Η κάλπη μίλησε και μαζί της και οι πολίτες, οι οποίοι επέλεξαν την Κυριακή τα πρόσωπα και τα κόμματα που θέλουν να τους εκπροσωπούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι όχι. Μερικοί έχασαν για ελάχιστους ψήφους, άλλοι μέτρησαν και ξαναμέτρησαν τη δυναμική και τα κουκιά τους. 

Το κρατούμενο ωστόσο είναι ένα. Παρά τις απώλειες που είχε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έκοψε πρώτος το νήμα και ήρθε πρώτο κόμμα παρά τα όσα σκάνδαλα του έχουν χρεώσει. 

Κάποιοι έπεισαν και κάποιοι απέτυχαν να πείσουν. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΑΚΕΛ, το οποίο έχασε το παιχνίδι ή μάλλον καλύτερα δεν κατάφερε να συσπειρωθεί και να αποδείξει τα όσα μέχρι χθες καταλόγιζε στην Κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την διεφθαρμένη. Και ενώ τα θεμέλια της Βουλής (βλ. Συλλούρη), αλλά και του Προεδρικού σείστηκαν για τα καλά τον τελευταίο χρόνο (χρυσά διαβατήρια, διαφθορά, Συνεργατισμός, διαχείριση της πανδημίας), το ΑΚΕΛ απέτυχε να πείσει ακόμη και τους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι θέλησαν να το τιμωρήσουν. Φυσικά, το ίδιο θα έλεγε κανείς ότι συνέβη και στο ΔΗΚΟ. 

Υπάρχει κι ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο. Έχει να κάνει με τη δυσαρέσκεια του κόσμου και τον τρόπο αντίδρασής του. Ενός κόσμου που ενώ εκφράζονταν ως απογοητευμένος φαίνεται πως έστω και την ύστατη προτίμησε να στηρίξει το κόμμα του ή να στραφεί σε μικρότερα κόμματα δίνοντας ψήφο διαμαρτυρίας. 

Από την άλλη, 191.228 πρόσωπα δεν πήγαν να ψηφίσουν για τους δικούς τους λόγους. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός πως μεγάλη μερίδα ατόμων, είναι αυτοί που διαμαρτύρονται και φωνάζουν για τα κακώς έχοντα, βγαίνουν στους δρόμους για διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, αλλά όταν είναι να ασκήσουν τη δύναμη τους μένουν αδρανείς κάτω από μια ξαπλώστρα στην παραλία ή κρατώντας το καλαμάκι του φραπέ. 

Επί της ουσίας, η κάλπη μίλησε και από χθες στα έδρανα της Βουλής βρίσκονται άλλα 20 νέα πρόσωπα από τους οποίους οι πολίτες αναμένουν να δουν έργο και άσπρη μέρα.