Ρίγος διαπέρασε τη διεθνή κοινότητα, όταν προ ημερών ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε διαταγή στη στρατιωτική του διοίκηση, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το τεράστιο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτό, δε, εν μέσω της εισβολής και επέλασης στην Ουκρανία και καθώς οι δυνάμεις Ευρώπης και ΗΠΑ εξαπέλυαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στη διάρκεια, δηλαδή, μιας κορύφωσης αντιπαραθέσεων μεταξύ των δυνάμεων Ανατολής και Δύσης, η οποία θύμισε ψυχροπολεμικές περιόδους. Όταν και πάλι τα δύο άκρα του ορίζοντα, φλέρταραν με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ επιδίδονταν σε διπλωματικό μπραντ ντε φερ στις πλάτες πιο αδύναμων χωρών. 

Ωστόσο, τα πυρηνικά όπλα και οι συνέπειές τους δεν εξαντλούνται στο σημείο που εκρήγνυνται. Η καταστροφή είναι ολέθρια. Αυτό το δεδομένο, εξάλλου, κάνει τους διεθνολόγους και αναλυτές να αντιμετωπίζουν τον «συναγερμό» του Ρώσου Προέδρου (μόνο) ως μια προειδοποίηση και αποτροπή προς άλλες χώρες, ώστε να μην εντείνουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Ναι, είναι γεγονός ότι η Ρωσία είναι και δυνατή και επικίνδυνη. Αυτό, εξάλλου, προκύπτει από τις εκτιμήσεις του Federation of American Scientists, ότι διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, 1.500 από τις οποίες έχουν αποσυρθεί και προορίζονται για διάλυση. Από τις υπόλοιπες 4.500, οι περισσότερες θεωρούνται στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όπως πύραυλοι ή άλλα μικρότερης ισχύος. Ωστόσο, παρά τον όγκο όλων αυτών των καταστροφικών όπλων, εντούτοις, η Ρωσία βρίσκει απέναντί της εξίσου ισχυρούς αντιπάλους.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπολογίζεται ότι συγκεντρώνουν 5.943 πυρηνικές κεφαλές. Συγκριμένα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.428, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225. Εκτός ΝΑΤΟ, η Κίνα διαθέτει 350 πυρηνικές κεφαλές, το Πακιστάν 165, η Ινδία 160, το Ισραήλ (αν και δεν παραδέχεται) 90 και η Βόρεια Κορέα 20. Εν ολίγοις, δεν είναι μόνο η Ρωσία που μπορεί να προκαλέσει όλεθρο. Είναι ακόμη οκτώ χώρες, οι οποίες κρατούν και δύνανται να πατήσουν το κουμπί προς την καταστροφή.

Μάλιστα, το μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι ήδη μετρημένο και γνωστό, ενώ φαίνεται να εξαρτάται από το μέγεθος της κεφαλής του πυρηνικού όπλου, την απόσταση που έχει από το έδαφος κατά την έκρηξή του και το τοπικό περιβάλλον. Πάντως, ένα όπλο των 100 κιλοτόνων θεωρείται πως καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 1,8 χλμ. Παράλληλα, προκαλεί τρομερές καταστροφές στα 3 χλμ. Μεγάλες ζημιές στα 5 χλμ. Ζημιές στα 8 χλμ. Το όπλο καταστρέφει μέσω της πύρινης σφαίρας που δημιουργεί και μέσω του ωστικού κύματος, ενώ η ραδιενέργεια που εκλύει ευθύνεται για ζημιά στα κύτταρα του σώματος (δηλητηρίαση). Εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικό παλμό (ΕΜΡ) που καταστρέφει ό,τι ηλεκτρονικό σε μεγάλη απόσταση και προκαλεί ραδιενεργή σκόνη και συντρίμμια, τα οποία πέφτοντας στο έδαφος μολύνουν την περιοχή.

Η χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, θα αποτελούσε για όλους μας έναν Αρμαγεδώνα. Έναν όλεθρο, που δεν θα άφηνε περιθώρια ειρήνης και ευημερίας. Σε αυτή τη λεπτή ισορροπία βρισκόμαστε, καθώς οι χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα έτοιμα να κατασπαράξουν τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Μόνο ένας τρελός θα ξεκινούσε ένα παιχνίδι, στο οποίο όλοι θα ήταν ηττημένοι. Ο τρόμος, ωστόσο, παραμένει… Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος ή λάθους, ιδίως σε μια κατάσταση πολέμου.