Στην Τουρκία βρίσκεται το κλειδί για την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και σύμφωνα με πληροφορίες μας γίνονται επαφές τόσο προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και προς την Άγκυρα προκειμένου να επανέλθει το θέμα στο προσκήνιο. Η τουρκική πλευρά μετά τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει έβαλε το θέμα στο ψυγείο και έριξε το βάρος της στην πλευρά του Βαρωσίου. 

Ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στην Κυπριακή Βουλή, Γιαννάκης Μούσας, μιλώντας στον «Φ» επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος βλέπει να υπάρχει κάποια κινητικότητα στο όλο θέμα. Ανέφερε ότι και ο ίδιος κινείται συνεχώς με στόχο να προχωρήσει το όλο θέμα της επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Στο πλαίσιο αυτής του της προσπάθειας ο Γ. Μούσας ανέφερε ότι οι επαφές του δεν είναι μόνο με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά απευθύνεται και προς την τουρκική κυβέρνηση. 

Ο ρόλος της Τουρκίας καθοριστικός καθώς δύο από τα Μαρωνίτικα χωριά για το οποία γίνεται λόγος για επανεγκατάσταση βρίσκονται σε στρατιωτική ζώνη και ως εκ τούτου η λήψη απόφασης πάει απευθείας στην Άγκυρα και την κυβέρνηση Ερντογάν. Τα δυο Μαρωνίτικα χωριά, Ασώματος και Αγία Μαρίνα, βρίσκονται εντός στρατιωτικής ζώνης και για να μπορεί να προχωρήσει το θέμα της επανεγκατάστασης θα πρέπει πρώτα η ίδια η Τουρκία να αποφασίσει ότι θα ανοίξει την περιοχή και να τη θέση εκτός στρατιωτικού ελέγχου. Αυτός είναι και ο στόχος των κινήσεων που γίνονται προς την κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οκτάι σε Μητσοτάκη: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη και την Κύπρο

Έχοντας ήδη στα χέρια του ουκ ολίγες δηλώσεις και ανακοινώσεις οι ίδιοι Μαρωνίτες, όπως επισήμανε και ο Γιαννάκης Μούσας, κρατούν μικρό καλάθι σ’ ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση. Και δηλώνει πως δεν έχουν στα χέρια τους απόφαση, τότε και μόνο θα πιστέψουν ότι υπάρχει θετική έκβαση στο όλο θέμα. 

>> Περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου: Για τους Μαρωνίτες το δικό τους θέμα είναι καθαρά ανθρωπιστικό και δεν μπορεί να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κινήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που αφορούν άλλες κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Βαρώσι. Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως για το θέμα των Βαρωσίων αναμένει εξελίξεις, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα. Ενώ όσον αφορά το θέμα των Μαρωνιτών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. 

Όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου το κατοχικό καθεστώς μέσω του Ερσίν Τατάρ εξήγγειλε άνοιγμα και δημοσίων κτιρίων της πόλης. Το ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία σχεδιάζει άνοιγμα δημοσίων κτιρίων στα κατεχόμενα το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ. Ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης, οι κατοχικές αρχές προτίθενται να προχωρήσουν στο άνοιγμα νέου τμήματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου και αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή του Αγίου Μέμνωνα. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα δημοσίων κτηρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, επιβεβαίωσε ότι αυτό αναφέρουν και οι πληροφορίες που φθάνουν στην κυβέρνηση.

>> Μόσχα-Αττάλεια-Τύμπου: Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία δεν θα ευοδωθεί, παρά την εικόνα που επιχειρείται να δοθεί από τουρκοκυπριακής πλευράς. Στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών» Ερχάν Αρικλί επέμεινε στο θέμα των απευθείας πτήσεων. Σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι πτήσεις θα πραγματοποιούν ενδιάμεσο σταθμό στην Αττάλεια. Σύμφωνα με τον Αρικλί στόχος είναι οι πτήσεις να αρχίσουν τον Μάρτιο του 2023 με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι το δρομολόγιο θα είναι Μόσχα-Αττάλεια-Τύμπου.