Η νέα σελίδα που άνοιξε στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ δεν φαίνεται να προκαλεί την όποια ανησυχία στη Λευκωσία, για την οποία είναι αρκούντως ξεκάθαρο πως αυτή η εξέλιξη δεν στρέφεται κατά της Κύπρου. Οι δύο χώρες προχώρησαν σε ανακοινώσεις για αποκατάσταση των μεταξύ τους διπλωματικών στόχων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση των θέσεών τους επί σειρά ζητημάτων, όπως είναι το Μεσανατολικό. Ενώ και στις δύο χώρες σημειώνεται επίσης ότι πέραν από την ανακοίνωση θα χρειαστεί να γίνουν συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα προκειμένου να επανέλθουν οι πρέσβεις των δύο χωρών πίσω στις θέσεις τους. 

Η πορεία των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ ήταν πάντα ένα ζήτημα που ενδιέφερε και την Κύπρο. Ιδιαίτερα μετά το 2010 όταν Ισραήλ και Τουρκία από στενοί σύμμαχοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί, η Κύπρος είχε το δικό της κέρδος από αυτή την αντιπαράθεση, με τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο η οποία εν συνεχεία αναπτύχθηκε σε τριμερή συνεργασία με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. 

Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ ξεκίνησε από τον τομέα της ενέργειας και αναπτύχθηκε σε πολλούς άλλους τομείς, περιλαμβανομένου κι αυτού της άμυνας και της ασφάλειας. Συνεργασίες οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίζονταν από πλευράς Τουρκίας με καχυποψία και εχθρότητα. 

Η Λευκωσία, την επομένη των ανακοινώσεων που είχαν γίνει ανάμεσα σε Άγκυρα και Ιερουσαλήμ, εμφανίστηκε καθησυχαστική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (στο ΚΥΠΕ) ότι παρακολουθούνται από κοντά οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας «οι οποίες δεν στρέφονται ενάντια και δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ». Ο Μάριος Πελεκάνος σημείωσε ότι «αυτές, εξάλλου, ήταν και οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από ισραηλινής πλευράς σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και των στενών επαφών που διατηρούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν είναι σε καμιά περίπτωση παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, πρόσθεσε. Η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειλικρίνεια και στον αμοιβαίο σεβασμό, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τις πολυμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, τόσο υπό το τριμερές σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, όσο και υπό το πολυμερές σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Το ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν σημαίνει παράλληλη υποβάθμιση των σχέσεων Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ, ήταν ένα μήνυμα που είχε σταλεί από την ισραηλινή προς την κυπριακή πλευρά από τον περασμένο Μάρτη με αφορμή των επίσκεψη του Προέδρου Ισάακ Χέρτζογκ στην Άγκυρα. Η ισραηλινή πλευρά φρόντιζε, σε κάθε φάση της βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, να δίνει διαβεβαιώσεις στη Λευκωσία κρατώντας την ενήμερη για τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτών των διαβεβαιώσεων εντάσσεται και η επίσκεψη του Προέδρου Χέρτζογκ στην Κύπρο, την ίδια περίοδο με το ταξίδι στην Τουρκία. 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ: Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κιργισίας Γιεενμπέκ Κουλουμπάγιεφ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε (πηγή ΓΤΠ) τα εξής αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ: «Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ξεκίνησε η διαδικασία διαλόγου με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, ο διορισμός πρεσβευτών ήταν ένα από τα βήματα που θα κάναμε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Είχαμε δηλώσει ότι είχαμε ξεκινήσει τις εργασίες για τον διορισμό πρεσβευτών. Ένα θετικό βήμα ήρθε από το Ισραήλ. Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. […] Ο διορισμός πρεσβευτών είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Από την άλλη, όπως λέγαμε πάντα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας. Θα είναι επίσης σημαντικό να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για το θέμα αυτό στο Τελ Αβίβ σε επίπεδο πρεσβευτών».

Η δήλωση Τσαβούσογλου καταδεικνύει πως η αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης από πλευράς Τουρκίας σ’ αυτό το θέμα. Και σίγουρα το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο φαίνεται να έπαιξε κάποιο ρόλο. Γιατί τόσο στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος Χέρτζογκ όσο και στην Άγκυρα ο Πρόεδρος Ερντογάν, μπορεί να μην το είπαν, αλλά σίγουρα πολύ θα ήθελαν να κλείσει το θέμα και να τοποθετηθούν οι νέοι πρέσβεις πριν τον Νιόβρη. Το ενδεχόμενο επανόδου του Βενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία φαίνεται πως έσπρωξε τα πράγματα και ενδεχομένως κάποιοι θα ήθελαν να προλάβουν.