Έχουμε, λένε, μόνο «φραστική στήριξη» από την Ευρώπη και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, να μην περιμένουμε τίποτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν τη θέλουν ούτε αυτή τη στήριξη και δυσανασχετούν. Κυρίως, για τη «φραστική στήριξη» της Γαλλίας, η οποία εκφράζει πλέον τις πιο καθαρές θέσεις. Ακόμα και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλύ, έλεγε χτες στην υποεπιτροπή Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», και ότι η Γαλλία στηρίζει και διμερώς την Κύπρο και για αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή. Ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είναι γνωστές οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία, έλεγε προχτές ότι είναι «επιβαρυντικό στοιχείο» για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας «ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση». Ακόμα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, ενώπιον του Τσαβούσογλου, έλεγε χτες ότι σοβαρός διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν τα θέματα με τις γεωτρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Ύπατου Εκπρόσωπου για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και σημαντικός ο συμβολισμός όταν πέταξε με ελικόπτερο μαζί με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μίλησε με αυστηρή γλώσσα για την Τουρκία σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «οι κάτοικοι Κύπρου είναι επίσης Ευρωπαίοι και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο εκβιασμός».
Ασφαλώς και δεν μας έλυσαν το πρόβλημα αυτές οι αντιδράσεις. Αλλά να δυσανασχετούν κιόλας πολιτικοί μας και να μας καλούν να μην τρέφουμε αυταπάτες, την ώρα που οι ίδιοι πλασάρουν τη μεγαλύτερη αυταπάτη της ΔΔΟ και της επανένωσης και της συνεννόησης με τους φασίστες της Άγκυρας, είναι ακατανόητο. Όχι τίποτε άλλο, μα ας σκεφτούν τι θα γινόταν αν δεν είχαμε ούτε «φραστική στήριξη». Διότι, όσο και να μηδενίζουμε την ευρωπαϊκή διάσταση της άμυνάς μας, έστω της διπλωματικής άμυνάς μας (όπως μηδενίζουν, επίσης, την αποτελεσματικότητα των τριμερών συνεργασιών, αλλά και των αμερικανικών διπλωματικών παρεμβάσεων), είναι τρομακτικό να σκεφτείς τι θα έκανε η Άγκυρα χωρίς αυτά, αν είμαστε όπως ήμασταν όλα τα προηγούμενα χρόνια εντελώς ξεκρέμαστοι σαν μοναχικοί ναυαγοί στη Μεσόγειο.
Δεν θα έρθει κανένας να πολεμήσει για χάρη μας. Εντάξει, το ξέρουμε όλοι αυτό. Και όσοι το επαναλαμβάνουν δείχνουν πόσο κενοί είναι πολιτικά και πόσο πρόθυμοι να σηκώσουν τα χέρια μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό. Διότι, όλα τα πιο πάνω, αν μη τι άλλο, δείχνουν πως έχουμε μια επιλογή αντίστασης ή αντίδρασης, αν το βρίσκετε πιο πρέπον. Να επενδύσουμε στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Να πολιτευτούμε ως ευρωπαϊκή χώρα. Να δούμε από κοντά όσους δείχνουν διάθεση να μας υποστηρίξουν και να συμμαχήσουμε μαζί τους. Δεν είναι τυχαία που η Άγκυρα χρηματοδοτεί (ή χρηματίζει) ένα σωρό πολιτικούς στην Ευρώπη. Εμείς δεν χρηματίζουμε κανέναν, αλλά μπορούμε να έχουμε από κοντά μερικούς ανθρώπους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία δείχνει διατεθειμένη να συγκρουστεί με την Τουρκία και να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην το υποτιμούμε, τουλάχιστον. Ας επενδύσουμε σε αυτό με συμφωνίες, με συνεργασίες, που θα έχουν αντίκτυπο στα δίκαιά μας την ώρα που θα χρειαστούμε τη στήριξη.
Το χθεσινό παράδειγμα είναι το πιο χαρακτηριστικό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εργάστηκε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για να εκδοθεί ένα ψήφισμα να καταγγέλλει την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όχι, δεν θα μας έσωζε το ψήφισμα, θα ήταν όμως ισχυρό μήνυμα και προς την Τουρκία και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, που κάποια στιγμή θα συζητήσουν αν θα επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία. Όμως, η προσπάθεια ναυάγησε. Γιατί; Όπως κατάγγειλε το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα: «Οι Σοσιαλιστές (S&D) και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) μπλόκαραν το ψήφισμα επί του θέματος». Γιατί το μπλόκαραν; Να μας πει ο Άντρος Κυπριανού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι ευρωβουλευτές τους, που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

[email protected]