Με τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν επεστράφη πρόσφατα ο φάκελος της υπόθεσης Λαρένα στη Νομική Υπηρεσία και τις αποκαλύψεις που έγιναν στην Ισπανία για στημένα παιχνίδια στην Κύπρο.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στον ογκωδέστατο φάκελο υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονταν στην αρχή, για το τι έγινε και ποιοι ήταν εμπλεκόμενοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ αρχικά οι ισπανικές Αρχές είχαν αναφερθεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ατόμων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ισπανία που πιθανόν να εμπλέκονταν σε στημένους αγώνες, στη συνέχεια κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών, δεν προέκυψαν ξεκάθαρα στοιχεία που να δείχνουν προσυνεννοημένους αγώνες. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ανακριτές της υπόθεσης να μην προβούν στην ουσία σε εισηγήσεις προς τη Νομική Υπηρεσία, αλλά ν’ αφήσουν τους λειτουργούς της να μελετήσουν όλο το υλικό και στη συνέχεια να προβούν στις εισηγήσεις τους στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για το κατά πόσον υπάρχει ή όχι το νομικό υπόβαθρο για άσκηση ποινικών διώξεων.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν η ισπανική εφημερίδα El Confidencial με ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο του 2020, αποκάλυψε ότι η UEFA ενημέρωσε την Ισπανική Αστυνομία για να τους δώσει όλα όσα αφορούν τις έρευνες για στημένα παιγνίδια στην χώρα ώστε, «η UEFA να εξουδετερώσει μία μεγάλη εστία διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τους στημένους αγώνες στην Κύπρο». Οι έρευνες για το συγκεκριμένο κύκλωμα στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πάνω από 50 παιχτών και ατζέντηδων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέσω της άρσης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ανακάλυψαν ότι οι αρχηγοί του κυκλώματος είχαν μία επαφή στην Κύπρο ο οποίος τους έδινε όλα τα δεδομένα για τα διεφθαρμένα κυκλώματα στην Κύπρο. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η ισπανική Αστυνομία έχει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις καταγγελίες και πως οι έρευνες τους έφεραν ερωτήματα για τέσσερις αγώνες στην Κύπρο που έγιναν την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018.

Προς διερεύνηση της υπόθεσης, Ισπανοί ανακριτές ήρθαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2019 και παρέθεσαν στοιχεία. Με οδηγίες του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η υπόθεση κρίθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει (από την Αστυνομία) με βάση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Λαρένα. Όπως μας αναφέρθηκε στον «Φ», οι αποφάσεις για την υπόθεση θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών.