To Top
20:50 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στο Βερολίνο χωρίς όρους και με ανοικτή ατζέντα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στο Βερολίνο χωρίς όρους και με ανοικτή ατζέντα
  18 Νοεμβρίου 2019, 10:36 πμ  
Η νέα κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ δεν άλλαξε το σκηνικό όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά και το προηγούμενο ταξίδι της στην Κύπρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα δεδομένα παρέμειναν ως είχαν, με τους δύο ηγέτες να ταξιδεύουν την επόμενη βδομάδα στο Βερολίνο για την άτυπη συνάντησή τους με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση για τη Λευκωσία παραμένει η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, ή έστω μία κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, που θα ανοίγει το δρόμο για μία άτυπη πενταμερή τον Δεκέμβριο.
 
Εκ των πραγμάτων, η κατάσταση κρίνεται πολύ δύσκολη και, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, θεωρείται σχεδόν απομακρυσμένο το σενάριο συμφωνίας επί των όρων αναφοράς. Άλλο τόσο απομακρυσμένο παραμένει και το σενάριο για πραγματοποίηση μίας πενταμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή την περίοδο να μπει σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό παραπέμποντας για μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ούτε σε αυτή την περιοδεία της η Τζέιν Χολ Λουτ δεν επισκέφθηκε τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς έχει βρει κλειστές τις πόρτες της τουρκικής κυβέρνησης. 
 
 
Με αυτό το σκηνικό, οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν σε μία βδομάδα ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ με ανοικτή ατζέντα. Νίκος Ανστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα κληθούν ελεύθερα να θέσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους, με στόχο ασφαλώς να βρεθεί τρόπος να ξεκλειδώσει η διαδικασία για τη συνέχεια. Αν τον Σεπτέμβριο γινόταν κατορθωτή η συμφωνία επί ενός κοινού εγγράφου-προσχεδίου επί των όρων αναφοράς, την ερχόμενη Δευτέρα οι δύο ηγέτες θα είχαν ενώπιόν τους απλά την τυπική επικύρωση της συμφωνίας που θα επέτρεπε και μία ουσιαστική ανακοίνωση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό όμως, παρόλο που η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί την 9η Αυγούστου είχε στείλει αισιόδοξα μηνύματα. Η Λευκωσία θεωρεί ότι ακόμα και τώρα, υπό αυτά τα δεδομένα, μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς και σε αυτή τη βάση να συγκληθεί αμέσως μετά η πενταμερής. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις 25 Νοεμβρίου όταν θα διαπιστωθούν και οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
 
Η προχθεσινή συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες περιορίστηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ανασκόπηση των όσων έγιναν μέχρι τώρα και στη συζήτηση της προετοιμασίας και των διαδικαστικών θεμάτων για την τριμερή του Βερολίνου. 
 
Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και η κ. Λουτ αναχώρησε στις 20:30 από το Προεδρικό Μέγαρο ακολουθώντας την πάγια τακτική της, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Ερωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς πήγε η συνάντηση, χωρίς ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε απάντηση.
   
Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι έγινε μια καλή συζήτηση κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, επισημαίνοντας πως η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.
 
«Έγινε μια καλή συζήτηση ενόψει της συνάντησης που θα έχουμε στις 25 του μήνα, στο Βερολίνο, του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, στην παρουσία και μετά την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ» είπε ο κ. Προδρόμου, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ. Επεσήμανε πως «ενόψει της συνάντησης της 25ης του μήνα θα ήταν καλύτερα να μην επεκταθούμε αυτή την ώρα. Η προσοχή είναι στραμμένη στη συνάντηση με τον ΓΓ».
 
Ερωτηθείς αν ο στόχος της τριμερούς του Βερολίνου είναι να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε «πως δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή χρήσιμο, ενόψει του γεγονότος ότι έχουμε τη συνάντηση στις 25 του μήνα, να πούμε οτιδήποτε άλλο».
   
Το κατάλληλο κλίμα…
 
Από πλευράς Λευκωσίας είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα ωστόσο η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις θέλοντας να ασκήσει πίεση προς τη Λευκωσία στοχεύοντας αφενός στο να τορπιλίσει τη νέα προσπάθεια, αφετέρου, δε, να μην επωμιστεί την ευθύνη ενός νέου ναυαγίου. Είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει ένα νέο αδιέξοδο σε μία προσπάθεια να προωθήσει τους δικούς της σχεδιασμούς σε σχέση με άλλες μορφές λύσης. 
 
Στο πρότυπο Κραν Μοντανά
 
Την άποψη ότι εντός του Δεκεμβρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Ελλάδας. 
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχία της τριμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. «Ευχή και προσδοκία μας είναι να ανοίξει τον δρόμο που θα οδηγήσει το συντομότερο στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017» σημείωσε ο ΥΠΕΞ.
 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...