Οι υποδομές για την λειτουργία το επόμενο τρίμηνο της έξυπνης στάθμευσης σε όλους τους οργανωμένους χώρους στάθμευσης στον Δήμο Πάφου έχουν πλέον εγκατασταθεί και ο Δημος προχωρεί πλέον στη λειτουργία ενός εκ των πλέον καινοτόμων σε παγκύπριο επίπεδο έργων, που θα οδηγήσουν την πόλη στην νέα ψηφιακή εποχή.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο έχει εγκαταστήσει το προηγούμενο τριήμερο τους αισθητήρες του συστήματος της έξυπνης διαχείρισης στους χώρους στάθμευσης και στις παρόδιες θέσεις στάθμευσης στην πόλη. Το έργο της εγκατάστασης και συντήρησης έξυπνου συστήματος διαχείρισης χώρων στάθμευσης είναι συνολικού προϋπολογισμού 916 χιλιάδων ευρώ περίπου και θα έχει διάρκεια υλοποίησης  7 μηνών για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του και 8 χρόνων για τη συντήρησή του. Υλοποιείται σε πλήρη συντονισμό με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και  έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Το έργο περιλαμβάνει την διαχείριση 3.300 θέσεων στάθμευσης σε οργανωμένους χώρους και παρόδια με τη χρήση αισθητήρων σε κάθε θέση. Ο υπεδάφιος αισθητήριας θα αναγνωρίζει ότι κάποιο όχημα έχει σταθμεύσει στο συγκεκριμένο σημείο και θα στέλλει σχετικό σήμα στο σύστημα διαχείρισης. Εκεί θα διαφαίνεται αν έγινε ηλεκτρονικά η πληρωμή του σχετικού τέλους και αν όχι, θα αποστέλλεται σήμα μετά από μερικά λεπτά στους τροχονόμους του Δήμου Πάφου ότι στη συγκεκριμένη αριθμημένη θέση έχει σταθμεύσει κάποιο όχημα για το οποίο δεν έχει καταβληθεί το σχετικό τέλος.

Θα υπάρχει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας το κοινό θα ενημερώνεται για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στα σημεία ενδιαφέροντός του, όταν προσεγγίζει ένα χώρο στάθμευσης, για την απόσταση που είναι το πλησιέστερο διαθέσιμο σημείο στάθμευσης, καθώς  και για  την καταβολή των τελών στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, εκτίμησε ότι με την εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογίας τα έσοδα της δημοτικής αρχής από την στάθμευση εντός των δημοτικών ορίων θα εκταξευθούν πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, αντί των σημερινών 200-300 χιλιάδων ευρώ.