Ο Αιμίλιος Οικονόμου, πρώην δημόσιος υπάλληλος, εισηγείται την εισαγωγή νέου συστήματος εισδοχής των νέων στα πανεπιστήμια με παράλληλη κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.

Έτσι ξαφνικά –και λόγω των 4μήνων– έκαμα μια σκέψη. Μπορούν οι μαθητές να απαλλαγούν από τη βάσανο των εισαγωγικών εξετάσεων και το μέλλον τους να μην εξαρτάται από τη δοκιμασία μίας ημέρας; Η σκέψη που έκανα και τη βάλλω κάτω για να μελετηθεί από τους αρμόδιους φορείς είναι η εξής: Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας να γίνεται επί τη βάση των ετήσιων βαθμολογιών των μαθητών. Δηλαδή, οι έξι τελικές βαθμολογίες από πρώτη μέχρι την έκτη τάξη να συμψηφίζονται και να βγαίνει ο μέσος όρος βαθμολογίας. Πέραν τούτου, να λαμβάνεται υπό όψη και ο μέσος όρος βαθμολογίας στο κάθε μάθημα ξεχωριστά, στην επιλογή κλάδου σπουδών ή των τελευταίων τριών τάξεων του Λυκείου. Αυτή η τακτική νομίζω θα υποχρεώσει τους μαθητές να είναι πιο επιμελείς καθ’ όλη τη διάρκεια της μαθητικής των φοίτησης και στην απόκτηση γνώσεων. Επί παραδείγματι, αν ένας, επιλέξει να σπουδάσει Μαθηματικός, να έχει τον μέσο όρο της υψηλότερης βαθμολογίας, για όλα τα χρόνια. Ανάλογη θα είναι η κατάσταση για τα άλλα 3-4 μαθήματα που τώρα απαιτούνται για να επιλέξει κάποιος τον μαθηματικό κλάδο.

Αν οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα χρειαστεί περαιτέρω επιλογή, δυνατό να γίνει, με κλήρωση. Οι ειδικοί μπορεί να εύρουν καλύτερη φόρμουλα.

Δεν θα εισηγούμουν την τελική βαθμολογία, μόνο, της τελευταίας τάξης, για ευνόητους λόγους. Νομίζω ότι η σκέψη αυτή θα απάλλασσε τους μαθητές και τους γονείς από τη μεγάλη αγωνία του τελευταίου έτους φοίτησής των.

Η σκέψη αυτή μπαίνει κάτω για προβληματισμό και μόνο, όλων των γονέων και αρμοδίων και πρώτιστα του νέου Πρόεδρου που ψάχνει τομές, της υπουργού Παιδείας, των Συνδέσμων Γονέων, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Συνδέσμων Επιθεωρητών υπουργείου Παιδείας κ.λπ.

Νομίζω μια τέτοια σκέψη θα δημιουργήσει άμιλλα μεταξύ των μαθητών πολύ νωρίς και το μορφωτικό τους επίπεδο θα αναβαθμισθεί, αισθητά. Επανατονίζω, η σκέψη είναι για προβληματισμό, που μπορεί να βγάλει καλύτερες ιδέες.