Τον γνωστό Σκωτσέζο νεοελληνιστή και βυζαντινολόγο Ρόντερικ Μπίτον φιλοξενεί η Λεβέντειος Πινακοθήκη στην καθιερωμένη «Διάλεξη της Τετάρτης», η οποία τη φορά αυτή θα έχει θέμα «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός».

Ο επίτιμος καθηγητής στην Έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του King’s College του Λονδίνου φιλοξενείται την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 7.30μ.μ. στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων. Η διάλεξη πραγματοποιείται εις μνήμην της Νίκης Μαραγκού, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Λεβεντείου Πινακοθήκης με το Niki Marangou Project at King’s College London και σηματοδοτεί την επανέναρξη της σειράς Διαλέξεων της Τετάρτης. 

Προλογίζει η γλωσσολόγος Χόντα Φαν Στέιν, κάτοχος της Έδρας Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College. Τη συζήτηση συντονίζει η ιστορικός Νταϊάνα Μαρκίδη. 

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, η έκκληση προς τα «πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» εμφανίζεται στις πρώτες προκηρύξεις των επαναστατών. Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όσο και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην Καλαμάτα, καλούν τους φιλελεύθερους και τους φιλάνθρωπους της Ευρώπης να υποστηρίξουν τον Αγώνα.

Οι «φιλέλληνες», όπως αποκαλούνται αμέσως, κατεβαίνουν από όλα τα μέρη της ηπείρου, καθώς και από την μακρινή Αμερική. Πάνω από 1000 άτομα πήραν ενεργό μέρος ως εθελοντές στο πεδίο της μάχης. Άλλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αρρώστιες. Οι απώλειες ήταν τρομερές, και τραγικές – όπως γίνεται στην πασίγνωστη περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι τον Απρίλη του 1824.

Είναι ζήτημα τι κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί, αν υπολογίσουμε μόνο το στρατιωτικό αποτέλεσμα της επέμβασής τους. Αλλά, μαζί με πολύ περισσότερους ομοϊδεάτες τους που έμειναν σπίτι αλλά που ενεργούσαν με πλάγιους τρόπους, όπως με χρηματοδοτήσεις, πληροφόρηση μέσα από τις εφημερίδες κλπ., οι φιλέλληνες ως σύνολο εξασφάλισαν την κινητοποίηση των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας. Αν δεν ήταν οι εθελοντές που πήραν τα άρματα, και αν δεν ήταν οι προπαγανδιστικές ενέργειες των φιλελλήνων σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρώπης, δεν θα γινόταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου, ή το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που τελικά εξασφάλισε την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στις 3 Φεβρουαρίου 1830.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 11/10 στο τηλ. 22668838 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα. Είσοδος ελεύθερη. Η διάλεξη θα μεταδίδεται επίσης διαδικτυακά στη σελίδα Facebook της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ακολουθώντας το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει την είσοδο στους χώρους της μόνο με την επίδειξη Safe Pass και τη χρήση μάσκας προσώπου.