Είναι από τους πολιτικούς που δεν ανοίγουν εύκολα τα χαρτιά τους. Ξέρει να ξεγλιστρά. Αυτή τη φορά μίλησε πιο ανοιχτά γιατί προφανώς ήθελε να στείλει μηνύματα. Προς πολλές κατευθύνσεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μας μίλησε για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, τις χαίνουσες πληγές, το Κυπριακό, την Αμμόχωστο, την πανδημία, την οικονομία, τη διαφθορά, τις προκλήσεις, τα στοιχήματα που έχει μπροστά του το κυβερνών κόμμα.  «Έκοψε» το κοστούμι για τον προεδρικό υποψήφιο του 2023,  βάζοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις σε όλους τους επίδοξους δελφίνους για το χρίσμα και διαμηνύει πως αυτό που ο τόπος χρειάζεται είναι: Πρόεδρο που να σηκώνει μανίκια και να μπαίνει στη φωτιά χωρίς να φοβάται να τσαλακωθεί. Αποφεύγει την όποια αναφορά σε αριθμούς ενόψει βουλευτικών, αλλά τονίζει πως μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να  βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια, με ασφάλεια και προοπτική. 

-Η χώρα μας για ακόμη μια φορά βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή λόγω πολλών συγκυριών. Ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ποια ανάγνωση της κατάστασης κάνετε;    

-Όντως έχουμε απέναντι μας μια δύσκολη συγκυρία και εξωτερικές απειλές σε πολλά μέτωπα. Το Κυπριακό και η επιθετικότητα της Τουρκίας, η πανδημία και η ύφεση που έφερε, το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Οι σκέψεις μας είναι με τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν σήμερα και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με γενναιότητα. Οι υπηρεσίες υγείας πιέζονται και ευγνωμονούμε τους ανθρώπους της υγείας που παλεύουν για εμάς. Λέγοντας στους πολίτες να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κλειστά, να περιορίσουν τις ζωές τους, τους επιβαρύνουμε οικονομικά και ψυχικά. Το αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε τη θυσία. Λίγη υπομονή χρειάζεται. Τα νέα είναι αισιόδοξα. Η ανθρωπότητα κερδίζει τη μεγάλη μάχη με την ασθένεια. Η Ευρώπη στηρίζει. Θα ξαναβρούμε την κανονικότητα που τόσο μας έλειψε και θα διορθώσουμε και όσα λάθη έγιναν αυτήν την περίοδο. Ας αντέξουμε λίγο ακόμα και θα κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας.

-To Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Υπάρχει διέξοδος από το τέλμα χωρίς κόστος για τη δική μας πλευρά;

-Η μόνη διέξοδος είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. To παρατεταμένο αδιέξοδο φέρνει νέα τετελεσμένα στον τόπο μας.  

-Πάμε για οριστικό ενταφιασμό, και μένουν εκείνοι απ’ εκεί και κι εμείς απ’ εδώ και η Τουρκία να κάνει νέο ρεσιτάλ επίδειξης ισχύος δημιουργώντας νέα τετελεσμένα με την Κυπριακή Δημοκρατία υποχείριό της;

-Οριστικός ενταφιασμός είναι η μη πρωτοβουλία. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες, με πρώτη να χάσουμε και την Αμμόχωστο. 

-Οι δημόσιες παρεμβάσεις σας εκφράζουν αγωνία για το αύριο. Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η δική σας ανάγνωση των σημερινών δεδομένων είναι διαφοροποιημένη από εκείνη του Προεδρικού και του ΥΠΕΞ. Τελικά υπάρχουν δύο γραμμές πλεύσης στο Κυπριακό στο κυβερνητικό στρατόπεδο; 

-Δύο γραμμές υπάρχουν στο Κυπριακό: Όσοι θέλουμε λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο και οι άλλοι. Σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, οι διακηρυγμένες θέσεις Προεδρικού και Συναγερμού είναι ταυτόσημες. Αυτό που δυστυχώς βλέπω μπροστά μου είναι ο κίνδυνος μετατόπισης του Κυπριακού από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Και δυστυχώς όχι προς την κατεύθυνση του ιδεατού ενιαίου κράτους, αλλά ακριβώς στο αντίθετο. Προς δύο κράτη ή συνομοσπονδία.  

