Οδηγία να προχωρήσουν στην ανάκριση συγκεκριμένων προσώπων, ανάμεσα στα οποία είναι και ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας, δόθηκε- σύμφωνα με πληροφορίες του philenews- στους ανακριτές της Αστυνομίας.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, με βάση τις μέχρι τώρα καταθέσεις και τα ενώπιον των ανακριτών στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Αββακούμ. Επίσης, σύμφωνα με έγκυρη πηγή,  θα ανακριθούν όλα τα πρόσωπα, που συμμετείχαν στην «έφοδο» στην Μονή, στις 5 Μαρτίου 2024, καθώς και εκείνα, που ήταν παρόντα το ίδιο βράδυ στα γραφεία της Μητροπόλεως. Εξαίρεση έχει γίνει για τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, γιατί -σύμφωνα με το Σύνταγμα- απαιτείται προηγουμένως αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Το αίτημα παραπέμπει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να κρίνει κάτω από συγκεκριμένη νομική συλλογιστική και θεώρηση κατά πόσο  μπορεί να αρθεί ή όχι η ασυλία. Μια τέτοια διαδικασία, εξήγησε η ίδια πηγή, θα ήταν χρονοβόρα για την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης για την Μονή Αββακούμ. Όπως είναι γνωστό, ο Μητροπολίτης Ησαΐας έκλεισε την Μονή και  κατάγγειλε στην Ιερά Σύνοδο τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και τον ηγουμενοσύμβουλο αρχιμανδρίτη Πορφύριο , στους οποίους επέβαλε αργία τριών μηνών μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. 

Άλλες πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι το υλικό από το κλειστό κύκλωμα της Μονής, το οποίο παρέλαβε η Αστυνομία από την Μητρόπολη, τέθηκε στο μικροσκόπιο ειδικών. Οι πραγματογνώμονες της Αστυνομίας εξετάζουν διεξοδικά το ζήτημα. Ο διευθυντής της εταιρείας, που εγκατέστησε το σύστημα, στην κατάθεση του στην Αστυνομία υποστήριξε ότι την  εγκατάστασή του για λόγους ασφαλείας, αλλά και την καταγραφή ήχου, ζήτησε η ίδια η Μονή.

Κατάθεση Αρχιεπισκόπου

Κατάθεση στους ανακριτές της Αστυνομίας έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου εφοδίασε τους ανακριτές με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου και την Διοικητική Συγκρότηση του 2024, στην οποία υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την διοίκηση (Επισκοπικά Δικαστήρια, Θρονικές Επιτροπές , Οικονομικές Υπηρεσίες, Προσωπικό κ.α.) της Αρχιεπισκοπής και  των Μητροπόλεων.

Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε ότι το πρωί της Τρίτης, 16 Απριλίου, πήγε στο Μετόχι του Κύκκου και συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Μονής, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο. Δήλωσε ότι συζήτησαν για την έκδοση ενός μόνο “Τυπικού” της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως συνέβαινε μέχρι και  τα πρώτα χρόνια του μακαριστού Χρυσοστόμου Β’. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την συζήτηση», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το απόγευμα της Τρίτης η μητέρα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα επισκέφτηκε  στο Μετόχι τον κ. Νικηφόρο.