Ικανοποίηση για τα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφεται στο Δημοκρατικό κόμμα με την ολοκλήρωση της ηγετικής πυραμίδας, αλλά όχι για την προσέλευση των μελών στις κάλπες, αφού από τις 33 χιλιάδες μέλη άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο 6.803 μέλη. Στην ηγετική ομάδα υπάρχει μια «καθαρότητα» θέσεων όπως και καθαρή στήριξη στον Νικόλα Παπαδόπουλο, με τα στελέχη του παραδοσιακού ΔΗΚΟ να μετρούν σε μονάδες τους εκπροσώπους από το παλιό κόμμα που «επέπλευσαν» και θα έχουν συνέχεια σε καθοδηγητικές θέσεις, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο.
 
Η χαμηλή προσέλευση μελών προβληματίζει από κάθε άποψη αν και ενδοκομματικά εντοπίζονται αδυναμίες διαδικαστικές που, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, θα απέδιδαν καλύτερα αποτελέσματα αν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως και με καλή διάθεση από όσους λάμβαναν τις αποφάσεις και «έτρεχαν» τις εκλογικές διαδικασίες. Τα μέλη που επιβεβαίωσαν την εγγραφή τους στο ΔΗΚΟ και δικαιούνταν να ψηφίσουν ανέρχονται σε 24 χιλιάδες. Σε άλλες 9 χιλιάδες δόθηκε η ευχέρεια να ψηφίσουν αφού κατέβαλλαν συνδρομή διπλάσια των πρώτων, δηλαδή 20 ευρώ, αφού παρέλειψαν την όποια επιβεβαίωση εγγραφής στο μητρώο.
 
Η Γραμματεία του κόμματος έβαλε τη σφραγίδα της για το τελικό μητρώο μελών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν την Παρασκευή το πρωί, 48 ώρες προτού στηθούν οι κάλπες, εξού και δεν δόθηκε στους υποψηφίους προκειμένου να κάνουν προεκλογικό αγώνα με τον γνωστό παραδοσιακό δηκοϊκό τρόπο, της προσωπικής επαφής. Δεν έγιναν ανοιχτές συγκεντρώσεις υποψηφίων –μόνο σε μια περίπτωση έγινε στη Λεμεσό και υπήρξε καταγγελία από μέρους του Μαρίνου Μουσιούττα για εμπλοκή στελεχών υπέρ της ανθυποψηφίας του–. Ούτε και έγινε αποδεχτή εισήγηση για παρουσίαση των υποψηφίων σε συγκεντρώσεις ανά επαρχία στην παρουσία του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον ίδιο να είναι ο κεντρικός ομιλητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι κατανεμήθηκαν οι ψήφοι στις εκλογές του ΔΗΚΟ
 
Στα μέλη του ΔΗΚΟ δεν στάληκε, σύμφωνα με τους ίδιους κομματικούς παράγοντες, ούτε μια επιστολή από το κόμμα που να τους γνωστοποιεί τη διεξαγωγή της εκλογικής συνέλευσης, που θα ψηφίσουν και ποιοι ήταν οι υποψήφιοι. Δεν παραγνωρίζουν ότι ήταν δύσκολη η κινητοποίηση της κομματικής βάσης από κάθε άποψη και προσθέτουν στα αρνητικά και τον καύσωνα της Κυριακής που όπως λένε κράτησε πολλούς δηκοϊκούς είτε στις παραλίες είτε στα σπίτια τους.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που το ίδιο το ΔΗΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα  ψήφισαν 6.803 μέλη. Στη Λευκωσία άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 2.456 μέλη. Στην Πάφο, 1.830 μέλη. Στη Λεμεσό 1.059 μέλη. Στη Λάρνακα 797 μέλη. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο 372 μέλη και στην Αμμόχωστο –μέλη που διαμένουν στη Λάρνακα- 289 μέλη.
 
Αναπληρωτής Πρόεδρος εξελέγη η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με εξαιρετικά καλή επίδοση. Συγκέντρωσε 4.008 ψήφους ή ποσοστό 63,96% έναντι 2.258 ψήφους ή ποσοστό 36.04% του ανθυποψηφίου της Μαρίνου Μουσιούττα. Αιχμηρή ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Μ. Μουσιούττα αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος ότι ο ίδιος έμαθε να μην στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια, με προφανή αποδέχτη την κ. Ερωτοκρίτου.
 
Κομματικές πηγές υποστήριζαν ο κ. Μουσιούττας δεν θα αφεθεί να πέσει στην «ανωνυμία» της κοινοβουλευτικής ομάδας αφού βλέπουν να ξαναζεσταίνεται «πρόταση» που του έγινε προεκλογικά για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην περίπτωση που δεν «έτρεχε» στην κούρσα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Η επιλογή του δεν επέτρεψε να υπάρξει προβληματισμός επί της πρότασης. Πάντως άλλα στελέχη υποστηρίζουν πως με την ανάδειξη της Χρ. Ερωτοκρίτου στη θέση αναπληρωτή προέδρου ανοίγει η συζήτηση για εκλογή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βλέπουν τον Πανίκο Λεωνίδου, βουλευτή Λεμεσού ο οποίος και σήκωσε το βάρος των διαγραφών ως πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, να είναι σοβαρός υποψήφιος.
 
