Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Ελλάδα σημαίνει για τους μαθητές που πέτυχαν το στόχο τους την αρχή μιας νέας πορείας στη ζωή τους. Ως φοιτητές θα βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον μακριά από τους γονείς τους. Τι πρέπει άραγε να γνωρίζει ένας νέος φοιτητής στην Ελλάδα;
 
Αναζήτηση κατοικίας
 
Όσοι περάσουν σε ένα τμήμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα πρέπει να αναζητήσουν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση. Πηγή πληροφοριών για την εύρεση διαμερίσματος αποτελούν οι αγγελίες των εφημερίδων ή του διαδικτύου. Φυσικά, και στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα βρουν δεκάδες ενοικιαστήρια, άλλα και αγγελίες φοιτητών, που αναζητούν συγκάτοικο.
 
Μια ακόμα επιλογή είναι και τα μεσιτικά γραφεία, στα οποία καταφεύγουν πολλοί ιδιοκτήτες άλλα και υποψήφιοι ενοικιαστές.
Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως το Airbnb που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια) το οποίο καλά κρατεί. Με αποτέλεσμα οι τιμές στα διαθέσιμα σπίτια να είναι αρκετά υψηλές και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να μην υπάρχουν κατοικίες προς ενοικίαση με λιγότερα από 250 ευρώ.
 
Αυξάνονται τα ενοίκια
 
Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ – ΜΠΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης στην Αττική, αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης  (τύπου Airbnb) τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων. Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
 
Σε ποιες περιοχές είναι δυσεύρετα τα σπίτια
 
Περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240 με 250 ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.
 
Η κατάσταση στην επαρχία
 
Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.
 
Έπιπλα
 
Οικονομική λύση για την επίπλωση του σπιτιού είναι τα έπιπλα που πουλούν φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Αν θέλεις να κάνεις οικονομία μπορεί να ψάξεις επίσης σε αγγελίες στη πόλη που θα ζήσεις και να βρεις απίθανα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές τα οποία θα βρεθούν στο καινούργιο σπίτι σου χωρίς να πληρώσεις εκατοντάδες ευρώ σε μεταφορικά.
Οι παραδοσιακές αγγελίες που μπορείς να βρεις και online θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πραγματικούς θησαυρούς κρυμμένους στις σελίδες τους. Μην ξεχάσεις, όταν ψάχνεις, να ορίσεις το γεωγραφικό κριτήριο ώστε τα αποτελέσματα να προέρχονται μόνο από την περιοχή που σκοπεύεις να μείνεις.
 
Χωρίς συγκάτοικο;
 
Η απάντηση είναι προφανώς θέμα κυρίως οικονομικό. Συνήθως αν δεν υπάρχει οικονομικό «στένεμα», οι φοιτητές στην Ελλάδα –αντίθετα με το εξωτερικό- προτιμούν να μένουν μόνοι.
 
Αν λοιπόν το οικονομικό δεν αποτελεί θέμα, η αναζήτηση κατοικίας είναι σχετικά απλή υπόθεση.
Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, αυτή την περίοδο, χιλιάδες αγγελίες εμφανίζονται στα σχετικά site αλλά και σε περιοδικά που εκδίδονται τοπικά και προσφέρουν στέγαση σε φοιτητές.
 
Υπολογίζεις τα οικονομικά σου και διαλέγεις ένα διαμέρισμα, μετακομίζεις και τέλος! Και πάλι όμως πριν υπογράψεις το συμβόλαιο, πρέπει να μάθεις ορισμένα πράγματα.
 
Με συγκάτοικο
 
Η λύση της συγκατοίκησης έχει θετικά στοιχεία, όχι ότι δεν μπορεί να κρύβει και αρνητικά.
Θα σου μειώσει όμως το κόστος σε ενοίκιο και λογαριασμούς και μπορεί να σου δώσει και μία πολύ ευχάριστη κοινωνική ζωή, ειδικά αν ο συγκάτοικός σου είναι στο δεύτερο και πλέον χρόνο της φοίτησής του και έχει μάθει τα κατατόπια.
 
Ασχετα αν μοιραστείς ένα διαμέρισμα ή όχι, τα παρακάτω έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να τα ρωτήσεις πριν εσύ ή οι γονείς υπογράψετε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτητη.
 
Κοινόχρηστα
 
Kαλό θα ήατν να μην εμπιστευτείς απόλυτα τη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι είναι πολύ χαμηλά. Ζήτα να δεις τις αποδείξεις κοινοχρήστων του περασμένου χειμώνα για να έχεις μία πραγματική εικόνα.
 
Γείτονες-Καταστήματα
 
Μάθε μερικά πράγματα για τους γείτονες σου στην πολυκατοικία που ενδιαφέρεσαι να ενοικιάσεις.. Δες, αν υπάρχουν, τι καταστήματα έχει το ισόγειο του κτηρίου. Ένα μπαρ ή μία καφετέρια μπορεί να μοιάζει πολύ ευχάριστο δώρο για τα φοιτητικά σου χρόνια, αλλά όταν θα διαβάζεις με τα παράθυρα ανοιχτά, αν κάτω γίνεται χαμός, δεν θα το χαρείς πολύ.
 
Συγκοινωνία
 
Οσο πιο κοντά στο πανεπιστήμιο είναι ένα φοιτητικό διαμέρισμα, τόσο ακριβότερο είναι. Ψάξε λίγο μακρύτερα αλλά εξασφάλισε ότι κοντά στο σπίτι σου έχει δημόσια συγκοινωνία
 
Εγγραφή
 
Η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών γίνεται σε καθορισμένες ημερομηνίες που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας. Αν ο νέος φοιτητής είναι κάτω των 18 κατά την ημερομηνία εγγραφής στη σχολή θα πρέπει να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα του. Αν είναι άνω των 18 ετών μπορεί αν επιθυμεί να εξουσιοδοτήσει κάποιο άλλο άτομο για να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι συγκεκριμένοι επιτυχόντες μπορούν να πληροφορηθούν τα επιπλέον δικαιολογητικά για την εγγραφή τους είτε από τις Γραμματείες των Τμημάτων είτε από την αναλυτική εγκύκλιο εγγραφών που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
 
Σίτιση
 
Πολλοί φοιτητές μπορούν να μειώσουν τα καθημερινά τους έξοδα αν επιλέξουν για τη σίτισή τους τις φοιτητικές λέσχες. Κάθε πανεπιστήμιο ορίζει το εισοδηματικό όριο που εξασφαλίζει τη δωρεάν σίτιση. Κάποιοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση και άλλοι με χαμηλό κόστος.

 
Πηγή: philenews

 
*Mε πληροφορίες από Thetoc.gr/iefimerida.gr