Tη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανησυχεί και ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, εξέφρασε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως έχουν υπογραφεί ήδη τα συμβόλαια για την ενοικίαση του γεωτρύπανου, που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση για λογαριασμό των εταιρειών ΕΝΙ-Τotal, η οποία χρονικά τοποθετηθείται περί τα τέλη του 2019 – αρχές του 2020, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για αρχές Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ στο Υπουργείο Ενέργειας για εξηγήσεις, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του CEO της εταιρείας ΕΝΙ, ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει γεώτρησ,η σε περίπτωση που υπάρχουν πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, μεταβαίνουν εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας. 

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως θέλει να ακούσει από ανθρώπους της εταιρείας τι είπε ο κ. Ντεσκάλτσι επακριβώς και ποια ήταν η ακριβής ερώτηση στην οποία απαντούσε όταν έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε χθες πως δεν θέλει «έναν πόλεμο γύρω από γεωτρήσεις», μετά την αποστολή ενός τουρκικού πλοίου σε οικόπεδο στα κυπριακά ύδατα που έχει παραχωρηθεί στην Eni και στη γαλλική Total.
 
«Δεν ανησυχώ», δήλωσε ο Ντεσκάλτσι στο περιθώριο μιας βράβευσης από την Eni, όμως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις». «Σίγουρα δεν θέλω να κάνω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: philenews