Την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (κάμερες) σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κύπρου, προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», πρόκειται για ένα μέτρο ασφάλειας των μαθητών, καθώς δεν υπήρξαν φύλακες που να επιθυμούν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη εργασία. Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔ εξέφρασε απορία για την προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, και διερωτάται πώς αφήνονται ακάλυπτες σημαντικές εκπαιδευτικές ανάγκες για οικονομικούς λόγους, αλλά βρίσκονται χρήματα για κάμερες.
 
Επιπρόσθετα, εκφράζει ανησυχία κατά πόσο έγινε επαρκής μελέτη. Πάντως, οι δάσκαλοι αναμένουν να κληθούν σε διάλογο με το Υπουργείο, αφού μεταξύ άλλων απέστειλαν γραπτή εννιασέλιδη επιστολή για τις αιτίες της στάσης εργασίας τους. 
 
 
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο λειτουργός του υπουργείου Παιδείας, Σπύρος Αντωνέλλος, ήδη απευθύνθηκαν σε φύλακες ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μία ώρα κατά την προσέλευση των παιδιών και άλλη μία ώρα κατά την αναχώρησή τους, ωστόσο ο συγκεκριμένος κλάδος δεν παρουσίασε επαρκές ενδιαφέρον για να προχωρήσει το σχέδιο φύλαξης των μαθητών.
 
«Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Παιδείας συνομίλησε με την επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την εξασφάλιση άδειας εγκατάστασης καμερών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία για 24ωρη παρακολούθηση». Όπως διευκρίνισε, ο χειρισμός του εν λόγω συστήματος θα ανατίθεται σε συγκεκριμένα άτομα σε κάθε σχολική μονάδα.
 
«Το σχέδιο πρόκειται σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί στα σχολεία που εμφάνισαν μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Με άμεση επέκταση και στα υπόλοιπα», είπε και σημείωσε πως πρόκειται για σχολεία στα οποία υπήρξαν καταγγελίες για άγνωστους ενήλικες που πλησίασαν παιδιά.
 
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν χρονοτριβές και οι τοποθετήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. Άλλωστε, ο Υπουργός έχει προχωρήσει και στην οικονομική μελέτη, για τα έξοδα της διαδικασίας, διαπιστώνοντας ότι μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό που υπάρχει». Σχετικά με τα σημεία που θα βλέπουν οι κάμερες, ο κ. Αντωνέλλος αναφέρει ότι θα βλέπουν όλους τους εξωτερικούς χώρους περιμετρικά του σχολείου. «Θωρακίζονται τα σχολεία», είπε, και σημείωσε ότι τον χειρισμό του συστήματος θα αναλάβουν εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί, στους οποίους θα δοθούν κωδικοί, ώστε να μην έχει πρόσβαση ο καθένας.
 
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σχολίασε στον «Φ» σχετικά με τις κάμερες: «Κουραστήκαμε να ακούμε συνεχώς νέες εξαγγελίες από τον υπουργό Παιδείας. Πώς είναι δυνατόν ένα Υπουργείο που κόβει από κονδύλια από τα προγράμματα αναλφαβητισμού και από τα προγράμματα των αλλόγλωσσων, με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση, να δηλώνει την ίδια στιγμή ότι από τον προϋπολογισμό του μπορεί να καλύψει τα έξοδα για τη δαπάνη της τοποθέτησης κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε δημοτικό και σε κάθε νηπιαγωγείο; Πώς αυτό το Υπουργείο που προχωρά σε περικοπές από τα βασικά δικαιώματα των παιδιών, ισχυρίζεται πως τελικά έχει κονδύλια; Μας κοροϊδεύουν».
 
Ο κ. Φυλακτού εξέφρασε την ανησυχία ότι οι σχεδιασμοί γίνονται χωρίς την απαραίτητη μελέτη και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δηλώσεις εντυπωσιασμού, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. «Εμείς θέλουμε επίσημη ενημέρωση για το οτιδήποτε σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο σχετικά με τις κάμερες». 
 
Αναμένουν συνάντηση το συντομότερο
 
Αναλυτική επιστολή με τους τέσσερις λόγους για τους οποίους οι δάσκαλοι πραγματοποίησαν μονόωρη στάση εργασίας, απέστειλε χθες η ΠΟΕΔ στο υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ότι επιβάλλεται το συντομότερο να πραγματοποιήσουν συνάντηση.
 
Επιθυμία της ΠΟΕΔ, όπως ρυθμιστούν οριστικά τα ζητήματα που υπάρχουν και «να αποφευχθούν και στο μέλλον τα προβλήματα που, αδικαιολόγητα και εξ υπαιτιότητας του Υπουργείου, καταγράφονται με την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς».
 
Όσον αφορά στα τέσσερα θέματα, σημειώνει ότι αφορούν: α) Την αργοπορημένη και ελλιπή στελέχωση των σχολείων, κατά παράβαση και της ισχύουσας νομοθεσίας. β) Την πολιτική στήριξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία (αλλόγλωσσα) και την κατάργηση προγράμματος αναλφαβητισμού. «Με το άνοιγμα των σχολείων παρατηρήθηκε ότι η στήριξη αυτών των παιδιών, έστω και στον μικρό αριθμό σχολείων (33) που άρχισε το 2016, καταργήθηκε χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση».
 
 
Όπως σημειώνεται, επηρεάστηκαν πέρα από 600 παιδιά στα Ελληνικά και πέρα από 500 στα Μαθηματικά. γ) Τη διαδικασία εξέτασης και διερεύνησης καταγγελιών ή/και παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες (γονείς, σύνδεσμοι γονέων, άλλοι φορείς). δ) Την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας – Ασφάλεια και υγεία. 
 
Αποφασίζουν μέτρα για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου
 
Στη λήψη μέτρων πρόκειται να προχωρήσουν δάσκαλοι και καθηγητές ως αντίδραση στις δηλώσεις που προέβη ο Αρχιεπίσκοπος.
 
Όπως είπε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού: «Θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Ως εκπαιδευτικοί δεν ανεχόμαστε αυτές τις συμπεριφορές. Τις αμέσως ερχόμενες ημέρες, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, θα πραγματοποιήσουμε ειδική κοινή συνεδρία όπου θα μελετήσουμε και θα αποφασίσουμε τρόπους αντίδρασης για το συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά».
 
Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, δηλώνοντας ότι εκπροσωπούν και εκφράζουν 13.000 εκπαιδευτικούς, καταδίκασαν «τις απαράδεκτες και απαξιωτικές δηλώσεις κατά των εκπαιδευτικών», καλώντας τον να τις ανακαλέσει.