Εισφορές για παροχές υγείας τεσσάρων ταχυτήτων δημιουργούνται μετά την απόφαση του Υπουργικού σε σχέση με τα ταμεία υγείας των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους δήμους. Λίγους μήνες πριν από την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, φαίνεται πως άλλα θα καταβάλλουν οι δημόσιοι, άλλα οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και άλλα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, το σκηνικό των εισφορών διαμορφώνεται ως εξής:
– Για τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς και στους δήμους, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το τέλος Μάιου 2020, η εισφορά τους στο ΓεΣΥ είναι 1,7% επί των ακαθάριστων απολαβών τους. Από την πλευρά του, ο εργοδότης που είναι ο οργανισμός, εκτός από τη συνεισφορά του στο ΓεΣΥ που είναι 1,85% επί των εισοδημάτων του κάθε υπαλλήλου, καταβάλλει τη συνεισφορά του στο ταμείο υγείας του οργανισμού, η οποία ανά οργανισμό διαφέρει. Επίσης, το κράτος από την πλευρά του καταβάλλει εισφορά 1,65% για τον κάθε δικαιούχο. Από τον Ιούνιο του 2020, η συνεισφορά των εργαζόμενων θα είναι 2,65%, των εργοδοτών (οργανισμοί) θα είναι 2,9% για κάθε υπάλληλό τους, και του κράτους 4,55% για τον κάθε εργαζόμενο. Στη συνεισφορά του οργανισμού, προστίθεται η εισφορά στο ταμείο υγείας του οργανισμού.
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν εισφορά για το ΓεΣΥ 1,8% λόγω του γεγονότος ότι λαμβάνουν δωρεάν τόσο εξωνοσοκομειακές επισκέψεις όσο και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ θα καταβάλλουν 2,65%. Η συνεισφορά του εργοδότη αλλά και του κράτους τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι η ίδια με τους πιο πάνω.
– Οι εργαζόμενοι που έχουν σχέδια υγείας (τα συντεχνιακά ταμεία) τα οποία καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, από τον περασμένο Ιούνιο  πληρώνουν μειωμένη εισφορά στα ταμεία. Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2020, οι εισφορές των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στα συντεχνιακά ταμεία υγείας είναι μειωμένες κατά 50%. Στη συγκεκριμένη εισφορά προστίθεται κι αυτή για το ΓεΣΥ τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.
– Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλουν εισφορές στο ΓεΣΥ της τάξης του 1,7% ενώ από του χρόνου 2,65%. Σε περίπτωση που έχουν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, πληρώνουν και σχέδια ασφάλισης στα οποία συμμετέχουν οι εργοδότες. Συνεπώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν και ΓεΣΥ και ασφάλειες υγείας.