Ο πόλεμος των εμβολίων δεν έχει σταματημό. Μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και ενώ οι πολίτες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να το επιλέξουν για τον εμβολιασμό τους, αφού και χθες έμειναν στα αζήτητα πέραν των 10.000 δόσεων, στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), τίθενται τώρα και τα περιστατικά θρομβώσεων που επίσης έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και αφορούν αυτή τη φορά το τέταρτο στη σειρά αδειοδοτημένο από τον οργανισμό, εμβόλιο, εκείνο της εταιρείας Janssen (γνωστό και ως Johnson&Johnson), το οποίο αν και έχει εγκριθεί δεν έχει ακόμα διανεμηθεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις χώρες που προχώρησαν σε ηλικιακούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, προστέθηκε και η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε ότι δεν θα χορηγεί το συγκεκριμένο σκεύασμα στους πολίτες κάτω των 30 ετών. 

Σε εθνικό επίπεδο, από πλευράς του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε ούτε και χθες κάποια σχετική ανακοίνωση, ενώ δεν έχει εκφραστεί επίσημα ούτε και πρόθεση για διαφοροποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου. Στο παρασκήνιο βεβαίως, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Κυπρίων επιστημόνων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ακόμα δημόσια τοποθετηθεί ξεκάθαρα. 

Η αμηχανία φυσικά των αρμοδίων Αρχών είναι αδιαμφισβήτητη, αφού καθημερινά η διστακτικότητα των Κυπρίων πολιτών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εμβολιασμό τους γίνεται όλο και πιο έντονη. Στα προβλήματα εξάλλου του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν προστεθεί τώρα και τα τεχνικής φύσης ζητήματα που προκύπτουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διευθέτησης ραντεβού, καθώς η προσπάθεια των πολιτών να προλάβουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια άλλων εταιρειών πλην της AstraZeneca, θέτει το σύστημα συνεχώς σε κίνδυνο κατάρρευσης. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι χθες διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες που αφορούσαν τις διαβουλεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους κατασκευαστές για την προμήθεια 100.000 δόσεων του εμβολίου Sputnik V, όταν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αφορούν την αγορά 50 χιλιάδων δόσεων του ρωσικού εμβολίου, με δικαίωμα αγοράς ακόμη 50 χιλιάδων δόσεων, στη βάση απόφασης που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο αρχές Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδεια υπό όρους στο εμβόλιο της Janssen χορήγησε η Κομισιόν

Σε σχέση με το εμβόλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, άρχισε την κυλιόμενη ανασκόπηση του Sputnik V (Gam-COVID-Vac), το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας. 

Χθες, η Πύλη εμβολιασμών είχε ανοίξει στις 8 το πρωί με 15.020 διαθέσιμα ραντεβού. Μέχρι τις 3 το απόγευμα είχαν διευθετηθεί μόλις 4.500 περίπου ραντεβού, εκ των οποίων τα 3230 αφορούσαν εμβόλια της εταιρείας Phizer και μόνο 1.200 τα εμβόλια της AstraZeneca, με αποτέλεσμα για τρίτη συνεχή φορά, η «πύλη» να τίθεται σε λειτουργία χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση από τους πολίτες για εμβολιασμό. Χθες ο αριθμός των δικαιούχων, βάσει της ηλικιακής ομάδας που είχε το δικαίωμα διευθέτησης ραντεβού ήταν γύρω στους 25.000 πολίτες. 

Μάλιστα, σε περίπτωση που τα όσα συνέβησαν εδώ και αρκετές εβδομάδες γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, επαναληφθούν το επόμενο διάστημα και για το εμβόλιο της εταιρείας Janssen, η απροθυμία των πολιτών ενδεχομένως να γίνει ακόμα πιο μεγάλη με αποτέλεσμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά και των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε. να κινδυνεύει εντελώς με κατάρρευση.  

Σε σχέση με τη νέα έρευνα του ΕΜΑ, η αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού ανακοίνωσε χθες ότι «ξεκίνησε αξιολόγηση σήματος ασφαλείας αναφορών θρομβοεμβολικών συμβάντων (σχηματισμός θρόμβων αίματος, με αποτέλεσμα την απόφραξη ενός αγγείου) σε άτομα που έλαβαν COVID-19 Vaccine Janssen».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 της Janssen», ενώ «ένα περιστατικό εμφανίστηκε σε κλινική δοκιμή και τρία περιστατικά σημειώθηκαν κατά τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ. Ένα από αυτά ήταν θανατηφόρο», σημειώνει. «Από αυτές τις αναφορές που έγιναν με σήμα ασφαλείας, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού με το εμβόλιο COVID-19 Janssen και αυτών των καταστάσεων. Η επιτροπή PRAC διερευνά αυτές τις περιπτώσεις και θα αποφασίσει εάν ενδέχεται να απαιτείται κανονιστική ενέργεια, η οποία συνήθως συνίσταται σε ενημέρωση των πληροφοριών προϊόντος. Ο EMA θα επικοινωνήσει περαιτέρω μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, με άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Το εμβόλιο COVID-19 Janssen εγκρίθηκε στην Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου 2021. Η διάθεση του εμβολίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε., αλλά αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. 

Δεν εγκρίνει δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο ΠΟΥ

Δεν εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης δόσης εμβολίου με άλλα εμβόλια, στα άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί, έπειτα από την απόφαση κάποιων κρατών, όπως η Γαλλία, να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τακτική σε ομάδες του πληθυσμού τους. 

«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του Οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, πριν από τις αναφορές για ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

571 άνθρωποι εμβολιάστηκαν στα σπίτια τους

Κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία του κατ’ οίκον εμβολιασμού η οποία αφορά κλινήρη άτομα και βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «ένας από τους βασικούς στόχους του, είναι ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί αφού μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ενοίκων στεγών ευγηρίας, ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών σε ποσοστό άνω του 80%, είναι σε προχωρημένο στάδιο η ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολιασμού ασθενών που είναι κλινήρεις και κατ’ οίκον. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 571 ατόμων».

Η όλη προσπάθεια «άρχισε στις 3 Μαρτίου 2021 και το ενδιαφέρον που εκφράστηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για την όλη προσπάθεια εργάστηκαν 12 κινητές μονάδες με 23 εξειδικευμένους νοσηλευτές Κοινοτικής Νοσηλευτικής του δημοσίου/ΟΚΥπΥ, καλύπτοντας αστικές και αγροτικές περιοχές Παγκύπρια».

Δικαίωμα υποβολής αιτήματος για κατ’ οίκον εμβολιασμούς είχαν οι ασθενείς οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι ως κατακεκλιμένοι στο Σύστημα Πληροφορικής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ιατρικό προφίλ δικαιούχου), σύμφωνα με τον ορισμό που ισχύει στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.