Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός “ξέφυγε” από εργαστήριο, εξέφρασε ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

Τη θεωρία που θέλει τον κορονοϊό να «ξέφυγε» από εργαστήριο της Γουχάν υιοθετεί ο πρώην επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, μιλώντας στο CNN, υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, τονίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν υπαινίσσεται ότι υπήρξε κάποια πρόθεση να γίνει αυτό.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πιο πιθανή αιτιολογία αυτής της παθολογίας στη Γουχάν ήταν από εργαστήριο […] ξέφυγε» είπε ο ίδιος.

«Άλλοι άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Δεν πειράζει. Η επιστήμη σταδιακά θα το ανακαλύψει» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κορονοϊός ξεκίνησε να μεταδίδεται στο διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Ο Ρέντφιλντ που ήταν επικεφαλής του CDC επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει τη θεωρία που και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προβάλει, με την Κίνα να έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριό της.

«Είναι ιολόγος. Έχω ξοδέψει τη ζωή μου στην ιολογία. Δεν πιστεύω ότι προήλθε, με κάποιο τρόπο, από νυχτερίδα και πέρασε στον άνθρωπο και σε αυτή τη φάση ο ιός έφτασε στον άνθρωπο, έγινε ένας από τους πιο μολυσματικούς ιούς που γνωρίζει η ανθρωπότητα για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο… Δεν είναι ασυνήθιστο αναπνευστικές παθογένειες που εξετάζονται σε εργαστήρια να μολύνουν τον υπάλληλο του εργαστηρίου» επεσήμανε ο ίδιος.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, συνήθως μια παθογένεια που μεταδίδεται από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, «χρειάζεται λίγο χρόνο προτού καταφέρει να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Εντούτοις, όπως είπε, στην περίπτωση του κορονοϊού, μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός είχε ήδη αναπτυχθεί στη διάρκεια πειραμάτων στο εργαστήριο.

Πηγή: sputniknews.gr