Η κατάρρευση της Thomas Cook προκαλεί κλυδωνισμούς σε πολλά τουριστικά μέρη. Μέρη αμιγώς τουριστικά τα οποία διαμόρφωσαν το προϊόν που πουλούσαν βάσει μιας συγκεκριμένης συνταγής. Αυτής του μαζικού τουρισμού. Τη συνταγή, δηλαδή, που προδιέγραψε ο αγγλικός τουριστικός κολοσσός. Αεροπλάνα κατέφθαναν γεμάτα Βρετανούς που διψούσαν για ήλιο και θάλασσα. Λεωφορεία ανέμεναν στο αεροδρόμιο την άφιξή τους για να τους μεταφέρουν στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου μπορούσαν να παραμείνουν μια εβδομάδα απολαμβάνοντας όλες τις παροχές χωρίς να χρειαστεί να το κουνήσουν από εκεί, αν δεν το επιθυμούσαν, μέχρι το λεωφορείο να τους παραλάβει ξανά -ηλιοκαμένους πια- για την επιστροφή στην πατρίδα τους. All inclusive. Κι οι ξενοδοχειακές μονάδες γίνονταν όλο και πιο αυτάρκεις για να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές, ενώ κι η ίδια η Thomas Cook προχώρησε συμπληρώνοντας το πακέτο με δικά της καταλύματα σε διάφορες χώρες. 
Η Thomas Cook κατέρρευσε. Μετά από μια πορεία που ξεκινά από το 1841. Αφήνοντας 600.000 ανθρώπους να ψάχνουν πτήση για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και 21.000 να ψάχνουν δουλειά, ενώ χιλιάδες άλλοι μετρούν τις απώλειές τους. 
Πώς συνέβη αυτό; Σύμφωνα με μια ανάλυση στο BBC, ο βρετανικός κολοσσός δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις νέες τάσεις. Ο κάθε ταξιδιώτης είναι πλέον και ταξιδιωτικός πράκτορας. Θα ψάξει για την πτήση του μέσω διάφορων εφαρμογών τύπου scyscanner, θα ψάξει για διαμονή σε κάποια από τις σύγχρονες πλατφόρμες τύπου Airbnb, θα ενοικιάσει αυτοκίνητο, θα φτιάξει το δικό του πακέτο διακοπών ανάλογα με τα γούστα του. Οι ταξιδευτές πληθαίνουν, αλλά ο τουριστικός χάρτης αλλάζει. 
Οι κραδασμοί από την κατάρρευση της Thomas Cook θα κρατήσουν καιρό. Ειδικά σε χώρες σαν και τη δικιά μας που εξαρτώνται απόλυτα και μονοδιάστατα από τον τουρισμό. Προφανώς και θα εμφανιστούν νέες εταιρείες για να αναπληρώσουν το κενό, αλλά τα δεδομένα δεν είναι πλέον τα ίδια. Ο καθένας είναι ταξιδιωτικός πράκτορας του εαυτού του και επιλέγει πού θέλει να πάει. Επιλέγει κρίνοντας τιμές, ευκολίες μετάβασης, μοναδικότητα προϊόντος… Τι έχουμε από αυτά; Πρώτα από όλα είμαστε αποκλεισμένοι.
 
Εξαρτόμαστε από κάποιες ξένες εταιρείες για να συμπεριλάβουν την Κύπρο στα πτητικά τους προγράμματα και να μας συνδέσουν με τον κόσμο. Τον Ιούλιο – Αύγουστο διαπιστώσαμε πως δεν μπορούσαμε να φύγουμε εκτός με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Τώρα θα διαπιστώσουμε πως ούτε και οι έξω μπορούν να  ‘ρθουν να μας επισκεφθούν.  Το πιο σημαντικό όμως που μαθαίνουμε είναι πως δεν μπορείς να βάζεις όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι. Το καλάθι του τουρισμού μπορεί ανά πάσα στιγμή να τρυπήσει.   

[email protected]