Mε αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε στο προσκήνιο ο ρόλος του Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και η συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό από την ίδρυσή του το 2004.
 
Συνομιλώντας με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Πέτρο Ζένιου, μας αναφέρθηκε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε διάφορα επίπεδα στον Frontex, όπως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, καθώς και στους τομείς εκπαίδευσης, ανάλυσης κινδύνου και απειλής, ανάπτυξης και έρευνας, καθώς και στον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
 
Η Κύπρος στις επιχειρησιακές δράσεις του Οργανισμού
 
«Η Κύπρος συμμετέχει στις επιχειρησιακές δράσεις του Οργανισμού και σε άλλα κράτη μέλη όπως π.χ στην Ιταλία, αλλά και στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας με την επιχείρηση Poseidon, τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα», υπογράμμισε ο κ. Ζένιου.
 
Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός, όπως επεσήμανε ο κ. Ζένιου, ότι το 2016 επανδρωμένο σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας παρέμεινε για ένα μήνα στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
 
Εκπαίδευση του προσωπικού
 
Ο κ. Zένιου  σημείωσε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκε αριθμός προγραμμάτων εκπαίδευσης προσωπικού της Αστυνομίας Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης και στον τομέα της επιστροφής και απομάκρυνσης παράτυπων μεταναστών, στον τομέα εντοπισμού πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και στους τομείς επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων, ανάλυσης κινδύνου και απειλής μέσω στατιστικών στοιχείων.
 
Ανέφερε επίσης ότι κάθε μήνα υπάρχει συνεργασίαστον τομέα ανάλυσης στατιστικών στοιχείων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία εικόνας σε ευρωπαικό επίπεδο.
 
Η παρουσία του Frontex στην Κύπρο
 
O κ. Ζένιου επεσήμανε ότι «από τις 14 Αυγούστου 2019 φιλοξενούμε στην Κύπρο αριθμό εμπειρογνωμόνων του Frontex για εντοπισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, για ταυτοποίηση της χώρας καταγωγής των μεταναστών, για τη καταγραφή συνέντευξης από τους μετανάστες σχετικά με τα δρομολόγια που ακολούθησαν και τα λοιπά». Σημειώνεται ακόμη ότι ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Κύπρο, υπάρχουν και διερμηνείς, οι οποίοι γνωρίζουν την κουλτούρα και τη νοοτροπία των χωρών καταγωγής των μεταναστών και οποίοι συνεισφέρουν στην επικοινωνία και σωστή διαχείρισή τους.
 
Επιπρόσθετα, σημαντική είναι η παρουσία αριθμού εμπειρογνωμόνων του Frontex στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο οποίος ασχολείται με τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και με τη συνεργασία με τρίτες χώρες.
 
Ο κ. Ζένιου υπογράμμισε καταληκτικά ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Frontex στον τομέα της ταυτοποίησης των μεταναστών και καταγραφής των στοιχείων τους.