To Top
13:50 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτική κόντρα με αφορμή τη δήλωση του ΠτΔ για την ΑΟΖ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική κόντρα με αφορμή τη δήλωση του ΠτΔ για την ΑΟΖ
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου 2018, 6:29 μμ

«Φωτιές» στο πολιτικό και προεκλογικό σκηνικό άναψε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί ΑΟΖ και Τουρκοκυπρίων απαντώντας την Τρίτη σε ερώτηση για τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την παρουσίαση του έργου και του οράματός του για το μέλλον. Πυρ ομαδόν κατά του προέδρου Αναστασιάδη από υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκπροσώπους εκλογικών επιτελείων και εκπροσώπων κομμάτων, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για «επικίνδυνες θέσεις» του προέδρου Αναστασιάδη και την εκπρόσωπο του Σταύρου Μαλά να μιλά για «μεγάλο πολιτικό ατόπημα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για προσπάθεια κάποιων «για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς», ενώ ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι η πολιτική Αναστασιάδης «όχι μόνο κατοχυρώνει διεθνώς τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, αλλά προχωρά και στην έμπρακτη ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η δήλωση του κ. Αναστασιάδη για την κυπριακή ΑΟΖ και την αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι επικίνδυνη και απολύτως λανθασμένη».

Κατά το κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά:

1. Διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος.
2. Προσκαλεί και προκαλεί την Τουρκία να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.
3. Δίνει το άλλοθι στην Τουρκία ότι οι παραβιάσεις της γίνονται για να «προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και αγνοεί το γεγονός ότι το τεμάχιο 6, όπου γίνεται η γεώτρηση των ΕΝΙ/TOTAL, το διεκδικεί η Τουρκία για τον εαυτό της και όχι τους Τουρκοκύπριους.
4. Αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους, που κρύβονται πίσω από την απόφαση του να μην καταθέσει τις συντεταγμένες οριοθέτησης της συνολικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, παρά τις προεκλογικές φήμες για κάτι τέτοιο, τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη επικίνδυνη και λανθασμένη δήλωση», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «εάν δεν το πράξει, τότε οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό εάν έχει συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και εάν έχει κάνει τις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη δήλωση του».

Επικριτική εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που αφού χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό ατόπημα» τη δήλωση Αναστασιάδη, εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτό δεν σημαίνει πως στο μυαλό του απερχόμενου προέδρου υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης από την ομοσπονδία στα δυο χωριστά κράτη. Πρόκειται για δήλωση εξαιρετικά επικίνδυνη και άκρως απαράδεκτη για το εθνικό μας ζήτημα». 

Διερωτήθηκιε πως «είναι δυνατό ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει αναφορές σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα και να αποδέχεται ότι  αυτή μπορεί  να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;» και «από πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος, έστω και ως θεωρία, αποδέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα;».

«Τέτοιες επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως αυτή που έγινε χθες και χειρισμοί όπως αυτοί που έγιναν στο Κραν-Μοντάνα από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απενοχοποιούν την Τουρκία και της δίνουν άλλοθι να συνεχίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια της», κατέληξε η κ, Χαραλαμπίδου.

Και τα κόμματα στο χορό

Το ΑΚΕΛ δια του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του κόμματος, Τουμάζου Τσιελεπή, χαρακτήρισε τη δήλωση «του απερχόμενου Προέδρου» ως «απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία»

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τσιελεπή σημειώνει ότι στη δήλωση υπάρχουν «δύο τεράστια ατοπήματα»: 

Πρώτο, δεν είναι δυνατό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται ότι μπορούν να προστατεύονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα. Τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά τους δικαιώματα μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο σε ένα ενωμένο κράτος υπό ομοσπονδιακή σκεπή.

Δεύτερο, δεν μπορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος να δέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη και εκτείνεται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο, ελεύθερο και κατεχόμενο. Το μόνο σχετικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που διασφαλίζεται με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αποχώρηση του Προέδρου από το Κρανς Μοντανά την ώρα που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απαιτούσαν από την Τουρκία να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με διχοτομικούς προσανατολισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιες τοποθετήσεις δίνουν άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη τη θαλάσσια επικράτειά της», καταλήγει η δήλωση. 

«Άμεση απόσυρση των όσων έχει αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μια νέα πορεία στο Κυπριακό με την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για το κυπριακό την οποία κατέθεσε από το 2015 στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γιώργος Λιλλήκας», ζητά ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Κωνσταντίνος Φυλακτού.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό», σημειώνει, «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην αντιλαμβάνεται ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις του περί ΑΟΖ και δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο διασυνδέει την επίλυση του Κυπριακού με τα ενεργειακά μας, αλλά και παραχωρεί δικαιώματα σε λεγόμενη ΑΟΖ στους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία».

«Η δικαιολογία», συνεχίζει ο κ. Φυλακτού «ότι δεν υιοθετούμε με αυτό τον τρόπο την θέση της Τουρκίας δεν ευσταθεί, αφού με την επίκληση της, ο Νίκος Αναστασιάδης μπαίνει στη λογική των υποχωρήσεων και δείχνει ότι είναι ευάλωτος στις πιέσεις. Κάτι τέτοιο και θα μας οδηγήσει παγίωση των τετελεσμένων και λύση τουρκικών προδιαγραφών».

Στον αντίποδα ο ΔΗΣΥ, όπου δια του εκπροσώπου Τύπου το κόμματος, Πρόδρομου Προδρόμου, αναφέρει ότι «κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται "δικαιώματα" των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του».

«Όμως», συνεχίζει, «η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε». 

Και καταλήγει: «Όχι μόνο κατοχυρώνει διεθνώς τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ., αλλά η πολιτική Αναατασιάδη προχωρά και στην έμπρακτη ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Πως απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά του το Προεδρικό, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου αφού κάνει λόγο για προσπάθεια «από πλευράς κάποιων για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς», σημειώνει τα ακόλουθα «προς αποκατάσταση της αλήθειας»:

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι η Τουρκία διαχρονικά επικαλείται δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι και στην περίπτωση των παραβάσεων και παραβιάσεων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μοναδικός γνώμονας της Άγκυρας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της αποκλειστικά συμφερόντων».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από τα ίδια τα γεγονότα, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για διασφάλιση του συνόλου των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», καταλήγει η λιτή δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.