Κτίζουν ένα διαφορετικό προφίλ υπό την ηγεσία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται και στις μέχρι στιγμής εξαγγελίες των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές του Μαΐου, με τη δημιουργία ενός πράσινου ψηφοδελτίου, πολλών όμως αποχρώσεων και τάσεων. Από το Κυπριακό πρωτίστως, μέχρι και ευρύτερα κοινωνικά θέματα. Γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο ασφαλώς και το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κίνημα Οικολόγων. Τα πάντα όμως στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος και το πρώτο κρίσιμο και πλέον καθοριστικό τεστ είναι αυτό της 30ής Μαΐου.

Η πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου, αποτυπώνεται μέσα από τις συνεργασίες που έχουν συναφθεί με άτομα και οργανωμένα σύνολα. Υποψήφιοι οι οποίοι είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους κύκλους τους και οι οποίοι αποτελούν ασφαλώς κράχτες. Όπως για παράδειγμα, η πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η ηθοποιός Λέα Μαλένη, ο οδοντίατρος και λογοτέχνης Μάριος Ταραμίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης και ο πρώην προϊστάμενος της υπηρεσίας τεχνικού ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπολος στην επαρχία Λευκωσίας, ή ακόμα ο ιατροδικαστής και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός στη Λάρνακα ή της Ακαδημαϊκού Θεανώς Καλαβανά στην Αμμόχωστο. Άτομα τα οποία προέρχονται τόσο από τον ευρύτερο χώρο της νεοφιλελεύθερης δεξιάς αλλά και κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Πρεσβεύοντας και εκφράζοντας οι πλείστοι εξ αυτών, θέσεις πολύ διαφορετικές όσον αφορά το Κυπριακό, σε σχέση με τις παραδοσιακές θέσεις που διατυπώνονταν διαχρονικά από το Κίνημα με κύριο εκφραστή τον ιδρυτή και τέως πρόεδρο του Γιώργο Περδίκη. Πέραν του Κυπριακού, δεν περνά απαρατήρητη ασφαλώς και η παρουσία του Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος διαφοροποίησε τη θέση του από το ΑΚΕΛ, όντας βουλευτής του κόμματος, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. Επισήμανση η οποία έχει τη σημασία της, αν λάβουμε υπόψη παρουσίες στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων με πλούσια ακτιβιστική δράση ως υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο.

Με αυτά τα δεδομένα, μπαίνουν στη μάχη οι Οικολόγοι, με το Κίνημα να τηρεί μεν χαμηλούς τόνους και προφίλ, την ίδια ώρα όμως, ο πήχης μπαίνει ψηλά έχοντας ως αφετηρία το ποσοστό των προηγούμενων βουλευτικών και τους δύο βουλευτές. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι στοχεύουν σε μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που θα τους επιτρέψει να έχουν ακόμα πιο ισχυρό λόγο σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινήματος, οι 20 υποψήφιοι των Οικολόγων για την επαρχία Λευκωσίας είναι οι εξής:

1. Σταύρος Ιωάννου Αλαμπρίτης (ΣΥΜΕΑ) , 2. Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Συνεργαζόμενη) , 3. Άδωνις Γιάγκου, 4. Ανδρέας Ελευθεριάδης (Πορεία Αλλαγής), 5. Γιώργος Ηλιάδης, 6. Αντωνία Θεοδοσίου (Συνεργαζόμενη), 7. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, 8. Μαρία Κολά, 9. Λέα Μαλένη (Συνεργαζόμενη), 10. Παναγιώτης Μανώλη, 11. Μελίνα Μενελάου, 12. Ανθή Μουζούρη, 13. Έφη Ξάνθου, 14. Άδωνις Παπακωνσταντίνου (Πορεία Αλλαγής), 15. Μιχάλης Παρασκευάς (Συνεργαζόμενος), 16. Νίκος Παυλίδης, 17. Αλεξία Σακαδάκη, 18. Δρ Μάριος Ταραμίδης (Συνεργαζόμενος), 19. Φώτος Φωτιάδης (Πορεία Αλλαγής), 20. Ανδρέας Χασαπόπουλος (Συνεργαζόμενος).

Χθες επίσης ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι του Κινήματος για την επαρχία Κερύνειας, οι οποίοι είναι:

1. Νατάσα Ιωάννου, 2. Μιχάλης Κακουλλής, 3. Γιώργος Παπαλουκάς.

25 χρόνια Οικολόγοι

Είκοσι πέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δημιουργήθηκε το 1996 και είναι το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου. Βασίζεται στις αρχές και τη φιλοσοφία του Παγκόσμιου Οικολογικού Κινήματος. Είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και των Global Greens».

«Στόχοι του Κινήματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας μέσω δράσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο περιορισμός της τραπεζικής αυθαιρεσίας κοκ».