Σε ό,τι αφορά τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων, η κάλπη ανέδειξε τον τέως βουλευτή Πάφου Αντώνη Αντωνίου στην πρώτη θέση. Κομματικά στελέχη που παρακολουθούσαν τη διαδικασία της καταμέτρησης κάνουν λόγο για τις περισσότερες μονοσταυρίες στην προχθεσινή εκλογική συνέλευση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της επαρχιακής Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης και στην τρίτη θέση ο Μιχάλης Δαμιανός. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων συγκέντρωσαν:
 
Αντώνης Αντωνίου, 3133 ψήφοι.
Αλέκος Τρυφωνίδης 2310 ψήφοι.
Μιχάλης Δαμιανός, 2007 ψήφοι.
Χρίστος Ορφανίδης 1476
Λοΐζος Λοΐζου 1070
Μάριος Κουκλής 877
 
Ενδιαφέρον προκαλεί η κατανομή των ψήφων ανάλογα με την επαρχία καταγωγής και δράσης των υποψηφίων. Στη Λευκωσία πρώτευσε με 1432 ψήφους ο Αλέκος Τρυφωνίδης. Ακολούθησαν ο Μιχάλης Δαμιανός με 1220 και ο Αντώνης Αντωνίου με 749 ψήφους. Στην Πάφο σάρωσε ο Α. Αντωνίου με 1200 ψήφους με τον Αλέκο Τρυφωνίδη να περιορίζεται σε 251 ψήφους και τον Μιχάλη Δαμιανού σε 219 ψήφους. Στη Λεμεσό πρώτος κατετάγη ο Μ. Κουκλής με 568 ψήφους ακολουθούμενος από τον Α. Αντωνίου με 552 και τον Αλ. Τρυφωνίδη με 390 ψήφους. Στη Λάρνακα πρώτευσε ο Χρ. Ορφανίδης με 626 ψήφους με δεύτερο τον Μ. Δαμιανό με 150. Ακολούθησαν ο Α. Αντωνίου με 111 και ο Α. Τρυφωνίδης με 105 ψήφους.
 
Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου πρώτευσε ο Λοΐζος Λοΐζου με 310 ψήφους. Ακολουθούσαν οι Μ. Δαμιανού με 93, ο Α. Αντωνίου με 84, ο Αλέκος Τρυφωνίδης με 56 ψήφους.

Πρώτος ο Χρύσανθος Σαββίδης, δεύτερος ο Χρύσης Παντελίδης
 
Η πρωτιά στο Εκτελεστικό Γραφείο του εκ Πάφου ορμώμενου στελέχους Χρύσανθου Σαββίδη και η δεύτερη θέση του Χρύση Παντελίδη δεν ήταν έκπληξη. Το όνομα του πρώτου συζητείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα για μια από τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων.
 
Για τον στενότερο συνεργάτη του δηκοϊκού προέδρου ο πήχης μπορεί να είχε τεθεί ψηλά, ωστόσο θα πρέπει να προσμετρηθεί το πολιτικό κόστος για αυτή τη θέση του. Για τον Χρύση Παντελίδη είναι η πρώτη εκλογή του σε κομματικό αξίωμα. Στο Εκτελεστικό οι παλιές καραβάνες του ΔΗΚΟ μετρούν μόνο μία παρουσία από το παραδοσιακό παλιό κόμμα τους, αυτή της κ. Στάλας Κιούπη από τη Λάρνακα.
 
Αναφορά κάνουν και στον Ανδρέα Μιχαηλίδη από τη Λεμεσό με την υποσημείωση ότι μεταπήδησε νωρίς από το στρατόπεδο του Μάριου Καρογιάν σε αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου. Πολύ τιμητική ήταν και η θέση κατάταξης του Χρίστου Ροδιά –πίσω από τους στενούς συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου–, που διατηρούσε θέση και στο προηγούμενο Εκτελεστικό Γραφείο και θεωρείται δυναμική επάνοδος.
 
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των στελεχών η Λευκωσία κρατά τα σκήπτρα αφού ανέδειξε τα περισσότερα στελέχη. Από την Πάφο προέρχεται ο πρώτος και η τρίτη σειρά. Συγκεκριμένα στο Εκτελεστικό Γραφείο αναδείχθηκαν:
 
Σαββίδης Χρύσανθος, 3070 ψήφοι. Παντελί- δης Χρύσης, 2620 ψήφοι. Φακοντή Αυγούστα, 2283 ψήφοι. Σολωμού Γιώργος, 2184 ψήφοι. Σενέκης Χρίστος, 2145 ψήφοι. Ροδιάς Χρίστος, 2094 ψήφοι. Μιχαηλίδης Ανδρέας, 1779 ψήφοι. Γεωργιάδης Ανδρέας, 1736 ψήφοι. Κουλία Άντρη, 1688 ψήφοι. Γεωργιάδου Αλεξία, 1685 ψήφοι. Παναγιώτου Μάριος, 1620 ψήφοι. Ορφανός Μάριος, 1523 ψήφοι. Γιαλέλης Μαρίνος, 1521 ψήφοι. Σιβιτανίδης Αντώνης, 1503 ψήφοι. Κιούπη Στάλα, 1484 ψήφοι.
 
Και έξοδος στελέχους με βολές
 
Την επομένη της εκλογικής συνέλευσης υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΗΚΟ ο Πόλυς Πολυκάρπου, πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πέρα Ορεινής. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ καταγγέλλει ότι πήγε να ψηφίσει αλλά είπαν στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του ότι δεν ήταν γραμμένοι στο μητρώο μελών.  Μετά από συζήτηση του είπαν να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με ειδική εξουσιοδότηση, κάτι που όπως υποστηρίζει έγινε και με άλλους που δεν είχαν καμιά σχέση με το ΔΗΚΟ. Κάνει λόγο για μεθοδευμένη διαγραφή του και καλλιέργεια διχόνοιας εντός του κόμματος, εγκαλώντας προσωπικά τον Ν. Παπαδόπουλο.