Σήμα κινδύνου εκπέμπει η πλατφόρμα εθελοντών του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου,  “Kofinou We Care”,  η οποία αναστέλλει επ΄αόριστον τις εργασίες στην περιοχή, λόγω της επικίνδυνης μόλυνσης του αέρα, η οποία φέρεται να προκαλείται από τις παρακείμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων και αποτέφρωσης ζωικών αποβλήτων.  Όπως μας ανέφερε η συντονίστρια της πλατφόρμας, Νατάσα Γεωργίου , μετά από συμβουλές ειδικών, αποφάσισαν να μην επισκέπτονται την περιοχή, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.  
 
Η κ. Γεωργίου σημείωσε ότι εδώ και 4 χρόνια, όπου επισκέπτονται τον χώρο,  παρατηρείται δυσοσμία, ενώ στους διαμένοντες, στους επισκέπτες του χώρου και στους κατοίκους της περιοχής  εκδηλώνονται προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικού χαρακτήρα, τα οποία όλο και επιδεινώνονται. «Μέσα στα τέσσερα χρόνια έχουμε δώσει πάνω από σαράντα νεφελοποιητές σε βρέφη, καθώς σχεδόν κάθε μωρό που γεννιέται παρουσιάζει αναπνευστικό πρόβλημα»,  υπογράμμισε η κ. Γεωργίου.
 
Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη μόλυνση του αέρα, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, αφορούν μεταξύ άλλων την πρόκληση: ζαλάδων, ναυτίας, διάρροιας, ντελίριου, αναπνευστικών προβλημάτων, προβλημάτων ανάπτυξης, καρκίνου, μεταβολής της επινεφρίνης, καρδιολογικών, νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριφορικών αλλαγών, κρίσεων επιληψίας, οφθαλμολογικών προβλημάτων κ.ά.
 
Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι συνήθισαν να επιρρίπτουν ευθύνες για την αποπνικτική κατάσταση στα απόβλητα των μεταναστών ή στο αποχετευτικό σύστημα του Κέντρου Υποδοχής, μέχρι που αποδείχτηκε από την εν λόγω μελέτη του ΤΕΠΑΚ ότι η δυσοσμία και τα προβλήματα προκύπτουν από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων. «Είναι εγκληματικό αυτό που συμβαίνει», τόνισε η κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με τους δασκάλους του Σχολείου της Κυριακής, καθώς και άλλων οργανώσεων, προτίθενται να προβούν στις αναγκαίες κινητοποιήσεις.
 
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος ο διευθυντής του Κέντρου Υποδοχής στις 30 Μαΐου 2019 κατόπιν σύστασης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ανέθεσε στο ΤΕΠΑΚ τη διεξαγωγή μελέτης σε σχέση με τη διερεύνηση προέλευσης δυσάρεστης οσμής στους χώρους του Κέντρου. Η μελέτη του ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε τη διεξαγωγή μετρήσεων προσδιορισμού της χημικής σύστασης και προέλευσης ανόργανων και οργανικών πτητικών ενώσεων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και σε παρακείμενες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων. 
 
Στα τελικά συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
· Για την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις παρατηρήθηκε σχετικά αυξημένη μέση συγκέντρωση των TVOCs, η οποία είναι δυνατόν να ξεπερνά τα όρια ανίχνευσης τους από την ανθρώπινη μύτη. 
 
· Οι συγκεντρώσεις όλων των πτητικών οργανικών ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στα σημεία δειγματοληψίας εντός και πέριξ της περιφραγμένης περιοχής του Κ.Υ.Φ.Α. Δ. Π εντάσσονται στην περιοχή των high ppt εώς mid- ppb 
 
· Κατά την περίοδο που παρατηρήθηκε αισθητή δυσοσμία στους χώρους ανιχνεύθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων που κατατάσσονται ως επικίνδυνες ή και δύσοσμες τόσο εντός του περιφραγμένου χώρου όσον και πλησίον των εργοστασίων επεξεργασίας αποβλήτων που βρίσκονται στην περιοχή. 
 
· Το αίσθημα δυσοσμίας στην περιοχή φαίνεται να οφείλεται σε συγκεκριμένες ενώσεις ζωικής προέλευσης οι οποίες πιθανότατα προέρχονται από τις διεργασίες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων που πραγματοποιούνται στην περιοχή. 
· Η σκόνη (στερεά αιωρούμενα σωματίδια) μπορούν να καταστούν φορέας διάδοσης και επιδείνωσης της οσμής. 
· Η συνύπαρξη δύσοσμων ενώσεων με άλλες ενώσεις που από μόνες τους δεν αποτελούν πρόβλημα, είναι δυνατόν να ευνοεί την ανίχνευση της δυσάρεστης οσμής.

Μετά τη μελέτη αυτή, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημοσίας Υγείας με επιστολή ημερ. 20 Αυγούστου 2019, προς τον διευθυντή του Κέντρου Φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου ανέφεραν ότι με βάση τα πιο πάνω συμπεράσματα θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργήσουν άμεσα με επανάληψη μετρήσεων, αν κρίνεται αναγκαίο και διορθωτικά μέτρα.