Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών ή και δημιουργίας φρούδων ελπίδων, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ζήτημα χρόνου να λυθεί.

Η δήλωση του επί του θέματος ήταν σαφής: «Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει».  Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους σχετικά με το έργο που υλοποιήθηκε από το υπουργείο του τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, πρόσθεσε σχετικά:

«Είναι ένα φαινόμενο πρωτίστως κοινωνικό, με ανθρωπιστικές προεκτάσεις, με διάρκεια και ευμετάβλητες πτυχές. Ένα πρόβλημα που, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Κύπρου, είναι κυρίως ζήτημα με εξωτερική διάσταση, η οποία καθορίζει ανά περιόδους τις εξελίξεις».

Σχετικά με τη στεγαστική πολιτική που προώθησε το υπουργείο, ο κ. Ιωάννου έκανε αναφορά  σε «βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αφενός θα αυξήσουν, την παραγωγή του οικιστικού αποθέματος και, αφετέρου, θα συμβάλουν στη διάθεση στην αγορά οικιστικών μονάδων σε προσιτή τιμή.

Πέραν των πιο πάνω,  το υπουργείο εστιάζει στην ανάπτυξη της υπαίθρου, επαναφέροντας μέτρα, όπως είναι η παραχώρηση οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και για στοχευμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα ανάγκες. Επιπρόσθετα, προχωρεί η ανάπτυξη 300-500 νέων οικοπέδων σε βάθος τριετίας.

Στα στεγαστικά προγράμματα περιέλαβε και το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», την παραχώρηση συντελεστή δόμησης σε κατασκευαστές για αύξηση του αποθέματος κτηρίων, καθώς και στην παροχή εφάπαξ οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση ή και την αγορά πρώτης κατοικίας σε αριθμό νέων κάτω των 41 ετών.

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στο Σχέδιο «κτίΖΩ», το οποίο αφορά την αναδόμηση ή την επιδιόρθωση 358 πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων. Ο κ. Ιωάννου ευελπιστεί ότι με το ΚτίΖΩ θα δοθεί οριστική λύση σε προβλήματα δεκαετιών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσφύγων που διαμένουν στις πολυκατοικίες αυτές

Σχετικά με τον Πολεοδομικό εκσυγχρονισμό ανέφερε, ότι σε συνδυασμό με την πρόσληψη προσωπικού (για περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της αδειοδότησης), ανακοινώθηκε δέσμη 22 μέτρων, με τα οποία τροποποιούνται οι υφιστάμενες διαδικασίες και υιοθετείται πιο ευέλικτο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης. Ένδεκα από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί ενώ ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Ανέφερε εξάλλου, πως για σκοπούς δημιουργίας μηχανισμού θωράκισης της διαφάνειας των συναλλαγών και των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας και την εκ των προτέρων διασφάλιση της άμεσης εκτέλεσης της μεταβίβασης, μεταξύ άλλων, ψηφίστηκε η νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική ενημέρωση των αγοραστών για τυχόν δεσμεύσεις ή εμπράγματα βάρη στο ακίνητο με την κατάθεση του αγοραπωλητήριου εγγράφου.

Ακόμα, εισάγεται η υποχρέωση από πλευράς του πωλητή συμπερίληψης πιστοποιητικού έρευνας της επηρεαζόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας με τα εμπράγματα βάρη, για ενημέρωση του αγοραστή πριν την υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον αγοραστή για εξόφληση του ποσού της υποθήκης στο τραπεζικό ίδρυμα, ως μέρος του ποσού εξαγοράς.

Σχετικά με τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ανέφερε, πως μέσα από τη δέσμη των κριτηρίων που προτείνει το υπουργείο, διασυνδέεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειάς τους, με σκοπό την πρακτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων. Παράλληλα, για πρώτη φορά προσμετράται τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.

Τέλος, όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε, πως οι πολίτες πρέπει να αναμένουν ότι το πρώτο διάστημα μετά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, θα υπάρχουν δυσκολίες και ότι θα απαιτηθεί περίοδος προσαρμογής, δεδομένου ότι Υπηρεσίες με διαφορετικές νοοτροπίες και τρόπο λειτουργίας, θα χρειαστεί να συνενωθούν.