Όταν καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της στην κυπριακή ΑΟΖ, σαφώς και περιμέναμε πολύ περισσότερα από αυτά που αποφασίστηκαν στις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, όταν στη σύνοδο κορυφής Ιουνίου δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εξηγούσε πως αυτά τα πράγματα «παίρνουν κάποιο χρόνο, διότι υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες στην ΕΕ και είναι πολλές φορές στενάχωρο να παρακολουθείς να γράφεται ή να λέγεται ότι δεν επετεύχθη η άμεση λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». «Δεν είναι έτσι που λειτουργεί η ΕΕ», πρόσθετε. 
 
Ένα μήνα μετά όμως, ήρθε η διάψευση των προσδοκιών μας. Και όταν τον Ιούλιο τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αστεία, το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα, άλλαξαν ρότα: «Η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική κι έτσι πρέπει να ερμηνεύεται», μας είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 
 
Και αφού φάγαμε τη μάπα στη μούρη, και προσγειωθήκαμε απότομα για ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στα «Νέα» των Αθηνών, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. «Δυστυχώς η αποθράσυνση (της Τουρκίας) έχει περάσει πλέον τα όρια της πρόσκαιρης παραβατικότητας. Ήδη η ΕΕ έχει περάσει από τις φραστικές καταδίκες σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Δεν παραγνωρίζω τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν είτε από ευρωπαϊκής πλευράς είτε από άλλες δυνάμεις, οι οποίες παρά το ότι αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας, λόγω και συμφερόντων δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα που πραγματικά θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία ώστε να κάνει δεύτερες σκέψεις». 
 
Είπε όμως και κάτι με το οποίο διαφωνώ. Ότι, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας». Μα Πρόεδρε δεν χρειάζεται να προβλέψει. Η Τουρκία τις προαγγέλλει. Απλώς εμείς ζούμε στον δικό μας κόσμο, όπως για παράδειγμα, όταν προ διετίας δηλώναμε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διότι δεν έχει την τεχνογνωσία και ούτε θα την αποκτήσει.
 
Επομένως, καλά θα κάνουμε πλέον, να κτίζουμε μέτρα σε αυτά που η Άγκυρα προαγγέλλει και όχι σε αυτά που θέλουμε να πιστεύουμε ή μας μεταφέρουν ξένες πρεσβείες που πρώτιστα τα συμφέροντα των χωρών τους εξυπηρετούν.