Ένα από τα μοναδικά συνέδρια για τη ναυτιλία, φιλοξένησε η Κύπρος την προηγούμενη βδομάδα το «Ναυτιλιακή Κύπρος» δήλωσε στον ACTIVE o Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ ο Θωμάς Καζάκος, ανέφερε ότι ήταν πολύ καλή ευκαιρία η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα να συζητήσει τρέχοντα θέματα που την απασχολούν όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ευρύτερα και άλλα συναφή ζητήματα.  

Ήταν ξεκάθαρη επιβεβαίωση της Κύπρου ως κύριο ναυτιλιακό κέντρο που προσελκύει αυτού του επιπέδου συνέδρια και ήταν μια ευκαιρία άμεσης και διαρκούς  προβολής της υφιστάμενης και εξελισσόμενης υποδομής της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Κύπρο. 

Η ναυτιλία χρειάζεται πολιτική στήριξη 

Η ναυτιλία χρειάζεται διαρκή πολιτική στήριξη, για να υπάρχει εύρυθμο νομότυπο και διάφανο και λειτουργικό πλαίσιο από την ΕΕ, επισημαίνει ο κύριος Καζάκος. «Το 2010 η Κυπριακή ναυτιλία, είχε πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, την έγκριση ενός εξειδικευμένου αναβαθμισμένου πλαισίου ναυτιλιακού φορολογικού  συστήματος. Είμαστε στα τελευταία στάδια επανέγκρισης και επέκτασης  του συστήματος σε άρτια συνεργασία με το υφυπουργείο Ναυτιλίας και άλλους εταίρους  και αυτό θα είναι το καλύτερο επιστέγασμα της θετικής αντίληψης για τη σύσταση και λειτουργία του υφυπουργείου». 
Είναι σημαντικό σημειώνει, να υπάρχει σιγουριά στους ξένους ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν ασταθείς παράγοντες και θα μπορούν να επενδύουν και να ενισχύουν το στόλο τους στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και φορολογικών οφειλών που θα έχουν. 

Άμεσος στόχος είναι ο σχεδιασμός, η χάραξη και υλοποίηση μιας βραχυ-μεσο-μακροπρόθεσμης ναυτιλιακής πολιτικής, Να ξέρει ακριβώς η ναυτιλιακή βιομηχανία που αρμενίζουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια και να μην ενεργούμε σπασμωδικά ή αντανακλαστικά, αλλά με ένα πρόγραμμα δράσης σε θέματα υποδομής αλλά και θέματα προώθησης και ανάπτυξης. 

Η ναυτιλία επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις 

Η ναυτιλία αναφέρει ο κύριος Καζάκος είναι διεθνοποιημένη αμιγώς βιομηχανία και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις. Όντως η Κυπριακή ναυτιλία συνεχίζει σταθερή και θετική πορεία, χωρίς τυμπανοκρουσίες με ένα στοχοπροσηλωμένο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που ήταν η μαγιά, που κρατεί τόσα χρόνια τη ναυτιλία στην Κύπρο. 
Η δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ήταν προσπάθεια χρόνων, η οποία έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική εικόνα στους υφιστάμενους συνεργάτες μας αλλά και τους δυνητικούς εταίρους. 

Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση 

Η ναυτική εκπαίδευση τώρα άρχισε να προωθείται στην Κύπρο με δύο σχολές που λειτουργούν πλήρως τα τελευταία δύο χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλίας εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλιακού επιμελητηρίου.  Αφενός  η ναυτική εκπαίδευση, αφετέρου η ναυτιλιακή κατάρτιση διευκρινίζει, με πολλούς Κύπριους να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο αυτή την κατεύθυνση. 

Η ναυτική εκπαίδευση είναι στις προτεραιότητες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, υπάρχει και το στοιχείο της πρακτικής εξάσκησης, αλλά και εργοδότησης αμέσως μετά την αποφοίτηση. Είναι από τους καλύτερα αμειβόμενους τομείς, γι αυτό η εκπαίδευση είναι διαρκής προσπάθεια να αρχίζει απότ η δημοτική εκπαίδευση.