Περιορισμό του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων στις εξετάσεις τετραμήνων, περιορισμό της διάρκειάς τους σε μία μόνο εβδομάδα, καθώς επίσης και αλλαγές στη δομή του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, ρίχνει στο τραπέζι ο υπουργός Παιδείας, παραμονές της πορείας γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ετοιμάζει και δεύτερο μέρος αλλαγών, οι οποίες θα άπτονται αναπροσαρμογών στα προγράμματα σπουδών, νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, ακόμα και της κατάργησης της στασιμότητας των μαθητών.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές που βλέπει το υπουργείο για την επόμενη σχολική χρονιά και το 2023 – 2024, αναφέρονται σε επιστολή του κ. Προδρόμου προς την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, με κοινοποίηση και στους οργανωμένους γονείς.

Αφού, ο υπουργός αξιοποιεί τις πρώτες σελίδες, κάνοντας μία αποτίμηση του θεσμού των εξετάσεων όπως αυτές εφαρμόστηκαν το πρώτο τετράμηνο, δίνοντας θετικό πρόσημο, αναφέρεται σε εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί και οι οποίες οδηγούν το υπουργείο στην προώθηση μιας σειράς από βελτιωτικές αλλαγές και αναπροσαρμογές, τόσο στις οργανωτικές πτυχές και τα λειτουργικά προβλήματα, όσο και στα προγράμματα που προσφέρονται στα Λύκεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε οκτώ αλλαγές:

1)     Οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών θα εξετάζονται σε τρία μόνο μαθήματα (τώρα είναι τέσσερα και πέντε). Η αξιολόγηση σε τρία μαθήματα θα ολοκληρώνεται για κάθε τετράμηνο σε διάστημα μικρότερο από μια εβδομάδα. 

Προτείνονται τα ακόλουθα:

>> Κατεύθυνση Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών: Τα μαθήματα θα είναι τα Νέα Ελληνικά, τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία.

>> Θετικών Επιστημών – STEAM: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική.

>> Οικονομικά και Πληροφορική: Νέα Ελληνικά, Οικονομικά και Μαθηματικά (οικονομικού).

>> Κατεύθυνση Γενικών Λυκειακών Σπουδών: Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Ιστορία (Ψηφιακές – Πρακτικές Γνώσεις).

>> Λύκειο Ξένων Γλωσσών: Νέα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

>> Λύκειο Καλών Τεχνών: Νέα Ελληνικά, Θέματα Τέχνης, Εικαστικές Εφαρμογές (ή Θέατρο).

*Σημ. Με τις προτάσεις αυτές είναι ξεκάθαρο ότι αλλάζουν οι κατευθύνσεις Λυκείων όπως υπάρχουν σήμερα και δημιουργούνται ξεχωριστά δύο «σχολεία» (Ξένων Γλωσσών και Καλών Τεχνών) στο πλαίσιο συγκεκριμένων Λυκείων, τα οποία θα λειτουργούν με το υφιστάμενο τους Αναλυτικό Πρόγραμμα, ωστόσο πιο οργανωμένα.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα για την Τεχνική Εκπαίδευση που περιλήφθηκαν στην επιστολή είναι: Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Αγγλικά και Τεχνολογία Κλάδου/ Κατεύθυνση. Για τον κάθε Κλάδο/ Κατεύθυνση θα οριστούν δύο μαθήματα Γενικής Μόρφωσης και ένα Τεχνολογικό. 

2)    Η δεύτερη σειρά εξετάσεων θα γίνεται σε απογευματινό χρόνο, μια εβδομάδα μετά τη μέρα εξέτασης του αντίστοιχου μαθήματος στην πρώτη σειρά. 

3)    Η διαδικασία ανατροφοδότησης θα γίνεται σε δύο στάδια και θα διατίθεται για το σκοπό αυτό μια διδακτική περίοδος για κάθε στάδιο. 

