Ο ΚΥΒΟΣ ερρίφθη διά χειρός της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία διαβίβασε την πολυαναμενόμενη γνωμάτευση για το χαλλούμι. Η γνωμάτευση, που βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμοδίων, κλείνει εν πολλοίς την πόρτα στα χαλλούμια που παράγονται με ελάχιστες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους είναι ξεκάθαρη και παραπέμπει σε ένα μονόδρομο για όλους. Παραπέμπει στο προϊόν, που κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ. Είναι δε σαφές πως  οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση εφεξής  του όλου θέματος θα ληφθούν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία χρονικά τοποθετείται εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Εκεί αναμένεται ότι θα καθοριστεί και το πολιτικό πλαίσιο για ένα θέμα που απασχολεί για πολλά χρόνια την κυπριακή κοινωνία. Αν και το ζήτημα τούτο θα μπορούσε να μην συζητείτο καν από τη στιγμή που το προϊόν έχει κατοχυρωθεί μετά από πολλές προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανονικά θα έπρεπε το θέμα να είχε λήξει τότε. Ωστόσο, ως γνωστόν, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι με το οποίο γράφτηκε η απόφαση στις Βρυξέλλες για το ΠΟΠ, ξεκίνησε ένας νέος μεγάλος κύκλος συζήτησης. Αλλά και αμφισβήτησης. Κι αυτό γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι επηρεαζόμενοι πολλοί. Σημειώνεται, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα καθορίστηκε συνεδρία στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για ενημέρωση για το θέμα στην παρουσία των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό κρίνεται αναγκαίο καθώς πρέπει να εμπλακούν και ενημερωθούν όλοι οι θεσμοί. 

ΜΕ τη γνωμάτευση, η Νομική Υπηρεσία καλεί εν πολλοίς τα υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να λάβουν μέτρα ώστε να μην χρησιμοποιείται η ονομασία χαλλούμι για προϊόν που δεν πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Σημειώνεται συναφώς ότι οι έλεγχοι στο χαλλούμι ΠΟΠ σήμερα γίνονται από τον ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό Bureau Veritas, ενώ για το χαλλούμι που παράγεται κάτω από τα εμπορικά σήματα, τους ελέγχους διενεργεί το υπουργείο Εμπορίου. Στη γνωμάτευση γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στο θέμα της ποσόστωσης γάλακτος, χαρακτηρίζοντάς την ως μίαν από τις σημαντικότερες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού. Κι αυτό είναι τελεσίδικο και δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου. Ένα είναι το προίόν, ένα το χαλλούμι. Αυτό, δηλαδή, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές της ΠΟΠ. Κοντολογίς, δεν πρέπει να κυκλοφορούν δύο προϊόντα που θα φέρουν την ονομασία χαλλούμι, των οποίων οι προδιαγραφές θα διαφέρουν.

ΤΟ κράτος, το οποίο έχει διαχρονικές ευθύνες για τις αναταραχές που προκαλούνται στο θέμα αυτό, τώρα έχει μια αποστολή και καλείται να τη φέρει εις πέρας. Μια αποστολή, που αφορά τον έλεγχο των προϊόντων που θα παράγονται και θα προωθούνται στην αγορά, εντός και εκτός Κύπρου. 

Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ καθορίζει την πορεία. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για κανένα. Η υλοποίηση των αποφάσεων περνά μέσα από την περαιτέρω αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και για άμεσες ενέργειες καθολικής ανάθεσης των ελέγχων σε ένα φορέα.