Κι όταν δεν έχεις τίποτα να πεις; Τι κάνεις; Έχω προσπαθήσει πολλές φορές στη ζωή μου, κυρίως τη δημοσιογραφική, αυτήν την άσκηση. Ψάξε, βρες! Μου έλεγαν οι καλοί μου δάσκαλοι, και με προέτρεπαν να βγω έξω, να φύγω από το γραφείο και τις οθόνες και να αναμιχθώ με κανονικούς ανθρώπους. Να ακούσω και να καταγράψω τις ιστορίες τους. Από εκεί, πρόσθεταν, θα αντλήσεις τα θέματά σου. Ομολογώ ότι έχει καιρό να το κάνω αυτό και ντρέπομαι.

  Με βόλεψε και με απορρόφησε και εμένα το διαδίκτυο. Όχι πως είναι κακό – κάθε άλλο. Όχι, όμως, για πρωτογενές υλικό. Όχι, ως εύκολο αντικατάστατο της πραγματικότητας. Αλλά ως χρήσιμο συμπλήρωμα στη γενική εικόνα που θέλεις να σχηματίσεις. Οι μικρές λεπτομέρειες αυτής της εικόνας, συχνά κρύβουν και τις πιο μεγάλες, τις πιο χρήσιμες αλήθειες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα πρόσφατο..

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, επικοινώνησε προχθές με Ευρωπαίους ομολόγους του για να τους καταγγείλει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» – σύμφωνα με την Wikipedia, «μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας, ένα υποτιθέμενο ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά».

Οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Γαλλίας είπαν ότι ο Ρώσος ομόλογός τους, παρ’ όλο που του το ζήτησαν επισταμένα, δεν τους προσκόμισε καμία απόδειξη για τα λεγόμενά του – απλώς τους …ενημέρωσε. 

Επομένως, στο δικό μου χωριό σκέψης, όσα Μέσα Ενημέρωσης δεν συμπεριέλαβαν και αυτήν τη διευκρίνηση των Ευρωπαίων, απλώς είναι ή αναξιόπιστα, ή φιλορωσικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Τρίτη λοιπόν σήμερα, του Οκτωβρίου του 2022 η 25η ημέρα.  Του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας η 244η. Πόλεμος στον οποίο, ίσως το πιο επικίνδυνο και αποτελεσματικό, δυστυχώς, όπλο του είναι οι προκατασκευασμένες ειδήσεις. Αυτές που όλοι έχουμε μάθει καλά και ακούνε στο όνομα fake news.

Μερικοί δικοί μας πολιτικοί και εδώ, εννοώ σε Ελλάδα και σε Κύπρο, έχουν κτίσει όλη τη καριέρα τους επάνω σε αυτά.

ΥΓ: Προσωπικά, δεν πιστεύω τίποτα που ανακοινώνεται από το Κρεμλίνο, ή λέγεται από επίσημα ρωσικά στόματα. Ιδιαίτερα δε από αυτό του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που μαθαίνω ότι έχει ιδιαίτερες πολιτικές συμπάθειες και στην Κύπρο!… Εύχομαι, πραγματικά, να πέφτω έξω και να είναι και αυτό fake news! 

Ο Μπόρις δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη επιστροφή που ήθελε –το καμ-μπακ που λέμε– παρά το γεγονός, λέει ο ίδιος, ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη υποστήριξη από τουλάχιστον 100 βουλευτές. Κάτι που, επίσης, ελέγχεται ως fake – ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε πολύ στο Brexit.

Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως γεγονότα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας που προέκυψε από καραμπινάτες ψευδείς ειδήσεις.

Στα ψιλά πέρασε η είδηση ότι, ότι δήλωσε προχθές ο ατζέντης  του σερ Σαλμάν Ρούσντι, ο σπουδαίος Ινδο-Βρετανός συγγραφέας, έχασε το ένα του μάτι και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα του χέρι, έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι  από τον αμερικανο-γεννημένο, φανατικό μουσουλμάνο Χαντί Ματάρ, 24, τον περασμένο Αύγουστο στην Νέας Υόρκη. Από το 1988 που κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό του μυθιστόρημα «Σατανικοί Στίχοι», ο τότε Αγιατολλάχ του Ιράν, θεωρώντας το βιβλίο βλάσφημο κατά του Μωάμεθ εξέδωσε «θανατική καταδίκη» εναντίον του, προτρέποντας τους όπου γης μουσουλμάνους αδερφούς να τον σκοτώσουν. Ο Ρούσντι ζούσε όλα αυτά τα χρόνια με την απειλή πάνω από το κεφάλι του, ακόμα κι όταν τυπικά αποσύρθηκε. Το κάθαρμα που επιχείρησε να τον σκοτώσει στην Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε στο Δικαστήριο και δήλωσε «αθώος».