Πόσες φορές μέχρι τώρα η ρωσική ηγεσία απείλησε με πυρηνικό πόλεμο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της εναντίον της Ουκρανίας; Αμέτρητες φορές. Όλο και πιο συχνά, τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και άλλοι αξιωματούχοι βγαίνουν και με ένα θυμωμένο ύφος προειδοποιούν πως η χώρα τους είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. 

Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό η κατάσταση θα ήταν γραφική. Η Ρωσία, ναι, έχει πυρηνικά όπλα και ναι μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την καταστροφή. Αλλά πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αφού γνωρίζει πολύ καλά, πως αν ισχύσει το οφθαλμός αντί οφθαλμού το χτύπημα θα ανταποδοθεί, κάτι που θα σήμαινε και για την ίδια ένα τεράστιο αν όχι και καίριο πλήγμα. 

Επιπλέον, η απειλή χρησιμοποιείται τόσο συχνά που έχει χάσει το νόημά της. Αν κάποιος έχει σκοπό να προχωρήσει σε μια τέτοια τρομακτικά καταστροφική κίνηση δεν το διατυμπανίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Η ρωσική ηγεσία θυμίζει απελπισμένα τους φευτο-νταήδες που όλο απειλούν να πλακώσουν στο ξύλο κάποιον και ποτέ δεν το κάνουν. 

Η Μόσχα δεν έχει σκοπό να πυροβολήσει μόνη της τα πόδια της, καθώς η ρωσική ηγεσία μπορεί να είναι σκληρή, απάνθρωπη, κυνική αλλά όχι αυτοκαταστροφική. Προβάλλει συνεχώς την ισχύ της και απειλεί τους πάντες, θέλοντας να προκαταλάβει τις αντιδράσεις τους. Στην ουσία η πολιτική της είναι η ίδια, είτε πρόκειται για τα πυρηνικά είτε για το φυσικό αέριο. 

Ανακοινώνοντας, για παράδειγμα, πως διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, θεώρησε πως θα ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πραγματικά το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς πολλά κράτη μέλη εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη ρωσική ενέργεια. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αρκεί να δούμε πως οι δύο χώρες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα διακόψουν τις εισαγωγές από Ρωσία. Επιπλέον, η Μόσχα όχι μόνο δεν τόλμησε να αγγίξει τις προμήθειες που στέλνει προς τη Γερμανία, τον κύριο προμηθευτή, αλλά μάλλον τις αύξησε τις τελευταίες μέρες. Και ο λόγος είναι απλός. Όσο χρειάζονται οι άλλοι το φυσικό αέριο, τόσο χρειάζεται και αυτή τα έσοδα από αυτό.

Η Βρετανία έχει δίκαιο όταν υποστηρίζει πως η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμα λιγότερο αξιόπιστη από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι απειλές της είναι τις περισσότερες φορές κούφια λόγια για να κρύψουν τις αδυναμίες της.