-Ξέρετε τι λέγεται: ότι είστε βήματα πιο μπροστά από τον Πρόεδρο και ότι του ασκείτε πίεση και λύση εδώ και τώρα… κι ότι βρίσκεστε στην ίδια ευθεία γραμμή με το ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό παρά τις αντιπαραθέσεις. Η απάντησή σας; 

-Η πολιτική πυξίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στο Κυπριακό στηρίζεται στη γραμμή του διεκδικητικού ρεαλισμού που χάραξε ο Γλαύκος Κληρίδης με τον λόγο και τις δράσεις του. Ο Πρόεδρος δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν. Ο Νίκος Αναστασιάδης υπήρξε πρόεδρος του κόμματος μας επί σειρά ετών και ήταν ο κύριος εκφραστής των θέσεων του και μέρος της ζωντανής ιστορίας του κόμματος.

-Η οργή των Αμμοχωστιανών ξεχειλίζει βλέποντας την πόλη τους  να γίνεται το νέο παιγνιδάκι στα χέρια του Ερντογάν. Είστε κυβερνών κόμμα, έχετε να τους πείτε κάτι ουσιαστικό κι όχι απλώς λόγια;

-Η οργή των Αμμοχωστιανών είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Είναι σπαρακτικό αυτό που συμβαίνει. Αυτή η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν έποικο αλλά στους νόμιμους κατοίκους της. Ο Ερντογάν, ο ταραξίας της Ευρώπης, προκαλεί με μια τρίτη εισβολή και ο Τατάρ με απαράδεχτο τρόπο ακολουθεί. Η απώλεια της Αμμοχώστου θα είναι ακόμα μια εθνική τραγωδία και πρέπει να αποτραπεί. Ως ΔΗΣΥ κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε τα περισσότερα από κάθε άλλο κόμμα για το θέμα. Στο παρελθόν, όταν η ιστορία ζήτησε από όλους μας να πάρουμε θέση, ήμασταν ξεκάθαροι. Και στο αγγλο-αμερικανο-καναδικό σχέδιο και στο σχέδιο Ανάν. Σήμερα ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε για το θέμα κάθε ξένη επαφή μας σε κάθε διεθνές βήμα που διαθέτουμε: ξένες κυβερνήσεις, σύμμαχες χώρες, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου μπορούμε.

-Αναπόφευκτα ο Βαρωσιώτης θα μπει στο δίλημμα να πάει ή όχι στην «επιτροπή ακινήτων». Πώς θα βοηθήσει η Πολιτεία; 

-Πρώτον με άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναγνωρίζοντας πως αυτό εξυπακούει και την άρση της αδιαλλαξίας εκ μέρους της Τουρκίας. Η δική μας πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πανέτοιμη. Μόνο η προοπτική της λύσης θα σώσει την Αμμόχωστο. Για δεκαετίες είχαμε αναστολές στο να προτάξουμε την Αμμόχωστο, με τον δήθεν φόβο της «Αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού. Και φτάσαμε σήμερα δυστυχώς στο σημείο, να κινδυνεύουμε με μηδενικές εδαφικές αναπροσαρμογές. 

Δεύτερον, η έκκληση της Πολιτείας για μη προσφυγή των Βαρωσιωτών στην «επιτροπή αποζημιώσεων», θα πρέπει να συνοδευτεί με έμπρακτη στήριξη από το κράτους στους Βαρωσιώτες και στους υπόλοιπους πρόσφυγες για να αντέξουν. 

-Προφανώς το παραδέχεστε ότι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινή γνώμη είναι η διαφθορά. Βρίσκεστε στην εξουσία για εφτά χρόνια και όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε η ‘τάτσα’ αλλά μεγάλωσε. Γίναμε ως κράτος ρεζίλι διεθνώς, σε μια περίοδο καθόλα κρίσιμη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί δεν καθάρισε ο Σταύλος του Αυγείου; Γιατί δεν τιμωρούνται οι υπαίτιοι;

-Αναγνωρίζουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και αντιλαμβανόμαστε ότι η διαφθορά απειλεί την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας, υποσκάπτει την αξιοπιστία των θεσμών και κατατρώει τα θεμέλια της δημοκρατικής πολιτείας. 

