Η σταύρωση ενός ανθρώπου είναι ένα βίαιο γεγονός. Και πάντοτε οι εορτασμοί του Πάσχα περιβάλλονταν από άγρια έθιμα: αρνάκια που κληρώνονταν σε σχολικούς λαχνούς και κατέληγαν στο πασχαλινό τραπέζι αφού είχαν σφαχτεί και σουβλιστεί, λαμπρατζιές και κάψιμο του προδότη Ιούδα, αναπαραστάσεις σταύρωσης και ανάστασης, μπαμπ μπουμπ από κροτίδες και ακρωτηριασμούς μέχρι θανάτους.

Φέτος, με λίγη τύχη και πολλή αστυνόμευση, καλά τα πήγαμε. Ούτε ένα δάκτυλο δεν θυσιάστηκε για να νοιώσουμε τα πάθη του Χριστού και το δέος της Ανάστασης. Ωστόσο οι ειδήσεις τις μέρες τούτες είναι λες και προέρχονται από μέτωπο πολέμου:  Μεγάλο Σάββατο, στο δρόμο Ύψωνα προς Ερήμη, νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα έριχναν μολότοφ και κροτίδες σε διερχόμενα οχήματα. Στο σημείο μετέβησαν μέλη της Αντιοχλαγωγικής ομάδας και της ΜΜΑΔ τα οποία δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πυροτεχνήματα, κροτίδες και πέτρες και χρειάστηκε η χρήση χημικών από μέρους της αστυνομίας. Παρόλα αυτά, οι νεαροί κατάφεραν να διαφύγουν αφού πρώτα έκαψαν ένα περιπολικό της αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε τέσσερα άλλα. Στο Κίτι, δεκάδες νεαροί εξεγέρθησαν όταν διαπίστωσαν ότι κάποιοι έκαψαν τα ξύλα που είχαν συγκεντρώσει για τη λαμπρατζιά κι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και κροτίδες προς τους αστυνομικούς που κλήθηκαν να επιβάλουν την τάξη, αλλά και εναντίον παρακείμενου σπιτιού το οποίο υπέστη διάφορες ζημιές. Στα Λιβάδια της Λάρνακας δημοτικό σχολείο έγινε ρημαδιό: τζάμια σπασμένα, θρανία καμένα, τετράδια παιδιών κατεστραμμένα.

Σε άλλο σχολείο, στην περιοχή Στροβόλου, αστυνομικοί ανέκοψαν αυτοκίνητο μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν 11 εκτοξευτήρες πυροτεχνημάτων, και 115 κροτίδες. Στη Λάρνακα, στην περιοχή Πύλας, σε αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα έχοντας μαζί της το 13χρονο παιδί της, εντοπίστηκαν 40 κροτίδες και δύο πυροτεχνήματα. Σε άλλο αυτοκίνητο στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν 80 κροτίδες και δύο πυροτεχνήματα. Το αυτοκίνητο οδηγούσε 49χρονος, έχοντας ως συνεπιβάτη το 14χρονο παιδί του. Στην επαρχία Πάφου, μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έλεγχο νεαρό ηλικίας 21 ετών, ο οποίος κινείτο πεζός κοντά σε εκκλησία από όπου προηγουμένως γινόταν χρήση κροτίδων. Κατά την έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκαν στην κατοχή του 17 κροτίδες. Συνολικά κατασχέθηκαν 5,500 περίπου κροτίδες.

Φυσικά δεν φταίει το Πάσχα κι οι συμβολισμοί του. Αν κρίνει κανείς από τις ηλικίες των συλληφθέντων, δυο 14χρόνοι και ένας 16χρόνος για τα επεισόδια στο Κίτι, ενώ ένας 10χρόνος φέρεται να εμπλέκεται στο επεισόδιο στα Λιβάδια, είναι φανερό πως η βία στα σχολεία και η βία στα γήπεδα, μεταφέρεται σε άλλα πεδία. Κι η λύση δεν είναι η αστυνόμευση. Όσο δε για τους γονείς που μεταφέρουν κροτίδες έχοντας παρέα τα παιδιά τους, τι να πει κανείς; Αυτό από μόνο του δείχνει τι φταίει. Μια κοινωνία που δεν ανασταίνεται.