Ώρα 11π.μ. και οι μαθητές, υπό κανονικές συνθήκες, βρίσκονται στις τάξεις τους μαθαίνοντας ουσιαστικά και ανούσια πράγματα. Κάποιοι όμως βρίσκονται στο εμπορικό mall. Και δεν έκαναν σκασιαρχείο. Συνοδεύονται από εκπαιδευτικό. Η οποία, επίσης, δεν έκανε του κεφαλιού της, αλλά προφανώς εξασφάλισε άδεια από τον διευθυντή της μονάδας για να μεταφέρει τα παιδιά στον συγκεκριμένο χώρο. Υποβλήθηκε σχέδιο, ενοικιάστηκε λεωφορείο και όλα αυτά. 

Στη δική μου εποχή (δεν υπήρχαν mall, ούτε σχεδόν καταστήματα εκτός από τη Συνεργατική του χωριού) οι εκπαιδευτικές μας εκδρομές ήταν μέχρι τους πρόποδες του βουνού εκεί όπου ανάβλυζε το νερό με το οποίο υδροδοτείτο το χωριό και το λέγαμε Μάνα. Τοποθεσία «Μάνα» στους πρόποδες του Πενταδακτύλου με κεφτέδες στο ταπεράκι, προβατάκια γύρω και άγρια φύση. Με τέτοιες βουκολικές καταβολές, δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πως περνάνε οι μαθητές σε ένα mall και πόσο εκπαιδευτική μπορεί να είναι η εκδρομή. 

Ενδεχομένως, η εκπαιδευτικός να ήθελε να μιλήσει στα παιδιά για την ελεύθερη αγορά. Πόσο τυχερά είναι που μπορούν να έχουν όλα εκείνα τα brands στον τόπο τους, ενώ η Ρωσία λόγω της ξεροκεφαλιάς του ηγέτη της χώρας, τα στερείται πλέον και επιστρέφει στο κλίμα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης όπου ένα Levis, σύμβολο του καπιταλισμού, πωλείτο στη μαύρη αγορά. Όσο δε για κατανάλωση McDonalds, αποτελούσε προδοσία αν με κάποιο τρόπο μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί. 

Ένα άλλο μάθημα που θα μπορούσαν να είναι για την κατανάλωση. Πώς μπορείς να στέκεις μπροστά σε όλα εκείνα τα κινητά που όλο αλλάζουν κάνοντας το μοντέλο του περασμένου εξάμηνου εντελώς ξεπερασμένο και ντροπή να το κουβαλάς, αλλά παρ’ όλα αυτά να μπορείς να αντιστέκεσαι των πειρασμών. 

Άλλο μάθημα θα μπορούσε είναι για την οικολογία. Να αφορά τις πρώτες ύλες και τις συνθήκες που παράγονται όλα εκείνα τα προϊόντα που ταξιδεύουν από την Κίνα για να φτάσουν σε όλες τις γωνιές της γης. Ή το μάθημα θα ήταν πιο πρακτικό. Πώς να ξοδέψεις καλύτερα ένα ποσό που έχεις στη διάθεση σου. Ή να δεις πόσες ευκαιρίες εργοδότησης παρέχονται στους νέους. Ή αν η τάξη έχει αισθητικές αναζητήσεις, μπορεί να μελετήσει τα χρώματα και τις τάσεις της μόδας… 

Εν τέλει, υπάρχουν πάρα πολλά για να μάθει κάποιος σ’ ένα mall. Οπόταν αν τύχει να συναντήσετε μια τάξη παιδιών με τη δασκάλα τους να περιφέρονται ένα πρωί εκεί, μην υποτιμήσετε την εκπαιδευτική χροιά της εκδρομής. Εξάλλου, τι παραπάνω μάθατε εσείς περπατώντας στους πρόποδες ενός βουνού;