Τελευταία (2/8/2022) επισκέφθηκε την Ταϊβάν (νησί της Ανατολικής Ασίας με έκταση περίπου 6πλάσια της Κύπρου και πληθυσμό 23,57 εκατομμύρια) η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Νάνσι Πελόσι, με ροζ κοστούμι, επιβεβαίωσε τις σαφείς δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης για βίαιη κατάληψη του νησιού δεσμεύονται να επέμβουν (CNN). Η περίπτωση της Ταϊβάν αποτελεί εστία, στον Ειρηνικό, καυτής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα εδώ και χρόνια και απευχόμαστε οι δύο υπερδυνάμεις κάποια στιγμή να περάσουν από τα λόγια στα έργα.

Από τη δεκαετία του 1930 διάφορα εδάφη της ηπειρωτικής Κίνας κατακτήθηκαν από τους Ιάπωνες (Μαντζουρία, Μογγολία, Ταϊβάν κ.τ.λ.). Με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η ηττημένη Ιαπωνία επέστρεψε τα εδάφη στους προηγούμενους κατόχους της εκτός της Ταϊβάν.  

Λόγω της άτυπης «προστασίας» των ΗΠΑ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυταρχικού καθεστώτος της χώρας, επιτεύχθηκε ένα οικονομικό «θαύμα» με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, που συνεχίστηκαν για χρόνια. Η Ταϊβάν έγινε παράδεισος για την παραγωγή χαμηλού κόστους προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και ένας παγκόσμιος γίγαντας στην παραγωγή ημιαγωγών (ελέγχει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ). Η συγκεκριμένη τεχνολογία κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ της Ταϊβάν είναι ανάλογο με της Ελβετίας. 

Όμως οι Κινέζοι θέλουν με κάποιον τρόπο πίσω την Ταϊβάν. 

Οι δηλώσεις της Πελόζι ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, προκάλεσαν την οργή του Πεκίνου (Reuters) που δεν έχει αποκλείσει τη χρήση ισχύος για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν. 

Πριν και μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν αεροναυτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και δοκιμαστικές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Η Κίνα έχει ήδη προβεί σε κυρώσεις σε βάρος της Ταϊβάν όπως απαγόρευση οικονομικής συνεργασίας με ιδρύματα του νησιού. 

Το απόγευμα της Δευτέρας (1/8/2022) ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να εντοπίσουν, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, και να σκοτώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καταφέροντας το σφοδρότερο πλήγμα στην τζιχαντιστική οργάνωση από το 2011, όταν είχαν σκοτώσει τον ιδρυτή της, Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι υπηρέτησε χρόνια ως υπαρχηγός, κύριος διοργανωτής επιχειρήσεων και υπεύθυνος στρατηγικής. Πιστεύεται ότι συμμετείχε σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα, βοηθώντας στην οργάνωση των επιθέσεων του 2001 στους Δίδυμους Πύργους κ.ά. Το FBI προσέφερε 25 εκατ. δολάρια για όποιον παρείχε πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Ζαουάχρι.

Ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, 71 ετών, σκοτώθηκε (31/7/2022) από δύο πυραύλους που τον έπληξαν ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι της κατοικίας του στο οποίο έβγαινε πολλές φορές τη μέρα, παρόλο που δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι. 

Μέλη της οικογένειας του Ζαουάχρι, που “οδήγησαν” άθελά τους τις μυστικές υπηρεσίες να τον βρουν, βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι, αλλά δεν τραυματίσθηκαν. Ο αιγυπτιακής καταγωγής γόνος πλούσιας οικογένειας χειρουργός στο επάγγελμα Ζαουάχρι κρυβόταν για χρόνια. Είχε επανειλημμένα καλέσει σε παγκόσμια τζιχάντ. 

Το σπίτι του δεν φέρει ίχνη έκρηξης, φωτογραφίες δείχνουν τα παράθυρα σπασμένα σε έναν όροφο, αλλά το υπόλοιπο κτήριο ανέπαφο. Σύμφωνα με τη HuffPost, οι λεπτομέρειες του κτυπήματος εγείρουν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να έκαναν χρήση του HellfireR9X, πυραύλου που είναι εξοπλισμένος με έξι λάμες σε μορφή ξυραφιού, που πλήττει τον στόχο χωρίς να εκρήγνυται. Η χρήση του HellfireR9X δεν έχει ποτέ επισήμως αναγνωρισθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο ή τη CIA. Η ύπαρξή του αναφέρθηκε για πρώτη φορά (Μάρτιος 2017), όταν ανώτατος αξιωματούχος της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) κατά τη μετακίνησή του με αυτοκίνητο στη Συρία. Οι φωτογραφίες από εκείνο το περιστατικό δείχνουν μία μεγάλη οπή στην οροφή του αυτοκινήτου. Στο εσωτερικό του οχήματος, οι επιβαίνοντες διαμελίσθηκαν. Αλλά το μπροστινό και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου έμοιαζαν ανέπαφα.

Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο είναι πολύ ρευστό. 

Ήδη είναι σε εξέλιξη η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για την ώρα, το ενδεχόμενο να επιχειρήσει στρατιωτική εισβολή η Κίνα στην Ταϊβάν μοιάζει μακρινό.

Όμως, ποτέ δεν ξέρεις. 

Επικρέμμεται η απειλή παγκόσμιου πολέμου.