Την εκδήλωση- αφιέρωμα «Ο θεατρικός Τεύκρος Ανθίας» προς τιμή του κύπριου ποιητή διοργανώνει το Σατιρικό Θέατρο στις 30 και 31 Μαΐου. 
 
Στόχος είναι η προβολή του συνόλου του έργου ενός από τους σημαντικότερους κύπριους ποιητές και της προσφοράς και συμβολής του στο κυπριακό πολιτισμό.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάζεται θεατρικό αναλόγιο του έργου του Τεύκρου Ανθία «Η Δημοπρασία» και προβάλλεται ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τεύκρος Ανθίας- Ο ποιητής», ενώ παρουσιάζεται παράλληλα έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη ζωή του ποιητή στο χώρο της διοργάνωσης του αφιερώματος.

Ο Ανθίας εξέδωσε ποιητικές συλλογές, έγραψε λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, είχε δημοσιεύσεις ανεκτίμητης λογοτεχνικής, πολιτιστικής, αλλά και πολιτικής αξίας και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό δίνοντας διαλέξεις και προβάλλοντας τον πολιτισμό αλλά και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. 
 

  • ΠΟΥ & ΠΟΤΕ: Πάνω Σκηνή Σατιρικού, Πέμπτη 30 Μαΐου & Παρασκευή 31 Μαΐου, 8μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, 22312940
 
Τη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού αναλογίου έχουν οι Στέλιος Καυκαρίδης, Νεοκλής Νεοκλέους και Μαριάννα Καυκαρίδου. Τους ρόλου στο έργο «Η δημοπρασία» ερμηνεύουν οι  Στέλιος Καυκαρίδης, Νεοκλής Νεοκλέους, Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Ζήνα Καυκαρίδου, Μαριάννα Καυκαρίδου, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Μαριαλένα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Μαρτίδης και Ελένη Ζαντή. Τη μουσική υπογράφει ο Σάββας Σάββα. 
 
Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Λέανδρος Ταλιώτης. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΤΙΣΜΟΣ» 2019.

Ο Τεύκρος Ανθίας
 
Ο Τεύκρος Ανθίας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου Χατζημηνά) γεννήθηκε στην Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου. Φοίτησε στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας (1917-1922) και σπούδασε παιδαγωγικά στην Χοιροκοιτία (1922-1923). Εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καρύστας, της Σπάρτης και του Σκλαβοχωρίου του νομού Λακωνίας. Από το 1927 έζησε για τρία χρόνια στην Αθήνα υπό άθλιες οικονομικές συνθήκες.

 
Το 1930 επέστρεψε στην Κύπρο και οργανώθηκε στην κομμουνιστική παράταξη, ενέργεια που προκάλεσε δίωξη και φυλάκισή του κατά τη διάρκεια των Οκτωβριανών (1931, 1933). Το 1935 αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής του Η Δευτέρα παρουσία. Συνέχισε να υπηρετεί την κομμουνιστική παράταξη από την Αγγλία, όπου πήγε το 1948 και έμεινε ως το 1955, οπότε γύρισε στη γενέτειρά του για να πάρει μέρος στον αγώνα κατά των Άγγλων. Συνελήφθη, κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και αφέθηκε ελεύθερος το 1957 μετά από καρδιακή προσβολή. Έφυγε ξανά στο Λονδίνο ως ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του.
 
Η σορός του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του. Παντρεύτηκε τη Λόλα Λεοντιάδη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη και σε δεύτερο γάμο την Αναστασία Παγώνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και δύο κόρες. Στη λογοτεχνία στράφηκε από την παιδική του ηλικία και από τα δέκα ως τα δώδεκα χρόνια του εξέδωσε έξι ποιητικές φυλλάδες. Συνέχισε να γράφει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ κατά την περίοδο της παραμονής του στη Σπάρτη εξέδωσε το περιοδικό Φλόγα, το οποίο τύπωνε με προσωπικά του έξοδα στον Πειραιά και συνέχισε την έκδοσή του στην Αγγλία, παράλληλα με την έκδοση του περιοδικού Σπίθα που είχε ξεκινήσει να εκδίδει στη Λευκωσία Γνωστός έγινε το 1929 με την ποιητική συλλογή Τα σφυρίγματα του αλήτη. Συνεργάστηκε με περιοδικά της Κύπρου και της Αθήνας, όπως τα Ελευθερία, Νέος Δημοκράτης, Χαραυγή, Φραγγέλιο και το Περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας.
 
Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει επίσης ένα μυθιστόρημα, μια λαογραφική μελέτη για την Κύπρο και έργα για το θέατρο. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά.
 
Πηγή: philenews