Διαφωνεί τόσο επί της ουσίας, όσο κι επί της διαδικασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί στο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ρίχνει στο τραπέζι και τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένων και των δυναμικών, σε περίπτωση που «το υπουργείο προχωρήσει σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες».

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη χθεσινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της οργάνωσης των καθηγητών, γύρω από το επίμαχο θέμα των τετραμήνων και του νομοσχεδίου που ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας και το οποίο παρουσίασε χθες ο «Φ».

Όπως σημειώνεται στην απόφαση της ΠΣΓΑ για το νομοσχέδιο, κατά πρώτον υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το ότι ο υπουργός «παρακάμπτει για άλλη μια φορά τον καθιερωμένο διάλογο». Κατά δεύτερον, «θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου, ενώ δεν επιλύει τα προβλήματα των εξετάσεων τετραμήνων (…) σκοπεύει να θυσιάσει στο βωμό της διατήρησής τους, έστω και με διαφοροποιημένη μορφή, πολλά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, η Οργάνωσή μας διαφωνεί τόσο επί τους ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γι’ αυτό και καλεί τον υπουργό Παιδείας να μην προχωρήσει στην προώθησή του γιατί θα είναι πηγή νέων προβλημάτων και εντάσεων στη Μέση Εκπαίδευση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι χαλαρώσεις για τις τετράμηνες εξετάσεις

Παράλληλα, η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει ετοιμότητά για διάλογο γύρω από το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και θέτει επί τάπητος ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, τις εξής θέσεις:

>> Τερματισμός των τριών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου, γιατί το σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος αποδείχτηκε εξουθενωτικό για τους τελειόφοιτους, ενώ επέφερε και πολλές αρνητικές παρενέργειες. Θέση της οργάνωσης είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης (εξέταση πρώτου τετραμήνου) για τη Γ’ Λυκείου και απόρριψη της σκέψης του υπουργού για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων (σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε αυτό το σημείο). Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της εξέτασης Ιανουαρίου και για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου.

>> Μη επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στα Γυμνάσια. 

Όσον αφορά στους οργανωμένους γονείς, ο «Φ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο τους Χαράλαμπο Διονυσίου, ο οποίος ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας δεν ενημέρωσε τη Συνομοσπονδία για το νομοσχέδιο, και ότι τοποθέτηση θα υπάρξει όταν γίνει η επίσημη ενημέρωση. 

Στο μεταξύ, το εν λόγω νομοσχέδιο έλαβε χθες το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και προωθείται στη Βουλή, με την παράκληση μάλιστα όπως συζητηθεί άμεσα και δη, πριν την έναρξη των θερινών διακοπών, διότι το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει τις αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά.