Εκπαίδευση
 
Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πάει σε σχολείο και να μάθει
 
Η πρόκληση
 
Η Εκπαίδευση προσφέρει στα παιδιά την διέξοδο από τη φτώχεια, και το μονοπάτι προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Όμως, περίπου 264 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στον κόσμο σήμερα δεν έχουν κάν την ευκαιρία να εγγραφούν ή και να αποφοιτήσουν από σχολείο. Τους φράσσουν τον δρόμο της μάθησης η φτώχεια, οι διακρίσεις, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Η UNICEF πιστεύει ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, πού ζει ή πόσα χρήματα έχει η οικογένειά του. Σε 155 χώρες του κόσμου, η UNICEF εργάζεται για να δώσει μαθησιακές ευκαιρίες από την νηπιακή ηλικία, για να προετοιμάσει κάθε παιδί για το ωραίο ταξίδι της εκπαίδευσης και της απόκτησης χρήσιμων δεξιοτήτων.
 
Η λύση
 
Για το κορίτσι που μεγαλώνει σε μια φτωχή, αγροτική περιοχή, η φοίτηση σε σχολείο, μένοντας σε αυτό εάν θέλει, μπορεί να το προστατεύσει από το να του επιβάλουν να παντρευτεί όντας ανήλικο και παρά τη θέλησή του, αλλά και από την ενδο-οικογενειακή βία και φτώχεια. Και για το αγόρι που μεγαλώνει σε γειτονιές και μέρη όπου βασιλεύουν η φτώχεια και η παραβατικότητα, η εκπαίδευση με απόκτηση χρήσιμων δεξιοτήτων μπορεί να τον βάλουν σε ένα πιο υγιές περιβάλλον, που θα του δώσει όπλα για μια καλύτερη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η καλύτερη λύση για να  αλλάξει προς το καλύτερο η μοίρα ενός παιδιού, είναι να πάει σε σχολείο και να μάθει γράμματα και τέχνες.
 
Πηγή: Unicef Education