Με τα rapid test ανά χείρας και τη μάσκα σε ετοιμότητα θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίες θα προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Χθες, στο πλαίσιο συνεδρίας του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, πρόκειται για ένα προσχέδιο, πάνω στο οποίο κατατέθηκαν απόψεις με στόχο ο τελικός οδικός χάρτης να παρουσιαστεί στις 30 Αυγούστου πριν τη μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν στη σύσκεψη ήταν η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, με την εισήγηση να αφορά τη διεξαγωγή rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε πίσω στα σχολεία. «Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του rapid test θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στο μέλλον. Η εισήγηση είναι και εκπαιδευτικοί αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση», ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, αυτή φαίνεται ότι θα είναι απαραίτητη για τους μαθητές άνω των 12 ετών και τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «για τη μάσκα οι επιστήμονες είναι έντονοι ότι προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε. Θα ισχύσει ότι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν όμως από το κεφάλαιο «επιστροφή στα σχολεία», τη χθεσινή σύσκεψη απασχόλησαν, τόσο το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, όσον και οι ασθενείς με Long COVID.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, θα γίνει μια ανάλυση από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για τους λόγους που κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται, ώστε αυτοί οι λόγοι να εξεταστούν για να ληφθούν μέτρα εκεί που χρειάζονται. Ο υπουργός έδωσε το παράδειγμα, πως εάν κάποιος δεν παίρνει έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα που υπάρχουν, τότε θα γίνει περισσότερη ενημέρωση στους Προσωπικούς Ιατρούς ώστε να προλαμβάνονται κάποιες νοσηλείες.

Αναφορικά με τα νέα εμβόλια, ο κ. Χατζηπαντέλα ενημερώθηκε από την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου, ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξουν νεότερα σχετικά με αυτά, τα οποία θα προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις. 

Τρεις θάνατοι και 2.130 κρούσματα

Συνολικά τρεις θάνατοι και 2.130 νέα κρούσματα COVID-19 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας για την εβδομάδα 12-18 Αυγούστου 2022. Πραγματοποιήθηκαν 47.532 διαγνωστικές εξετάσεις και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 4,48%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημειώθηκαν 3 θάνατοι. Αφορούν δύο άνδρες, ηλικίας 65 και 68 ετών, που απεβίωσαν στις 14/08/2022 και ακόμη έναν άνδρα ηλικίας 92 ετών, που απεβίωσε στις 17/08/2022.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 έφθασε τους 1.152. Επιπλέον, 73 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, οι 15 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/7 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 8) ενώ 3 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.