4)    Συμμετοχή όλων ως θεματοθετών β’ τετραμήνου σε σεμινάριο προετοιμασία/ συντονισμού, υπό την εποπτεία των οικείων επιθεωρήσεων, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας Μαΐου.

5)    Προσαρμοσμένη προετοιμασία των Οδηγών Διόρθωσης

6)    Σεμινάριο προετοιμασίας – συντονισμού θεματοθετών Γυμνασίου τον Νοέμβριο του 2022.

7)    Προσδιορισμός των προβλεπόμενων μεθόδων συντρέχουσας (προφορικής) αξιολόγησης στη βάση των όσων διαλαμβάνει η σχετική νομοθεσία.

8)    Υποχρεωτική παρακολούθηση επιμόρφωσης για γραπτές εργασίες (πρότζεκτ) για όλους τους αξιολογητές εκπαιδευτικούς τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο του 2022. 

Οι πιο πάνω αλλαγές μπορεί να αφορούν τη διαδικασία των εξετάσεων τετραμήνων, ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας προτίθεται να επανέλθει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις με προτεινόμενες αλλαγές που αγγίζουν μεταξύ άλλων, τα Αναλυτικά Προγράμματα, καθώς επίσης και τις προϋποθέσεις για φοίτηση μαθητών σε συγκεκριμένους κλάδους και κατευθύνσεις στα Λύκεια. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτό προκύπτει από τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός μαθητών ακολουθεί κατευθύνσεις στο Λύκειο ή και στις Τεχνικές Σχολές, στις οποίες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κι επομένως δεν μπορεί να λάβει τα επιθυμητά από την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Επίσης, σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης της στασιμότητας, με τον υπουργό να αναμένεται να θέσει στο τραπέζι εναλλακτικές για τους μαθητές αυτούς. 

Κανονικά θα γίνει η πορεία στο Προεδρικό

Πάντως, η επιστολή του υπουργού σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τα σχέδια γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, όσον αφορά στην πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας τους προς το Προεδρικό, την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στον «Φ» ότι η οργάνωση θα συμμετάσχει κανονικά στην πορεία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ. Αναφορικά με την επιστολή Προδρόμου, ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το περιεχόμενο της, καθώς πρόκειται για εισηγήσεις για σημαντικές αλλαγές που αγγίζουν τη δομή του σχολείου. Ο κ. Χατζησάββας διερωτήθηκε «σε ποια βάση έγινε συζήτηση και με ποιους ώστε να προκύψουν αυτές οι εισηγήσεις;», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ο υπουργός πρέπει άμεσα να συγκαλέσει συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς για επίσημη ενημέρωση αλλά και για διευκρινίσεις. 

Για τις θέσεις Προδρόμου αναμένεται να τοποθετηθούν και οι οργανωμένοι γονείς αφού πρώτα ενημερωθούν σχετικά.

Όσον αφορά στην πορεία της Πέμπτης (11:00π.μ.), η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, έπειτα από στρεβλώσεις που εντοπίστηκαν στην εφαρμογή των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, ο χώρος συγκέντρωσης των διαμαρτυρόμενων είναι ο χώρος στάθμευσης του καταστήματος Stephanis στη λεωφόρο Αθαλάσσας (10:30π.μ.).

Η ΠΣΕΜ θα συμμετάσχει με το σύνθημα «Κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων τώρα – Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και όχι να εξοντώνει», καλώντας τους μαθητές όπως είναι παρόντες. 

Η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωσή της καλεί σε συμμετοχή τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της, καθώς επίσης και τους καθηγητές που δεν έχουν καθήκοντα στον καθορισμένο χρόνο διεξαγωγής της πορείας. 

«Η Οργάνωσή μας επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων είναι πολλαπλά, όπως συρρίκνωση ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, προαγωγή της μηχανιστικής διεκπεραίωσης της διδακτέας/εξεταστέας ύλης, δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως τους μαθητές. Παράλληλα, είναι πασιφανές πλέον ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων δεν έχουν επιτευχθεί», σημειώνει η ΟΕΛΜΕΚ.