Την ελπίδα η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει απρόσκοπτα, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, σε σχέση με την πανδημία που έχει δυσχεράνει σε σημαντικό βαθμό το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και τη λειτουργία των σχολείων τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζει, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Ερωτηθείς για την επιστροφή των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι η επάνοδος στα σχολεία αναδεικνύει, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τόσο το επίπεδο ετοιμότητας που υπάρχει όσο κάποια ζητήματα και προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων και το έργο των διευθύνσεων και των εκπαιδευτικών.

Σε θέματα στελέχωσης των σχολείων, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, «βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με τα τελευταία χρόνια».

«Αναμένονται ασφαλώς ακόμα κάποιες συμπληρωματικές μεταθέσεις, μετακινήσεις και διορισμοί, ακόμα και μετά την έναρξη των μαθημάτων. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και το φετινό καλοκαίρι η ΕΕΥ και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, τις οποίες ως ΟΕΛΜΕΚ αναγνωρίζουμε, απέχουμε ακόμα από τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Νομοθεσία, που προβλέπουν ως χρόνο ολοκλήρωσης της στελέχωσης των σχολείων τα τέλη Ιουλίου», πρόσθεσε.

Ο λόγος που δεν επιτυγχάνεται ο πιο πάνω στόχος, συνέχισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, είναι το υπερβολικά μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών αναγκών που καλύπτεται από έκτακτους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, το οποίο στην Κύπρο αγγίζει το 15%, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ταυτόχρονα, είπε, με την επάνοδο των Καθηγητών / τριών καταγράφηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη τοποθέτησης συστημάτων κλιματισμού στα σχολεία, αφού οι συνθήκες μέσα στους σχολικούς χώρους είναι ανυπόφορες.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μετά τις διακηρύξεις αναμένονται επιτέλους οριστικές πολιτικές αποφάσεις και πράξεις.

«Επίσης, επισημαίνουμε τα προβλήματα που θα υπάρξουν και πάλι με τις εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίες, παρά τη διαφωνία μας, επεκτείνονται και στα Γυμνάσια, ενώ συνεχίζουν να εφαρμόζονται στα Λύκεια. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν προβλήματα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο τόσο για τα Γυμνάσια όσο και για τα Λύκεια, ενώ καταγράφουμε και προβλήματα που υπάρχουν σε αριθμό μαθημάτων σε σχέση με την ύλη. Και αυτό, δυστυχώς, δεν αφορά μόνο τα Γυμνάσια, όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο θεσμός, αλλά και τα Λύκεια, όπου θα έπρεπε να είχαμε μάθει από την μέχρι τώρα εμπειρία, κάτι που δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Πέραν των πιο πάνω, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

«Ως ΟΕΛΜΕΚ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, συλλέγουμε πληροφορίες και προωθούμε την επίλυσή τους, εκεί και όπου είναι εφικτό», σημείωσε.