Το πολιτικό θερμόμετρο του Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα κινηθεί αρκετά ψηλά, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζουν τα επιτελεία των τριών βασικών διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πρώτη φάση του προεκλογικού κλείνει με το πέρας του καλοκαιριού και από τις αρχές του ερχόμενου μήνα εισέρχονται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα κινηθούν ακόμα πιο έντονα και σίγουρα θα πρέπει να αναμένονται και υψηλότεροι τόνοι αντιπαραθέσεων. Το τρίπτυχο, προβολή θέσεων – συγκεντρώσεις – τηλεοπτικές συζητήσεις, καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν υποψήφιοι και επιτελεία. 

Στην πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου, η οποία άρχισε με τη νέα χρονιά και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, το κάθε επιτελείο και οι υποψήφιοι έδειξαν να κινούνται στη βάση των δικών τους σχεδιασμών. Η εκτίμηση που υπάρχει στα τρία επιτελεία, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι πως οι βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν υλοποιηθεί. Αυτό βγαίνει και από τις αναλύσεις που άρχισαν να γίνονται στα τρία επιτελεία, ότι δηλαδή οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν. 

Κομματικός πατριωτισμός

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την αρχή θέλησε να δείξει ότι είναι «κυρίαρχος του παιχνιδιού» φροντίζοντας παράλληλα με τις κινήσεις του να οδηγεί τον προεκλογικό στο δικό του γήπεδο. Στόχευσε από την αρχή στον κομματικό πατριωτισμό των συναγερμικών και η αποτίμηση που γίνεται σήμερα, στο μέσο της διαδρομής, είναι πως τα έχει καταφέρει. Με τους συνεργάτες του εντός στην Πινδάρου να είναι σίγουροι πως η επιδιωκόμενη συσπείρωση θα επιτευχθεί ίσως και πιο νωρίς απ’ ό,τι θα αναμένετο. Σημειώνουν πως το κλίμα γίνεται κάθε μέρα και καλύτερο και υπογραμμίζουν παράλληλα πως η συνέχεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, επιβεβαιώνοντας αυτό που υποστηρίζουν συνεχώς ότι αποτελεί τη σίγουρη επιλογή για τον τόπο. 

Επαφή με τον κόσμο

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έτρεξε αρκετά προκειμένου να καλύψει αρκετό από το έδαφος που είχε χάσει (σε σχέση με τους ανθυποψήφιους του)  αφού μπήκε τελευταίος στην προεκλογική μάχη. Πρώτο ζητούμενο για το επιτελείο Μαυρογιάννη ήταν η επαφή με τον κόσμο κυρίως της Αριστεράς, να τον γνωρίσουν και να τους γνωρίσει. Αυτό το στοίχημα σύμφωνα με τους συνεργάτες του έχει κερδηθεί και με το παραπάνω. Κάνοντας και αυτοί μιαν ανακεφαλαίωση με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του δικού τους προεκλογικού, σημειώνουν με ικανοποίηση πως ο κόσμος γνώρισε και αγάπησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σ’ αυτό βοήθησε και ο ίδιος ο υποψήφιος με την οικειότητα που είχε με τον κόσμο που συναντούσε. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Με κόσμο και οργανωμένα σύνολα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την ημέρα που μπήκε στη μάχη των εκλογών, επεδίωξε να ακολουθήσει τη δική του ρότα στη βάση της δικής του στρατηγικής, αποφεύγοντας να παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων. Παρά τις κινήσεις που είχαν γίνει από ανθυποψηφίους του, στο επιτελείο Χριστοδουλίδη εκτιμούν ότι τα κατάφεραν και ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση του προεκλογικού σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς. Ο βασικός στόχος που είχε τεθεί από την αρχή του προεκλογικού μέχρι και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ήταν να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες επαφές με κόσμο και οργανωμένα σύνολα. Παράλληλα κάποια ζητήματα που έχουν προκύψει την περίοδο αυτή και δημιούργησαν πιεστικές καταστάσεις εκτιμάται ότι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.  