Στη Βουλή εκκρεμούν αρκετά νομοσχέδια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πάταξή της. Νομοσχέδια όπως για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς (whistleblowing), τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, την καταγραφή μητρώων εμπλεκομένων στη λήψη δημοσίων αποφάσεων (Lobbying), την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. 

Επιπρόσθετα πριν λίγες μέρες κατέθεσα πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής, για να ψηφίσουμε όλα τα κόμματα μαζί το σύνολο των εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων που θωρακίζουν τη διαφάνεια. Και να συζητήσουμε για άλλα θέματα που η κοινωνία των πολιτών θεωρεί σημαντικά. Όπως το ασυμβίβαστο βουλευτών και άλλων αξιωματούχων, τη διεύρυνση εφαρμογής «πόθεν έσχες» και τον έλεγχο από ανεξάρτητη Επιτροπή, την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Μπορούμε ακόμη και τώρα να γίνουμε η χώρα με 100% συμμόρφωση στις συστάσεις της GRECO.

Επίσης να προωθήσουμε τις ριζικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δείξουμε έμπρακτα ότι η πολιτική είναι πάνω απ’ όλα ευθύνη και προσφορά. Πέραν αυτών θα πρέπει να εξετάσουμε και τις υφιστάμενες νομοθεσίες και να βεβαιωθούμε ότι οι ποινές είναι αποτρεπτικές. Να προχωρήσουμε και εκεί σε τομές, όπως για παράδειγμα την επιβολή σε περίπτωση καταδίκης, ακόμη μεγαλύτερων και πιο αποτρεπτικών ποινών. Παραδείγματος χάρη, η κατάσχεση περιουσίας. Είμαστε εδώ, όπως τόνισα και στην επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τα συζητήσουμε όλα.

-Δεν σας θλίβει να θεωρείται το κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη, για τον οποίο ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί του λεν ότι δεν «έφαγε», δεν εκμεταλλεύθηκε ποτέ τα δημόσια αξιώματά του, συμμέτοχο στη διαφθορά;

-Και για τον Γλαύκο Κληρίδη και πόσα δεν είχαν πει. Μέχρι και πληρωμένο πράκτορα τον είπαν. Ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Πού εμπλέκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην υπόθεση των διαβατηρίων; Για ποια υπόθεση κατηγορείται αυτό το κόμμα; Για το Μαρί; Για τη Δρομολαξιά; Για το βίντεο του Al Jazzera με πρωταγωνιστή και οικοδεσπότη κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΕΛ; Άλλο είναι η γενική πολιτική ευθύνη που έχει ένα κόμμα όταν κυβερνά και άλλο οι συγκεκριμένες κατηγορίες για συμμετοχή. Η γενίκευση είναι το καλύτερο ξέπλυμα των πραγματικών ενόχων. Εμείς έχουμε πει «όλα στο φως» και το εννοούμε. Και καλούμε όλα τα κόμματα να το κάνουμε πράξη. 

MEA CULPA ΓΙΑ…

-Έχετε να πείτε mea culpa στον κόσμο και δη τους συναγερμικούς;

-Βεβαίως. Θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο τολμηροί σε θέματα διαφάνειας και μεταρρυθμίσεων. Να πιέζαμε τους πάντες να προχωρούν. Αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες. Θα καλύψουμε τα κενά, τις παραλείψεις και θα διορθώσουμε τα λάθη μας.

…ΟΥΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ

-Σε όσους σας χαρακτηρίζουν αλεπού της Αρκάκας και σας βλέπουν κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσουν, τι έχετε να πείτε; 

-Η αλεπού πέρα από πονηρή είναι και ξύπνια. Δεν ξέρω αν είναι και ανεκτική. Εγώ όμως ήμουν πάντα ανεκτικός απέναντι στην όποια κριτική και στους όποιους χαρακτηρισμούς ή υπονοούμενα. Μια όμως είναι η πραγματικότητα. Εδώ και δεκαετίες που είμαι στην πολιτική, σηκώθηκαν και πετραδάκια και πέτρες και ογκόλιθοι και ο Αβέρωφ δεν βρέθηκε πουθενά. Όποτε όμως η χώρα πέρασε μικρή ή μεγαλύτερη κρίση, ο Αβέρωφ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