Νέοι ορίζοντες διανοίγονται με την υπογραφή όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή χαλλουμιού της συμφωνίας πλαίσιο που δίνει ουσιαστικά διέξοδο στο πρόβλημα που προέκυψε μετά την κατοχύρωση του προϊόντος ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η συμφωνία που αποτελεί έναν συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων που είχαν αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόμοι για μία δεκαετία τώρα, υπογράφηκε χθες από 10 εμπλεκόμενους φορείς (δύο ομάδες αγελαδοτρόφων, επτά ομάδες αιγοπροβατοτρόφων και Σύνδεσμο Τυροκόμων) στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας και του προέδρου του ΚΕΒΕ. Ως αποτέλεσμα, όλα τα τυροκομεία εγγράφονται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Ο υπουργός Γεωργίας αναμένεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για τροποποίηση προδιαγραφών της ΠΟΠ σε χαρακτηριστικά ήσσονος σημασίας, ώστε να μπορεί να παράγεται χαλλούμι ΠΟΠ με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, με αυξημένη υγρασία και από γάλα που θα προέρχεται από όλες τις αγελάδες που ζουν και αναπαράγονται στην Κύπρο. Σε σχέση με την υγρασία με βάση τη συμφωνία το ανώτατο ποσοστό που ισχύει σήμερα και ανέρχεται στο 46% θα ανέλθει στο 50% συν/πλην 2%. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ρυθμίστηκε κατά ανάλογο τρόπο το θέμα των φυλών των αιγοπροβάτων και των ζωοτροφών. Μετά και τις τροποποιήσεις αυτές, ως προϊόντα ΠΟΠ θα θεωρούνται τα διπλωμένα χαλλούμια, τα χαλλούμια σε σχήμα burger, σε block, σε κύβους, σε τρίμμα και σε slice. Σημειώνεται ότι για τις πιο πάνω αλλαγές θα ενημερωθεί η Κομισιόν. Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει απόσυρση, από όλες τις πλευρές, όλων των δικαστικών και διοικητικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον φάκελο του χαλλουμιού που προηγήθηκε της ΠΟΠ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΠΟΠ, μετά από συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπεσαν οι υπογραφές για εφαρμογή της ΠΟΠ για το χαλλούμι

Καθορίζονται και οι τιμές του γάλακτος που θα παραχωρηθούν από τους τυροκόμους, με ισχύ από 1η Αυγούστου 2024 με δέσμευση για αγορά, εκ μέρους των τυροκόμων, όλων των ποσοτήτων γάλακτος που θα παράγεται, στις συμφωνηθείσες τιμές: • Πρόβειο γάλα, μεταξύ €1,35 – €1,45 ανά λίτρο. • Αιγινό γάλα, μεταξύ €0,80 – €0,90 ανά λίτρο. • Η αύξηση στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με κατώτατη αύξηση τα €0,05 ανά λίτρο.

Θα καταβληθεί προσπάθεια να παραχωρηθεί επιπρόσθετη κρατική στήριξη στις πιο πάνω τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, που να αναλογεί στα €0,10 ανά λίτρο, για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023. Μετά τον Ιούλιο του 2023, η εν λόγω αύξηση θα παραχωρείται με βάση συμφωνημένη φόρμουλα. Η φόρμουλα θα λαμβάνει υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το κόστος παραγωγής του γάλακτος και διάφορους άλλους παράγοντες, και θα ενθαρρύνει τη μείωση της εποχικότητας στην παραγωγή του. 

Στη συμφωνία γίνεται αναφορά για την προσπάθεια, από το Κράτος, για διαφοροποίηση του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού ώστε να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για ακόμα πέντε χρόνια.

Για την παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ, θα εκδοθεί διάταγμα από την υπουργό Εμπορίου, που θα καθορίζει ότι η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού, για τους μήνες Σεπτέμβριο 2022 μέχρι Ιανουάριο 2023 θα είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι Αύγουστο του 2023 θα είναι 25%. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού θα καθορίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα, με κατώτατο όριο το 10%. Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι τον Ιούλιο του 2024 η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλλουμιού θα είναι 25% και στη συνέχεια θα ισχύει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Δύο Ναι και ένα Όχι από αγροτικές οργανώσεις

Τρεις αγροτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν με ανακοινώσεις τους στο θέμα της συμφωνίας για την παρασκευή χαλλουμιού ΠΟΠ όπως αυτό διαμορφώθηκε σε κοινή συνάντηση των εμπλεκομένων μερών στις 18 Ιουλίου στα γραφεία του ΚΕΒΕ στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας. Η ΠΕΚ επισημαίνει ότι από τη συνάντηση αποκλείστηκαν σκοπίμως οι αγροτικές οργανώσεις. Περαιτέρω, η ΠΕΚ διαφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας και επαναλαμβάνει τη θέση της ότι «είμαστε αντίθετοι στην οποιανδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια τροποποίησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος που συμμετέχει στην παραγωγή χαλλουμιού, όπως αυτή αναφέρεται στον φάκελο του χαλλουμιού που εγκρίθηκε από την ΕΕ, δηλαδή 51%».

Ο Παναγροτικός εκφράζει την ευαρέσκεια του και τονίζει ότι η πάγια θέση του για αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του αγελαδινού γάλακτος «είναι γεγονός». Ο Παναγροτικός ευελπιστεί ότι, η ιστορική συμφωνία και όλα όσα προνοεί θα τηρηθούν, βάζοντας την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ ως εθνική προτεραιότητα, για να μην χαθεί ούτε ένα λίτρο γάλα, ούτε μία θέση εργασίας, ούτε ένα κιλό εξαγωγής.

Με ανακοίνωσή του ο Ευρωαγροτικός χαρακτηρίζει τη 18η Ιουλίου ιστορική ημέρα για το χαλλούμι, επισημαίνοντας ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την αύξηση που αποφασίστηκε, που όπως αναφέρεται, «θα τους επιστρέψει να δουν το μέλλον τους στον κλάδο με αισιοδοξία».