Έρευνα που διενεργήθηκε από την Cypronetwork για λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου έδειξε πως παρά το γεγονός ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν τα fake news και παρά το γεγονός ότι εμπιστεύονται (οριακά) τα παραδοσιακά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, προτιμούν να ενημερώνονται από τα social media. 

Γιατί αυτό; Μια απάντηση (πέρα από το αυτονόητο «άλλοι καιροί, άλλα ήθη») δίνει η ίδια η έρευνα: Το 42% εκτιμά ότι στα ΜΜΕ υπάρχει οικονομική εξάρτηση και το 47% πολιτική εξάρτηση. Εν πολλοίς δεν είναι ψέμα. Ακόμα και η ίδια η έρευνα για να γίνει χρειάστηκε την οικονομική στήριξη ενός τραπεζικού οργανισμού. Πώς να πείσουμε ότι, παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε αντικειμενικοί; Από την άλλη, όμως, πώς μπορούν να επιβιώσουν τα ΜΜΕ και να κάνουν σωστή κι αντικειμενική δουλειά αν δεν έχουν πόρους; Ένα ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα αντιλαμβάνεται πως τα ΜΜΕ είναι υποστελεχωμένα και πως οι εργαζόμενοι στα μίντια νιώθουν ανασφάλεια. Πράγμα που, επίσης, δεν είναι ψέμα και σαφώς επηρεάζει την ποιότητα. Και σε αυτό ευθύνη δεν έχουν μόνο οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι ίδιοι οι αναγνώστες. Οι οποίοι, αν στα αλήθεια πιστεύουν στον ρόλο της δημοσιογραφίας ως προς την ενημέρωση και τον έλεγχο της εξουσίας, θα πρέπει να την στηρίξουν. 

Μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, όπως ο «Guardian», όταν κινδύνεψαν να κλείσουν, απευθύνθηκαν στους αναγνώστες: «Με την στήριξη του “Guardian” σημαίνει ότι βοηθάτε στη διαφύλαξη της δημοσιογραφικής ελευθερίας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς μας… Η σοβαρή δημοσιογραφία περιλαμβάνει την αποκάλυψη γεγονότων, τον έλεγχο των ισχυρών και την παράθεση ιδεών και επιχειρημάτων. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσφέρουμε νέες εναλλακτικές λύσεις και να δεσμευτούμε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως πρέπει να είναι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πνεύμα και τη φαντασία για να χτίσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο… Για να μπορεί ο “Guardian” να παραμείνει ανεξάρτητος, χωρίς εμπορικές συναλλαγές και παρεμβάσεις εκατομμυριούχων ιδιοκτητών, πολιτικών ή μετόχων χρειαζόμαστε την στήριξη σας. Με την υποστήριξή σας μπορούμε να δώσουμε φωνή στους αδύναμους, να ερευνήσουμε περίπλοκες ή χρονοβόρες ιστορίες και να ζητήσουμε από τους ισχυρούς να λογοδοτήσουν…».  

Καλοδεχούμενη, λοιπόν, η κριτική για την ποιότητα των ΜΜΕ, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς αναγνώστες. Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ αν δεν ερευνούσαν το θέμα κάποιοι δημοσιογράφοι, έστω και ξένου πρακτορείου. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών κι ούτε ο Νίξον θα κλονιζόταν αν δεν ήταν το Γουότεργκεϊτ.