Ο άνθρωπος εργάζεται σχεδόν 40 χρόνια. Έχει κάρτα Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τα μαθητικά του χρόνια όταν εργαζόταν τα καλοκαίρια. Κι έπειτα, από τα 28 που επέστρεψε από τις σπουδές του μέχρι σήμερα που έφτασε τα 65. Από τον περασμένο Φεβρουάριο υπέβαλε τα έγγραφα που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθεί. Γεγονός που ημερολογιακά θα συνέβαινε τον περσινό Ιούνιο. Τα έγγραφα παρελήφθησαν από κάποιον λειτουργό χωρίς κανείς να πει πως απαιτείται κάτι άλλο. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, έλαβε μία κατάσταση με τα μόρια που του πιστώθηκαν. Για μια χρονιά, την τελευταία των σπουδών του, τα μόρια ήταν μηδέν. Η εξήγηση: «Για τη συγκεκριμένη σπουδή τα χρόνια σπουδών που πιστώνουμε είναι πέντε». Αυτός να τους εξηγεί «ότι στη Γαλλία ο κύκλος σπουδών ολοκληρώνεται στα 6. Δεν σου δίνουν πτυχίο στα 5». Τίποτα. Το γράμμα του νόμου αυτό λέει. Το δέχεσαι. Τι διάφορα θα κάνει εξάλλου; Για 40 σχεδόν χρόνια κατέβαλες πέραν των 70.000 και θα λάβεις 750 ευρώ το μήνα, όσα και για κάποιον που δεν κατέβαλε ούτε σεντ. Πόσο θα διαφοροποιούσε μια χρονιά το 750; 

Κι ένα χρόνο μετά που υπεβλήθησαν τα έγγραφα και επτά μήνες μετά που θα έπρεπε να καταβληθεί η σύνταξη, ο άνθρωπος παίρνει μία επιστολή που του λέει πως πρέπει να υποβάλει το πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου κι όχι αντίγραφο πιστοποιημένο από τον κοινοτάρχη στην παρουσία της συζύγου που επιβεβαίωσε πως ο γάμος τους διαρκεί. Όχι πως θα κάνει καμιά διαφορά η ύπαρξη της συζύγου, αφού δεν είναι οικονομικά εξαρτώμενη και τα στοιχεία αυτά είναι εύκολο να τα βρει κάποιος στο κρατικό δίκτυο «Αριάδνη». 

Ένα χρόνο, λοιπόν, μετά την υποβολή της αίτησης και επτά μήνες μετά που θα έπρεπε να αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη, παίρνει μια επιστολή που τον προειδοποιεί πως: «Αν καθυστερήσετε να μας στείλετε τα πιστοποιητικό, η αίτηση σας μπορεί να θεωρηθεί εκπρόθεσμη με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το δικαίωμα σας στην παροχή». 

Ενώ στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων πήρε ένα χρόνο να ανοίξουν τον φάκελο του αιτητή, θεωρώντας δεδομένο πως έχει εισοδήματα για να ζει τους επτά μήνες που πέρασαν από τη συνταξιοδότηση του και τους όσους άλλους θα ακολουθήσουν, τον απειλούν πως «αν καθυστερήσει θα επηρεαστεί το δικαίωμα του στην παροχή». Με αυτό τον τρόπο επικοινωνεί η κυβέρνηση με τους πολίτες. Αν μη τι άλλο, αλλάξτε τη διατύπωση. Θα μπορούσατε να λέτε στον πολίτη «Παρακαλούμε όπως προσκομίσετε το πιστοποιητικό το συντομότερο, ώστε να αρχίσει η παροχή της σύνταξης σας και απολογούμαστε για την ταλαιπωρία». 

[email protected]