Τα έργα για την δημιουργία του Ψαροχωριού στον πυρήνα της Κάτω Πάφου είναι μεν αποπερατωμένα, ωστόσο η λειτουργία του εμπλουτιστικού αυτού έργου και η αποκάλυψη του στους επισκέπτες δεν έχει γίνει ακόμη. Ο λόγος για αυτό είναι και οι συνέπειες που επέφερε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας ηηη πανδημία, αλλά επιπλέον και το γεγονός ότι η λειτουργία του είναι σε άμεσο συνδυασμό με το παρακείμενο έργο της ανάπλασης των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΕΒΕ:  Άρση απαγόρευσης Κυπρίων για διαμονή σε ξενοδοχεία

Με το συμβόλαιο για την ενοποίηση να έχει ήδη υπογραφεί πλέον και τα έργα να αρχίζουν εντός των ημερών, το Ψαροχώρι ετοιμάζεται και αυτό να «συστηθεί» στους κύπριους πολίτες σε πρώτη φάση και στις χιλιάδες των τουριστών της Πάφου όταν η κανονικότητα επανέλθει και μαζί με αυτήν και η τουριστική ροή προς το νησί. Την αισιοδοξία τους για το θέμα τονίζουν τις τελευταίες μέρες δημοτικοί παράγοντες Πάφου που επεσήμαναν επίσης ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στον παραδοσιακό πυρήνα της Κάτω Πάφου για δημιουργία του Ψαροχωριού, είχαν ως αποτέλεσμα και την αποκάλυψη σωρείας παρανομιών και παρατυπιών, οι οποίες έχουν πλέον αρθεί από τα συνεργεία του Δήμου Πάφου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στον παραδοσιακό αυτό οικιστικό πυρήνα τα πλείστα τεμάχια ήταν διαχωρισμένα με πρόχειρες κατασκευές ή τοίχους που έχουν κατεδαφισθεί στα πλαίσια της ανάπλασης, ώθησε την δημοτική αρχή να προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών για τον ορθό διαχωρισμό των περιουσιών, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδος να προσφέρει το έργο χωρίς “παράπλευρες απώλειες” σε επίπεδο αισθητικής και εντυπώσεων.

Η ανάπλαση αφορά την περιοχή που εκτείνεται γύρω από τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου μέχρι και την κεντρική λεωφόρο Αποστόλου Παύλου .Το κόστος της ανάπλασης και του εξωραισμού της περιοχής ανέρχεται στις επτακόσιες χιλιάδες ευρώ και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ριζική βελτίωση του οδικού δικτύου και γενικότερα εξωραισμό και παροχή διαφόρων διευκολύνσεων στον ευρύτερο χώρο.