Νέες τρύπες εισόδου από την Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία βρήκαν τα διάφορα κυκλώματα που περνούν μετανάστες και πρόσφυγες έναντι αμοιβής, με σκοπό να ζητήσουν άσυλο από χώρα μέλος της ΕΕ.

Χθες τα ξημερώματα, περίπολο της Αστυνομίας εντόπισε Αφγανούς μετανάστες και μετά από κυνηγητό κατάφερε να συλλάβει τους δύο από τους πέντε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέλη της Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένα με την πάταξη του εγκλήματος, εντόπισαν στη 1.40 χθες τα ξημερώματα, όχημα ενοικιάσεως στη λεωφόρο Λάρνακος στην περιοχή της Αγλαντζιάς στο οποίο επέβαιναν πέντε πρόσωπα. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον οδηγό να σταματήσει, αλλά αυτός ανέπτυξε ταχύτητα οπόταν και άρχισε κυνηγητό στους δρόμους της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περίπου 100 μετανάστες περνούν κάθε μέρα από την Πράσινη Γραμμή

Σε κάποια στιγμή το όχημα με τους πέντε νεαρούς εντοπίστηκε παρά το άνοιγμα Κολοκάση, όπου στη θέα των αστυνομικών το εγκατέλειψαν και άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Δύο από τους πέντε επιβαίνοντες συνελήφθησαν από τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για έναν 22χρονο και έναν 24χρονο -και οι δύο από το Αφγανιστάν. Οι δύο ανέφεραν ότι ήρθαν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από σημείο της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία. 

Οι δύο αλλοδαποί ανέφεραν ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες και σκοπός τους ήταν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβαν μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας που διερευνούν εναντίον των δύο υπόθεση συνωμοσίας και υποβοήθησης και διακίνησης στη Δημοκρατία, υπηκόων τρίτων χωρών. Χθες, οι δύο οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα οκταήμερης κράτησης. Επίσης, αναζητούνται οι άλλοι τρεις που βρίσκονταν στο όχημα καθώς και το σημείο από το οποίο διήλθαν.

Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί από πού ενοικιάστηκε το όχημα και ποιος το ενοικίασε, ενώ πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι χθες εκδόθηκε ένα ένταλμα σύλληψης για τρίτο πρόσωπο που σχετίζεται με την υπόθεση.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό προβαίνει σε ηλεκτρονική παρακολούθηση της Πράσινης Γραμμής, σε συνδυασμό με την πρόσληψη συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών που θα την επιτηρούν και τις προσπάθειες για επιστροφές όσων βρίσκονται εδώ παράνομα.