Στα προσκόμματα των κατοχικών αρχών προσέκρουσε το αίτημα, το οποίο από κοινού υπέβαλαν το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερολάκκου και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στο κατεχόμενο χωριό, την προσεχή Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό χωρίς κανένα αιτιολογικό και ως εκ τούτου η Θεία Λειτουργία δεν θα πραγματοποιηθεί. Η αρνητική απόφαση του ψευδοκράτους διαβιβάστηκε στον Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Γερόλακκου, Ιάκωβο Παρπέρη μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ήταν η πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια που επιτράπηκε η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην αρχαία εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, προϊσταμένου του Επισκόπου Νεαπόλεως κ.κ. Πορφύριου και παρουσία δεκάδων πιστών.
 
Η εκκλησία του Αγίου Μάμα είναι του 18ου αιώνα και διασώζεται ακόμη το καμπαναριό και ο Σταυρός επάνω σε αυτό. Διασώζεται επίσης δικέφαλος Βυζαντινός Αετός και η Αγία Τράπεζα, ενώ ο χώρος της εκκλησίας  χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς σκοπούς. Η εξωτερική κατάσταση του ναού κρίνεται ως αρκετά καλή, ενώ στο εσωτερικό του ναού δεν υπάρχουν εικόνες, το τέμπλο έχει καταστραφεί και έχουν εξαφανιστεί όλα τα Άγια σκεύη της εκκλησίας.
 
Ο Άγιος Μάμας, είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα (μ.Χ.) και μαρτύρησε επί του Αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους στην Κύπρο και στην Σκύρο και η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου.
 
Ο κατεχόμενος Γερόλακκος βρίσκεται κοντά στην Λευκωσία, βόρεια της Πράσινης Γραμμής. Πήρε το όνομα του από λάκκο που βρισκόταν στην περιοχή, όπου ανάβλυζαν υπόγεια νερά.
 
Πηγή: philenews