Πολύ βαριά ατζέντα 

Ο Σεπτέμβρης προδιαγράφεται να είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας για υποψήφιους και επιτελεία. Αυτό που βγαίνει από τα τρία επιτελεία είναι πως ο Σεπτέμβρης μπορεί να καθορίσει πολλά σε σχέση με τη συνέχεια του προεκλογικού. Και αυτά μπορεί να προκύψουν είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, αναλόγως της οπτικής γωνιάς που θα το βλέπει το κάθε επιτελείο. Η ατζέντα του Σεπτεμβρίου είναι ήδη πολύ βαριά και περιλαμβάνει συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα τηλεοπτικών συζητήσεων. Μέσα από αυτή την ατζέντα ένα έκαστο επιτελείο θα επιχειρήσει να προβάλει θέσεις αλλά και να παίξει με τα λάθη των αντιπάλων. Γιατί ο καθένας αναγνωρίζει πως δεν επιτρέπονται λάθη, αλλά δεν αποκλείουν οι αντίπαλοι να επιχειρήσουν να τους παρασύρουν στο να υποπέσουν σε λάθη. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ήδη στην ατζέντα του προγραμματισμένες δύο μεγάλες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών και φίλων. Δύο συγκεντρώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό οι οποίες σημειολογικά έχουν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα. Η πρώτη συγκέντρωση υποστηρικτών και φίλων θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 6 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στη Λεμεσό στις 13 του μήνα. Μέσα από τις συγκεντρώσεις αυτές στο επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλουν να δώσουν απαντήσεις και να κλείσουν στόματα ως προς το κεφάλαιο συσπείρωση. Οι συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν έστειλαν και ένα μήνυμα του τι αναμένεται να ακολουθήσει σε Λευκωσία και Λεμεσό. Στην Πινδάρου βλέπουν το κλίμα να αλλάζει και εκτιμούν πως θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο οι τηλεοπτικές συζητήσεις του Σεπτεμβρίου. 

Ζητούμενο για το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι να αναδειχθούν τα θετικά του υποψηφίου μέσα από τις συζητήσεις. Σημαντικό χαρτί η «άδεια καρέκλα» στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Στην Πινδάρου αναμένουν ότι το ΡΙΚ θα υλοποιήσει την προειδοποίησή του και θα αφήσει μέσα στο στούντιο άδεια την καρέκλα όποιου απουσιάζει. Εικόνα που εάν όντως γίνει κάτι ανάλογο, θα παίξει πολύ στη συνέχεια. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις και η προβολή των θέσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα στην κοινωνία. 

 Από τον Σεπτέμβρη και μετά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν θα χρειάζεται να τρέχει να προλάβει τους ανθυποψηφίους του. Πλέον θα κινείται παράλληλα μαζί τους πάντα στη βάση του δικού του σχεδιασμού και προγράμματος. Σημαντικές θεωρούνται οι τηλεοπτικές συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς προσφέρονται για προβολή θέσεων. Παράλληλα εκτιμάται πως είναι και μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις και σε μια σειρά καλόπιστων ή και κακόπιστων σχολίων ως προς τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Όμως δεν θα μείνει μόνο στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Ξεκινώντας από τις 5 Σεπτεμβρίου η ατζέντα περιλαμβάνει σε πιο εντατικούς ρυθμούς συναντήσεις με οργανώσεις και φορείς, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι τομείς που δεν είχαν καλυφθεί μέσα στην πρώτη φάση του προεκλογικού. Παράλληλα θα διοργανώνονται συναντήσεις και συζητήσεις κατά θεματική ενότητα. Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβρη και προχωρώντας και εντός Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του. Και ανάμεσα σ’ όλα αυτά θα συνεχιστεί και η περιοδεία και οι συναντήσεις στις πόλεις και στην επαρχία. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται σε περιοδεία καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τρέχοντας από επαρχία σε επαρχία με το βάρος να πέφτει στις αγροτικές περιοχές. Έχοντας από την αρχή ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην επαφή του με τον κόσμο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να συνεχίσει στη βάση αυτής του της στρατηγικής και τακτικής. Για το επιτελείο Χριστοδουλίδη η πρώτη φάση του προεκλογικού έδειξε πως ο υποψήφιος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανθυποψηφίων του και το οποίο δεν θέλει να απολέσει. Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα περιοδεύσει στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, στην ορεινή Λευκωσίας, στην ορεινή Λεμεσό και στην ημιορεινή Πάφο. Ενδιάμεσα, όπως ήδη έχει δηλώσει, θα προβαίνει σε παρουσίαση των προγραμματικών θέσεών του. Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων θα γίνει τμηματικά και σε διάφορα σημεία της Κύπρου, αναλόγως θεματικής. Ο προγραμματισμός τρέχει ήδη και για τον Οκτώβρη με κύριο χαρακτηριστικό τα ταξίδια σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και Αθήνα. 

