Η σύσταση κυβέρνησης στο Ισραήλ σε άλλες περιόδους θα περνούσε απαρατήρητη για τη Λευκωσία. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες και την πορεία που έχουν πάρει οι σχέσεις των δύο χωρών, οι όποιες αλλαγές στη γειτονική χώρα και κυρίως η παρουσία ατόμων σε θέσεις κλειδιά είναι κάτι για το οποίο η Κύπρος ρίχνει προσοχή. 
Για τη Λευκωσία αποτελεί θετικό γεγονός η σύσταση κυβέρνησης και τώρα αναγνωρίζει πως θα πρέπει να γίνουν επαφές με την Ιερουσαλήμ, ώστε να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι γραμμές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί ακόμα και ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη προκειμένου να συζητηθούν διμερή ζητήματα και να υπάρξει επανεξέταση της πορείας των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ. 
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στο Ισραήλ στηρίζεται στην τριανδρία του Βενιαμίν (Μπίμπι) Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντζ και του Γκάμπι Ασκενάζι. Οι σχέσεις Αναστασιάδη-Νετανιάχου θεωρούνται και από τις δύο πλευρές ως άριστες, με τον Πρόεδρο της Κύπρου να έχει την άνεση να επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ανά πάσα στιγμή. 
Ωστόσο, με την άλλη ισχυρή συνιστώσα της ισραηλινής κυβέρνησης, την ηγεσία του Μπλε-Λευκό (Καχόλ-Λαβάν), υπάρχει ένα κενό. Πέραν από μια σύντομη επαφή που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μπένι Γκαντζ, καμιά άλλη επαφή. Ακόμα πιο άγνωστα τα πράγματα σ’ ό,τι αφορά τον νέο Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι. 
Η ανοικτή ατζέντα θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες επιβάλλει να γίνουν τάχιστα επαφές ανάμεσα σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ προκειμένου κλείσουν εκκρεμότητες και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στο θέμα της ενέργειας αναμένεται ότι δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή δεδομένων, λαμβανομένου υπόψη ότι ο Γιουβάλ Στάινιτζ διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ενέργειας. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης θα συνεχίσει κανονικά τις επαφές του με τον Ισραηλινό ομόλογό του. 
Αυτό δεν ισχύει για τους Σάββα Αγγελίδη και Νίκο Χριστοδουλίδη για τους ομολόγους τους στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ και Γκάμπι Ασκενάζι, αντίστοιχα. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος προς την κατεύθυνση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ, Μπένι Γκαντζ, για δύο λόγους. Από τη μια είναι η συνέχιση της πολύ σημαντικής, για την κυπριακή πλευρά, αμυντικής συνεργασίας. Από την άλλη, η Λευκωσία είναι ο επόμενος ρόλος που θα έχει στην ισραηλινή κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντζ. Ως γνωστόν, η συμφωνία με τον Νετανιάχου προβλέπει ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γκαντζ τον Νιόβρη του 2021. 
Τα πρώτα μηνύματα που έστειλε ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, κρίνονται από πλευράς Λευκωσίας ως άκρως ενθαρρυντικά, κυρίως σ’ ό,τι αφορά το υψίστης σημασίας κεφάλαιο των περιφερειακών συμμαχιών και συνεργασιών. Θετικά αποτιμάται η αναφορά Ασκενάζι για ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία: «Είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι στη διαχείριση των περιφερειακών προκλήσεων». 
Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκφράζουν την εκτίμηση ότι και νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αναμένεται ότι θα κινηθεί στην ίδια πορεία πλεύσης όπως και οι προκάτοχοί του. Σημειώνεται ότι αυτό είναι θετική εξέλιξη και σ’ ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις αλλά και τους περιφερειακούς σχηματισμούς, ειδικότερα τον σχηματισμό 3+1 με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.