Η Πολιτική Συνοχής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της άτυπης Συνάντησης Υπουργών αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής, που διεξήχθη στη Ρουέν της Γαλλίας την Τρίτη. Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, Θεοδόσης Τσιόλας εκπροσώπησε τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ημερήσια Διάταξη της συνάντησης, όπως αναφέρεται, περιλάμβανε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την 8η Έκθεση Προόδου της Πολιτικής Συνοχής, η οποία ετοιμάζεται κάθε τριετία. Ο στόχος είναι αφενός η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και αποτελεσμάτων της Πολιτικής Συνοχής, και αφετέρου η έναρξη συζήτησης για τις προκλήσεις και τις ανάγκες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να καλύψουν αντίστοιχα, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής στο μέλλον.

Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε σημαντικά στοιχεία από την Έκθεση Προόδου σε σχέση με τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε η Πολιτική Συνοχής στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που επιβεβαιώνει τη διαδικασία για σύγκλιση και μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Υπουργοί επεσήμαναν την ανάγκη, η Πολιτική Συνοχής, η κύρια Ευρωπαϊκή Πολιτική δημοσίων επενδύσεων να παραμείνει σύγχρονη, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ευελιξία και απλοποίηση διαδικασιών, με στόχο την επίτευξη των πολιτικών στόχων της ΕΕ. Ως κύριες νέες προκλήσεις, αναδείχθηκαν, οι κίνδυνοι ενεργειακής φτώχειας, οι δημογραφικές προκλήσεις με τη γήρανση πληθυσμού και την αστυφιλία, αλλά και ο κίνδυνος καθυστέρησης στην ψηφιακή μετάβαση.

Σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, οι αρμόδιοι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για επικέντρωση και παραμονή της εν λόγω προτεραιότητας ως προμετωπίδας της Πολιτικής Συνοχής. Διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί επικρότησαν τη δυνατότητα που αξιοποιήθηκε ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, μέσω των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, σημειώνει η ανακοίνωση.

Τέλος, όλοι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τον ουκρανικό λαό και ευχήθηκαν όπως η ρωσική επιθετικότητα τερματιστεί.

O Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι για την Κύπρο, η Πολιτική Συνοχής, και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν στο παρόν στάδιο τις κινητήριες δυνάμεις δημοσίων επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις αποτελούν και ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας σε κλιματικά ουδέτερες, με επαρκή συνδεσιμότητα και απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, επισημαίνεται.

Περαιτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη όπως η Πολιτική Συνοχής συνεχίσει να ωφελεί και να εξυπηρετεί όλες τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους στη διαχείριση και υλοποίηση των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής μέσω της ενοποίησης διαφορετικών ευρωπαϊκών εργαλείων και Ταμείων με παρόμοιους στόχους.

Τέλος, διατυπώθηκε η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των Προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής και της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, καταλήγει η ανακοίνωση.