Σε διαγραφή φορολογιών ύψους €2,1 εκατ. θα προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας το 2019, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για οκτώ περιπτώσεις ΦΠΑ και αφορούν οφειλές προς στο κράτος. Η διαγραφή αφορά κυρίως επιβαρύνσεις και τόκους. Βάσει των σχετικών νομοθεσιών, ο υπουργός Οικονομικών, μετά από αίτηση του δικαιούχου προσώπου, μπορεί να διαγράψει οποιοδήποτε ποσό επιβληθείσας πρόσθετης επιβάρυνσης ή τόκου – επιβάρυνσης που επιβλήθηκε. Μεταξύ των οφειλών που θα διαγραφούν περιλαμβάνεται περίπτωση φορολογούμενου με οφειλές €1,6 εκατ.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση τον περασμένο Ιανουάριο. Οι υπόλοιπες διαγραφές φορολογικών οφειλών αφορούν μικρότερα ποσά, τα οποία κυμαίνονται από €1.400 μέχρι €97 χιλιάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή, «βάσει του νόμου ΦΠΑ και των κρατικών ενισχύσεων, ο υπουργός Οικονομικών, κατόπιν αίτησης δικαιούχου προσώπου που υποβάλλεται σε αυτόν ή σε εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο και μετά από πρόταση του Εφόρου Φορολογίας και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δύναται να διαγράψει οποιοδήποτε ποσό επιβληθείσας πρόσθετης επιβάρυνσης ή και επιβληθέντος ποσού τόκου ή και επιβληθείσας χρηματικής επιβάρυνσης, όταν το δικαιούχο πρόσωπο έχει καταβάλει, πριν την έναρξη του νόμου ή δεσμεύεται να καταβάλει το οφειλόμενο, βάσει του νόμου 1990, ποσό φόρου, εντός της χρονικής προθεσμίας που θα ορίσει ο υπουργός Οικονομικών».
 
Διαγραφή των φορολογικών οφειλών γίνεται όταν η οικονομική δραστηριότητα των φορολογούμενων έχει τερματιστεί. Στο ποσό των €2,1 εκατ. περιλαμβάνεται παραχώρηση κατά χάριν χορηγίας στην ΠΑΣΥΔΥ, για να καλύψει μέρος του ποσού ΦΠΑ για κατασκευαστικές υπηρεσίες που έχει λάβει η συντεχνία στα πλαίσια της ανακαίνισης ακίνητου που ανήκει στο κράτος και το οποίο εκμισθώθηκε στην ΠΑΣΥΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Φορολογίας ζητά από τη Βουλή να αποδεσμεύσει το κονδύλι των €2,1 εκατ. για να προχωρήσει στις διαγραφές.