Καθοριστικής σημασίας τα οργανωτικά

Οι σχεδιασμοί γίνονται στα χαρτιά και χωρίς σωστή οργανωτική δουλειά θα κινδυνεύουν να μείνουν ως απλές σημειώσεις. Γι’ αυτό και τα επιτελεία θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στο οργανωτικό κομμάτι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα όποια λάθη και παραλείψεις της πρώτης φάσης του προεκλογικού. 

Στην Πινδάρου θεωρούν πως το οργανωτικό είναι το ισχυρό χαρτί για να επιτευχθεί μια μάξιμουμ συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ήδη θεωρούν πως με τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση άρχισε να αλλάζει το κλίμα και τα δεδομένα, κάτι που θα φανεί προσεχώς. 

Σημαντικό το οργανωτικό κομμάτι και για το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη, κάτι που ήδη άρχισε να διαφαίνεται όπως σημειώνουν όσοι βρίσκονται κοντά στον υποψήφιο. Και στο στρατόπεδο Ανδρέα Μαυρογιάννη θεωρούν πως από την ώρα που άρχισε να παίρνει μπροστά η μηχανή του οργανωτικού το κλίμα έχει διαφοροποιηθεί. 

Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη θέλουν το αμέσως επόμενο διάστημα να διαψεύσουν τα όσα είχαν λεχθεί περί οργανωτικών προβλημάτων. Ωστόσο καθίσταται ξεκάθαρο πως βασικός άξονας της οργανωτικής δουλειάς θα είναι το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνεργασία και συνεννόηση με τις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν.

Στη σκιά του προεκλογικού οι κινήσεις Αναστασιάδη

Ο Σεπτέμβρης διαχρονικά είναι ο μήνας κατά τον οποίο το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ένεκα της παρουσίας τους Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μια παρουσία που τα τελευταία χρόνια συνδυάζεται και με επαφές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες της Κύπρου. 

Για τον Νίκο Αναστασιάδη ο φετινός Σεπτέμβρης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Θα είναι η τελευταία του παρουσία στη Γενική Συνέλευση την οποία και θα προσφωνήσει υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο προεκλογικό σκηνικό δεν αποκλείεται να ρίξει σκιά πάνω από τις επιδιώξεις Νίκου Αναστασιάδη. Με ορατό το ενδεχόμενο τόσο η ομιλία στη Γενική Συνέλευση αλλά όσο και οι όποιες επαφές στη Νέα Υόρκη να περάσουν σε δεύτερη μοίρα εάν στο μεταξύ η προεκλογικές αντιπαραθέσεις κεντρίσουν περισσότερο το ενδιαφέρον. 

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο Νίκος Αναστασιάδης σχεδιάζει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη όχι σύμφωνα με τον προεκλογικό αγώνα αλλά σύμφωνα με τη σημασία που ο ίδιος θέλει να δώσει. Ιδιαίτερο βάρος θέλει να ρίξει στην τελευταία ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από τη συγκεκριμένη ομιλία θα επιδιώξει να στείλει να μηνύματα αλλά και να δώσει απαντήσεις για την πορεία του Κυπριακού την τελευταία δεκαετία. 

Παράλληλα στόχος στους στόχους του περιλαμβάνεται και η προσπάθεια για επανεκκίνησης των προσπαθειών στο Κυπριακό. Ελπίζει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του να αναλάβει ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ ρόλο απεσταλμένου στο Κυπριακό