Αν χθες το πρωί σημειωνόταν έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ ή κάποιο άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία σε μερικές μέρες θα επηρεαζόταν σε κάποιο βαθμό και η Κύπρος, λόγω της μεταφοράς ραδιενεργών σωματιδίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αέρα.

Αν η έκρηξη σημειωθεί κάποια άλλη μέρα, η επίδραση θα είναι διαφορετική, αναλόγως της ροής του αέρα. Τα πιο πάνω προκύπτουν από άσκηση ετοιμότητας των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός στο Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου κ. Φίλιππος Τύμβιος, μιλώντας υπό την προσωπική του ιδιότητα, οι αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα, ώστε να έχουν εικόνα ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Τύμβιος ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή (χθες γύρω στο μεσημέρι), σε μία υποθετική διαφυγή ραδιενεργού υλικού από το Τσερνόμπιλ χθες τα ξημερώματα και για τις επόμενες 3 ημέρες, θα επηρεάζονταν σοβαρά οι περιοχές στα νότια του Τσερνόμπιλ (εντός της Ουκρανίας), αφού η ροή κοντά στον αντιδραστήρα κινείτο προς τα νοτιοδυτικά του αντιδραστήρα. Όπως εξηγεί, το ραδιενεργό νέφος θα έφτανε στα Βαλκάνια και θα προχωρούσε ανατολικά έχοντας αποκοπεί από την κύρια ροή ραδιενεργών σωματιδίων από τον αντιδραστήρα, η οποία στη συνέχεια θα κινείτο προς την κεντρική Ευρώπη. Στην ανατολική Μεσόγειο θα έφθαναν ίχνη του νέφους, σε αρκετό ύψος από την επιφάνεια. Θα υπήρχε, δηλαδή, επίδραση αλλά μικρή. Ο κ. Τύμβιος εξηγεί, παράλληλα, πως η μεταφορά του ραδιενεργού νέφους επηρεάζεται από τη μετεωρολογία της περιοχής και μπορεί με τις αυριανές συνθήκες (και νοουμένου ότι θα προέκυπτε ατύχημα) η εικόνα να είναι διαφορετική και για αυτό τον λόγο το πείραμα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι τοπικές συνθήκες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το θέμα με τη μόλυνση από ραδιενεργά σωματίδια είναι, συνεχίζει ο κ. Τύμβιος, ότι από τη στιγμή που μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, μέσω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, θα φθάσουν και θα μολύνουν σε βάθος χρόνου ολόκληρο τον πλανήτη, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο. 

Το θετικό, όπως παρατηρεί ο κ. Τύμβιος, είναι ότι τα ραδιενεργά σωματίδια είναι βαριά και θα πέσουν γρήγορα στη γη, ενώ την ίδια ώρα το κακό είναι ότι η ακτινοβολία τους παραμένει υψηλή και οτιδήποτε πέσει στο έδαφος θα παραμείνει να ακτινοβολεί για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης στην Ουκρανία, ως απόρροιας του πολέμου, η κακή συγκυρία για την Κύπρο έγκειται στο ότι αυτές τις μέρες η περιοχή μας επηρεάζεται από ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τύμβιος ανέφερε πως αν συνέβαινε πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ τις πρώτες μέρες του πολέμου, η Κύπρος δεν θα επηρεαζόταν, επειδή η φορά των ανέμων που προέρχονταν από την περιοχή της Ουκρανίας δεν ευνοούσε διέλευσή τους από την Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τύμβιος ανέφερε πως από τυχόν έκρηξη στο Τσερνόμπιλ, υπό κάποιες προϋποθέσεις υπάρχει μεγαλύτερο ενδεχόμενο να επηρεαστεί περισσότερο η Ελλάδα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως λαμβανομένου υπόψιν ότι τα φαινόμενα που επηρεάζουν την Ελλάδα, λίγο ως πολύ επηρεάζουν και την Κύπρο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί και η Κύπρος αν και η ενέργεια που θα φτάσει θα είναι προφανώς εξασθενημένη.

 

Τι συνέβη στο Τσερνόμπιλ το 1986

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας όταν σημειώθηκε έκρηξη κατά τη διάρκεια δοκιμών ελέγχου της επικινδυνότητας από τη λειτουργία του σταθμού.

Με βάση την ενημέρωση από το διαδίκτυο, από την έκρηξη εκτιμάται πως επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κι αυτό εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων (σε βάθος χρόνου) ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ. Λόγω της εκκένωσης του εδώ και χρόνια, είναι γνωστή και ως Πόλη – Φάντασμα. Το εργοστάσιο που πήρε το όνομά του από την πόλη του Τσερνόμπιλ, τέθηκε σε λειτουργία το 1977 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο.

Σύμφωνα πάντα με όσα μεταδόθηκαν, η χλωρίδα και η πανίδα στην περιοχή επηρεάστηκαν σημαντικά μετά το ατύχημα. Πευκοδάση στην περιοχή καταστράφηκαν από τη ραδιενέργεια, ενώ υπήρξαν αναφορές και για μεταλλάξεις σε ζώα, με μόνη επιστημονική καταγραφή τον μερικό αλμπινισμό στα χελιδόνια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές ότι η άγρια ζωή στην περιοχή γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη λόγω της έλλειψης του ανθρώπινου παράγοντα, ενώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν σημαντική επίπτωση σε άγρια ζώα και φυτά.

Σπάνια τα ατυχήματα λέει καθηγητής

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Γιώργος Μπούστρας, σχολιάζοντας τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του Τσερνόμπιλ, εκτίμησε πως δεν βλέπει ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος. Εξήγησε δε, ότι μια πυρηνική μονάδα, εάν είναι σωστά συντηρημένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δεν δημιουργεί ιδιαίτερο κίνδυνο. Μια πυρηνική μονάδα σε κανονική χρήση, κατά 99,9% δεν θα παρουσιάσει προβλήματα, πρόσθεσε.  

Διευκρίνισε ωστόσο, πως «όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, δεν λαμβάνουν υπόψιν την περίπτωση του πολέμου». Πιθανές απώλειες σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο, να δημιουργήσουν ένα πυρηνικό ατύχημα», είπε.

Στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Μπούστρας ανέφερε, πως σε περίπτωση που εκδηλωθεί επίθεση σε πυρηνικό σταθμό σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί το δυναμικό των ανέμων.

Σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται αρκετά μακριά από την Ουκρανία, αλλά υπενθύμισε ότι το νέφος από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ το 1986 είχε μεταφερθεί, λόγω των ανέμων, μέχρι τις αρχές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Σημείωσε επίσης, ότι οι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται με τα υψηλότερα πρότυπα και είναι εξαιρετικά απίθανο από τον σχεδιασμό τους, να πάθουν ατύχημα. 

Πρόσθεσε, πως τα μεγάλα ατυχήματα στην Αμερική το 1978, στη Σοβιετική Ένωση αργότερα και το Κοζλοντούι στη Βουλγαρία πιο μετά, είναι ελάχιστα, συγκριτικά με τον αριθμό των σταθμών και την ιστορία τους σε βάθος χρόνου. «Όμως μπορεί να υπάρξουν», συμπλήρωσε.