Συνέρχεται την Τετάρτη το απόγευμα η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊος. Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά από επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την 1η Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Παπαδόπουλος, τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου προκαλούν ανησυχία. Μάλιστα σημείωνε στην επιστολή πως η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, ενώ έκανε και λόγο για δυσοίωνες προβλέψεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναμένει από την Κυβέρνηση την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη σύσκεψη αναμένεται να λάβει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος θα δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΗΚΟ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η Ερευνητική Επιτροπή για τα διαβατήρια

Παράλληλα, θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως θα γίνει εκτενής ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων σε σχέση με την πορεία της οικονομίας. Σημείωσε, επίσης πως οι αρχηγοί θα ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα για να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη σύσκεψη των αρχηγών ενδεχομένως να συμμετάσχει και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, κάτι το οποίο είχε ζητήσει επιτακτικά το ΔΗΚΟ. 

Πάντως με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, η κυπριακή οικονομία το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση με το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο -7.0%. Ωστόσο, για το 2021 οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας  αναμένονται θετικές, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να βγει σύντομα εκ νέου στις αγορές για δανεισμό, καθώς το δημόσιο χρέος ανέβηκε στο 120% του ΑΕΠ.